ilk olumlu işareti aldı | " /> ilk olumlu işareti aldı | "/>

En Sıcak Konular

Rusya, ABD'den ilk olumlu işareti aldı

28 Kasım 2008 13:26 tsi
Rusya, ABD'den ilk olumlu işareti aldı Brüksel'de 2-3 Aralık'ta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelik aksiyon planına dahil edilmesi ile ilgili karar verilecek.

 Rusya'nın şiddetle karşı çıktığı NATO'nun genişleme planına Washington destek veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice zirvede üye ülkelerin kararlarına yönelik herhangi bir baskı uygulanmayacağını söyledi. Rice'ın açıklamaları Rusya'da memnuniyetle karşılandı.

ABD'nin arka bahçesi Venezüella'da Rus nükleer savaş gemilerini ABD karşıtı söylemleri ile bilinen Devlet Başkanı Hugo Chavez'le birlikte ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'nin baskı uygulamama açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Küba'nın başkenti Havana'da temaslarına devam eden Medvedev, "ABD yönetiminin son günlerinde aklıselim öne çıktı. Bundan sonrası için önemli bir gösterge. Son yıllarda mantıksız ve absürt bir şekilde desteklenen bu düşüncenin önümüzdeki döneme taşınmayacağından memnunuz." dedi.

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine hazır olmadığını kabul eden Rice, "NATO Brüksel zirvesinde ABD ittifak üyesi ülkelere Kiev ve Tiflis'in üyeliğe dâhil edilmesi yönünde bir baskı yapmayacak. Üyelik Aksiyon Planı da tam üyelik için tek yol. Ara sürecin atlanarak doğrudan iki ülkenin üyeliğe dâhil edilmesi yönündeki girişim de İngiltere'ye ait." açıklamasını yaptı.

Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin, Rice'ın tüm Avrupa liderlerini arayarak tam üyelik için gerekli aşama olan 'Üyelik Aksiyon Planı'nın by-pass edilerek Ukrayna ve Gürcistan'ın doğrudan NATO üyeliğinin gerçekleştirilmesi yönünde talepte bulunduğunu ifade etmişti. Rogozin George W. Bush yönetimini demokrat başkan Barack Obama'ya inisiyatif bırakmayacak şekilde karar almaya çalışmak ve işi zora sokmakla suçlamıştı.

NATO'nun Nisan ayında Bükreş'te gerçekleşen zirvesinde Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelik aksiyon planına dahil edilmesine karar verilememişti. Rusya ile ilişkilerin bozulmamasını isteyen Fransa ve Almanya Nisan zirvesinde tasarısının karşısında yer almıştı. Şimdi de Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorunu, Ukrayna'da yaşanan siyasi belirsizlik nedeni ile sürecin bir sonraki zirveye ertelenmesi bekleniyor.

Gürcistan Avrupa-Atlantik Entegrasyon Bakanı Georgi Baramdize yaptığı açıklamada NATO ülkelerinin zirvede üyelik aksiyon planına Tiflis'i kabul etmemeleri durumunda en azından sonrası için bunun garanti edilmesini istedi. Baramidze, "Mevcut siyasi durumlar, Rusya ile sorunlu ilişkiler nedeni ile bir kısım NATO ülkeleri şüphe ile yaklaşıyor. Rusya'nın ittifakın birliğini bozacak şekilde baskı yapmasına izin verilmemeli." dedi.

Zaman



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,618 µs