En Sıcak Konular

Unakıtan: Bu sistemin değişmesi lazım

28 Kasım 2008 14:14 tsi
Unakıtan, yaşanan mali krizin sebebinin sistemle alakalı olduğunu belirterek "sistemin değişmesi lazım" dedi.


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD'de konut sektöründe başlayan, sonra çok boyutlu bir hale dönüşen krizin etkilerinin tüm dünyayı sardığını, dünyanın bu işe yatırdığı paranın 6 trilyon doları geçtiğini ifade ederek, "Demek ki bu para vermekle olmuyor sistemin değişmesi lazım. Bu sistemle olmaz" dedi.

Unakıtan, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Global Finansal Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyadaki ekonomik sistemin bundan sonra eskisi gibi olmayacağını, dünyanın artık bir rüyadan uyanır halde bulunduğunu, önde gelen ülkelerin arka arkaya resesyona girdiğini anlattı.

Unakıtan, "Bu işin nerede biteceğini bugünden kestirmek zor. Dünyanın önde gelen ülkeleri ardı ardına, tutarları trilyon dolarları bulan önlem paketleri açıklıyor. Bugüne kadar 38 ülke önlem paketi açıkladı. Trilyonlarca dolar para verilmesine rağmen dünyada henüz istikrar sağlanmış, krizi durduracak bir önlem alınmış değil. Demek ki bu iş para vermekle olmuyor. Asıl olan dünyada yeni bir sistemle güven ortamını yakalamak" diye konuştu.

Türkiye'nin de dünya milletler topluluğunun bir üyesi olduğuna işaret eden Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kriz dünya krizi olduğu için bizim de söz söyleme hakkımız var. Onlar dünya krizi hakkında konuşsunlar, biz yerel kriz hakkında konuşalım, yok böyle bir şey. Biz de konuşacağız. Dünyanın bu krizinde krizi yönetmeleri biraz zayıf kalıyor. Bunu söylemekten de çekinmememiz lazım. Eğer bu işleri çok bilselerdi şimdiye kadar bunların önüne geçerlerdi. ABD'nin yeni seçilen başkanı 'change' diye çıktı, değişim, değişim... Bunun başka yolu yok. Dünyayı yönetenler bir araya gelecek, bu sistem üzerinde kafa yoracaklar."

Unakıtan, "Bizim şimdi en fazla bankalarımız biraz telaşa düştü. Benim 'sendikasyon kredim var, nasıl ödeyeceğim?' sonra bakıldı ki o kadar çok fazla telaş edecek bir durum yok. 2008 yılında 3-4 milyar dolar. 2009'da ödeyecekleri 10 milyar dolar civarında. Onları da rahat rahat çevirebilirler" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin henüz cari açık problemini halledemediğine de işaret eden Unakıtan, Türk milletinin daha fazla tasarruf yapması gerektiğini kaydetti.

TimTürk



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs