En Sıcak Konular

Öymen ve Lagendijk fena kapıştı

28 Kasım 2008 12:19 tsi
Öymen ve Lagendijk fena kapıştı CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk arasında Ergenekon kavgası çıktı..

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 60. toplantılarının öğleden sonraki oturumlarında "Ergenekon" davası ve Türkiye'deki basın özgürlüğü konuları gündeme gelirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk arasındaki diyaloglar oldukça gergin geçti, tartışma karşılıklı restleşmeye kadar vardı.

 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 60. toplantılarının öğleden sonraki oturumlarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk arasında sert tartışmalar yaşandı.

Cnntürk'ün haberine göre Öymen'in AP heyetinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde basın özgürlüğü konusunu gündeme getirmemesini eleştirmesi ve bunun, Avrupa Parlamentosu (AP) için basın özgürlüğünün çok da önemli olmadığının bir işareti olduğunu söylemesi üzerine, Lagendijk söz aldı.

Lagendijk, AP'nin basın özgürlüğüne her zaman önem verdiğini, ancak Başbakan Erdoğan ile görüşmede başka diğer önemli konuların ele alındığını belirterek, Erdoğan ile Türkiye'deki bazı medya grupları arasında yaşanan gerginlikle ilgili olarak kendisinin gerekli açıklamaları yaptığını söyledi.

Başbakanın son akreditasyon uygulamasıyla ilgili olarak da basına açıklama yaptığını ve bu uygulamanın doğru olmadığını söylediğini anımsatan Lagendijk, çünkü bu akreditasyon uygulamasının aynı zamanda TSK'nın akreditasyonunu da meşrulaştırmış olduğunu ve bu uygulamalarının hepsinin basın özgürlüğüne kısıtlama getirdiğini belirtti.

Başkanlığını Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış'ın yaptığı oturumda, Öymen ile Lagendijk'ı karşı karşıya getiren bir diğer konu da Ergenekon davası oldu.

Öymen Lagendijk'dan Ergenekon İstedi

Öymen, Lagendijk'ın Ergenekon davasını destekler mahiyette yaptığı açıklamaları hatırlatarak, Lagendijk'ten bu konuda dikkatli olmasını istedi.

Lagendijk'ın iddianameyi görmeden bu davaya destek vermesini eleştiren Öymen, "Bu şekilde nasıl taraf olursunuz? Lütfen taraf tutmayın, çünkü bu konuda çok farklı görüşler var" diye konuştu.

Öymen'in bu eleştirisi üzerini söz alan Lagendijk, basın özgürlüğü gibi Ergenekon davasının da hassas bir konu olduğunu ve hangi konuda açıklama yapıp yapılmaması gerektiğine kolay karar veremediklerini kaydetti.

Lagendijk, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da Ergenekon iddianamesi açıklanmadan bu davanın avukatı olacağı yolunda demeç verdiğini anımsattı.

Lagendijk'ın bu savunması üzerine tekrar söz alan Öymen, ülke içinden bu tür açıklamalar yapılabileceğini söyleyerek, "Ancak kimse kendini falcı yerine koyamaz ve bu yönde açıklamalar yapamaz. Tekrar söylüyorum lütfen taraf tutmayın. Çünkü yarın utanabilirsiniz" diye konuştu.

Oturumda bu iki konunun yanı sıra ek protokol, Kıbrıs ve Türkiye'ye AB üyeliği için tarih verilmesi konuları da gündeme geldi.

Lagendijk, Türkiye'nin üyelik için tarih istemesinin haklı, ancak yanlış olduğunu ifade ederek, "Tarih istemek için çok kötü bir zaman. Çünkü Romanya ve Bulgaristan üyelik için tarih alınca reformlarını kestiler ve bundan sonra kimseye tarih verilmemesi konusu kararlaştırıldı. Bir hedef koyma ihtiyacınızı anlıyoruz, ancak bir şey isteyip karşı taraftan alamayınca bu da iyi sonuç vermiyor. Dolayısıyla lütfen tarih istemeyin" diye konuştu.

AP Rum Milletvekili Marios Matsakis de bilinen görüşlerini tekrarlayarak, Ek Protokolün Türkiye'nin bir yükümlülüğü olduğunu ve bunun müzakere konusu yapılamayacağını savundu.

Matsakis'in bu sözleri üzerine Yakış, buna karşılık Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün de AB'nin yükümlülüğü olduğunu, kendilerinin ekstra bir şey istemediğini kaydetti.

Oturumun sonunda, konuşmacılar katılımcıların bazı sorularını da yanıtladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in "AB'nin, ordunun Türkiye'de etkisi olduğu yönündeki görüşlerini" hatırlatması üzerine Filori, bazı verilerin Türkiye'de ordunun etkin bir rolü olduğunu gösterdiğini, Kıbrıs konusu gibi bazı konularda üst düzey askeri yetkililerden açıklamalar gelmeye devam ettiğini söyledi.

Oturumun ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, katılımcılar onuruna öğle yemeği verdi.

 



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,578 µs