En Sıcak Konular

Savcının Hurşit Tolon itirazına red!

28 Kasım 2008 13:59 tsi
Savcının Hurşit Tolon itirazına red! Ergenekon sanıkları "sağlık" nedeniyle birer birer tahliye ediliyor. Org. Tolon'un bu girişimine savcılık itiraz etti ama mahkeme sert cevap verdi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli orgeneral Hurşit Tolon’un tahliye talebi için Adli Tıp’a sevk istemine savcıdan itiraz geldi. Mahkeme savcının itirazını yerinde bulmadı.

“Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklanarak Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine konulan emekli Orgeneral Hurşit Tolon bir süre önce Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış ve tetkikleri burada yapılmıştı.

Tansiyon ve aşırı kilo kaybı sorunu olduğu belirtilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un sağlık sorunları nedeniyle avukatları tarafından istenen tahliye talebi mahkeme tarafından, “Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınarak söz konusu itiraz dilekçesindeki eksiklikler giderildikten sonra bir bütün olarak değerlendirilmesine” gerekçesiyle reddedildi.

SAVCI ÖZ’DEN MAHKEMENİN ADLİ TIP’A SEVK TALEBİNE İTİRAZ

Nöbetçi mahkemenin Hurşit Tolon ile ilgili 18 Kasım 2008 tarihinde verdiği karara hemen itiraz eden Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, Adli Tıp Kurumu’ndan bu yönde bir karar alınamayacağını belirtip Hurşit Tolon’un tutukluğunun devamı konusunda karar verilmesini isteyerek bu karara itiraz etti.

MAHKEMEDEN SAVCI ÖZ’E YANITI

Savcı Öz’ün , “Tahliye konusunda Adli Tıp rapor veremez” itirazına karşın söz konusu yasaları ayrıntılı bir şekilde inceleyen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkındaki Kanunun 16. maddesinde hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi konusunun açıkça düzenlenmiş, 81. maddede infazı engelleyecek hastalık halinde kurum hekimi veya görevli hekimin bu hususu yönetime bildireceği hükmü yer almıştır” dedi. Mahkeme bu düzenlemenin hükümlülere ilişkin olduğunu da belirtip, aynı yasanın 116. maddesinde göre söz konusu maddelerin tutuklulara da uygulanacağı yönünde hüküm bulunduğuna dikkat çekerek savcı Zekeriya Öz’ün itirazının gerekçelerini yerinde bulmadı.

Mahkeme savcının Hurşit Tolon’un Adli Tıp Kurumu’na sevkine itirazını şu gerekçeyle reddetti:

“Yukarıda bahsedilen kanun maddelerindeki düzenlemelere göre, iddia makamının itirazında 2. paragrafta belirttiği hususların söz konusu yasal düzenlemeler yok sayılara talep edilmiş olduğu anlaşılmakla, yasal hiçbir dayanağı olmayan bu yöndeki itirazın reddine karar vermek gerekmiştir”

MAHKEME: “HAKİMİN TUTUKLAMA GİBİ TAHLİYEDE DE TAKDİR HAKKI VARDIR”

Mahkeme yukarıdaki kanun maddeleri dışında, hakimin tutulama kararındaki takdir yetkisini, tahliye hususunda da kullanabileceğini belirterek, “Hakim bu kararı verirken, takdir hakkını kullanmada yazılı hukuk kuralları, hak ve adalet duygusu ve vicdani kanaati ile hareket etmek durumundadır. Hakim gerekirse tutukluyu dinleyebilir ve gelen raporların doğruluğu için tutukluyu Adli Tıp Kurumu’na sevkedebilir” dendi.

TOLON ADLİ TIP KURUMU’NA SEVKEDİLDİ

Mahkemenin bu kararı üzerine Adli Tıp Kurumu’na sevkedilen Hurşit Tolon’un tetkiklerine başlandı. Avukatları Tolon’un tam teşekküllü bir hastaneye sevkedilebileceğini belirttiler.

AKTİFHABER



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs