hisse şaibesi! | " /> hisse şaibesi! | "/>

En Sıcak Konular

Doğan Holding'de hisse şaibesi!

28 Kasım 2008 11:36 tsi
Doğan Holding'de hisse şaibesi! Krizde nasıl oluyor da Doğan Grubunun hisseleri borsadaki fiyattan işlem görmüyor? Alman ortaklar olan bitenin farkında mı? İbrahim Kahveci'nin kaleminden

Alman ittifakı!

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak

Türk-Alman ilişkilerini sadece ekonomik boyutlarıyla analiz etmek, bir takım konu başlıklarının altını yeterince doldurmayabilir. En büyük ekonomik partnerimiz olmasının yanında, sınırdışındaki en büyük Türk nüfusu da bu ülkede, yani Almanya'dadır.

Türkiye'nin en fazla turist çektiği ülkeler sıralamasının başında da Almanlar gelmektedir. Aslında Almanya ile Türkiye'nin tarihî ya da güncel olsun, ilişkiler yumağı çok sıkı ve karmaşıktır. Zaten bu yumağın çözülmesi de bir o kadar derin araştırma ve inceleme gerektirmektedir.

Bugün daha karmaşık bir başka ilişki “yumağı” ile karşı karşıyayız. Ülkemizin en büyük medya grubunun bir Alman şirketi ile sermaye ilişkileri gündeme düştü. Bir alım ve bir de satım işlemi yapılıyor. Ama kafaları karıştıracak bir çok soruyu da beraberinde getiriyor.

Doğan Grubu'nun medya şirketlerini bünyesinde bulunduran Yayın Holding'in yüzde 9,1 veya maksimum yüzde 12,9 hissesi Alman Axel Springer şirketine 47 milyon avro karşılığında satılıyor. Oran neden değişiyor? Çünkü Doğan Yayın Holding hisseleri nominal değer olan 1.00 YTL'nin altından işlem görüyor. Şirket 241 milyon YTL'lik bedelli, yani 1 YTL üzerinden sermaye artırımı yapıyor. Halka açık kesimin bu sermaye artırımına katılması beklenmiyor. Çünkü borsada hisseler çok daha ucuz. Rüçhan hakkı kâr etmiyor.

Yüzde 34'ü halka açık olan Doğan Yayın Holding'in sermayesine halk katılmayıp sadece Doğan Holding Grubu paylarına düşen hisseleri 1.00 YTL'den satın alsa bile Axel S.'ye satılacak hisse oranı yüzde 10'a tekabül etmektedir.

Bu oranlar neden önemli? Çünkü Axel S., 2006 sonunda 1,5 milyar avro üzerinden satın aldığı Doğan TV hisselerinin yüzde 5,13'ünü geri satıyor. Hem de aynı fiyat üzerinden, 77 milyon avroya Doğan Yayın'a satıyor.

Dikkatinizi bir noktaya çekeceğim. Doğan TV hisseleri, halka açık Doğan Yayın Holding tarafından geri alınırken, sanki 2006'dan beri hiç kriz yaşanmamış gibi bir fiyat belirlenmiş. Oysa aynı tarihte 1,6 milyar avro değerde bulunan Doğan Yayın bugün 200 milyon avro ediyor.

Almanlara fiyat garantili satış mı yapılmış bilmiyoruz. Kriz Doğan TV'nin fiyatını hiç vurmamış. Ama ana şirket hisseleri çok daha düşük fiyattan Almanlara satılıyor. Çok ilginç! Zaten Doğan Yayın Holding'in de sermaye artırımında ana ortak Doğan Holding yeni hisseleri 1,00 YTL'den kullanıyor. Oysa borsada hisseler 0,67 YTL'den işlem görüyor.

Almanlar ile ortaklığını 2018 yılına uzatan Doğan Grubu, bu süreçte Doğan TV'nin halka arz durumu önemli rol oynuyor. Değerini krizde bile kaybetmeyen Doğan TV 2011'e kadar halka arz edilme planı 2014'e kadar ertelendi. Ama Doğan'a sattıkları 77 milyon avro değerindeki hisselerin 30 milyon avroluk kısmını 2006 anlaşmasında kritik tarih olan Mart 2012'de ödeyecek.

Şimdi bütün bu olayları sadece parasal ve ticari bir işlem olarak görebilir miyiz? Mesela 19 Kasım günü Doğan Holding'den Nebil İlseven yabancılara hisse satışını açıklarken “bilançomuza nakit girişi olacak” diyor.

Ben hesap ediyorum: 47 milyon avroluk hisse satılıyor ama karşılığında 47 milyon avrosu peşin 30 milyon avrosu vadeli hisse alınıyor. Bilânçonun neresine para girdiğini bulamıyorum. Halk mı yanıltılıyor, ben mi yanılıyorum?

Son dönemde Almanlar ile yaşanan sorunlar çok karmaşık. Türklerin evleri kundaklanırken ortaya bir şey çıkartamayan Almanlar, Deniz Feneri'ni asrın davası yaptılar. İşte o kadar karmaşık ilişki ağına bir yenisi daha eklendi.

Acaba bu sefer;

Yine bir yer mi yanacak?

Yoksa bir yer mi sönecek?



Bu haber 1,623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs