En Sıcak Konular

Topal ördeklerin en topalı!

28 Kasım 2008 11:17 tsi
Topal ördeklerin en topalı!
Bush için tarihin en topal ördeği deniliyor.

Beyaz Saray'da son günlerini yaşayan ABD başkanları, görevi devredecekleri güne kadar "topal ördek" olarak adlandırılıyor. Bush için ise tarihin en topal ördeği deniliyor.

ABD'nin seçilmiş başkanı Barack Obama 20 Ocak günü yemin töreninden sonra resmen işbaşı yapacak. Bu sebeple de 'seçilmiş başkan' olarak ilk basın toplantısında, "ülkede bir anda sadece tek bir başkan olur" diyerek, George Bush'un hala başkan olduğunu hatırlattı.

Geleneksel olarak Beyaz Saray'da son günlerini yaşayan ABD başkanları, başkanlık seçiminden, görevi devredecekleri 20 Ocak gününe kadar "topal ördek (lame duck)" olarak adlandırılıyor.

Topal ördek başkanlar acil ve önemli durumlar olmadıkça alınacak kararları yeni yönetime bırakmayı tercih ediyorlar. Ancak George Bush, ABD'nin tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuştuğu günlerde tamamen gözden kaybolmuş durumda.

Aslında, Bush'u merak eden de pek kimse yok. Boşluğu, henüz başkan olarak hiçbir yetkisi olmayan Barack Obama dolduruyor.

OBAMA ÜÇ GÜNDE BİR KAMARELAR KARŞISINDA

Obama, 'seçilmiş başkanlar' için alışık olmadık şekilde 3 günde bir kameraların karşısına geçerek basın toplantılarında ekonomi ve yapılacaklar konusunda açıklamalarda bulunuyor.

Piyasaların, bankaların, şirketlerin, işçilerin ve vatandaşların gözü de Washington'dan çok Obama'nın karargahının olduğu Chicago'da. Bundan dolayı da George Bush için, "topal ördeklerin en topalı" benzetmesi yapılıyor.

Beyaz Saray'a kapanan Bush, geçtiğimiz hafta Peru'da toplanan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunda son kez ABD'yi temsil etti. Ancak Bush'un liderler fotoğrafından sonraki yalnız hali de normal topal ördeklerden farklı bir durumda olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Fotoğraf çekiminden sonra Güney Amerikalı ve Asyalı hiçbir lider, Amerikan Başkanı ile konuşma ihtiyacı duymamıştı. Bush önceki gün de sessizliğini geleneksel şükran günü hindisi af töreni için bozdu. Bush, burda da ekonomiye ya da ülke gündemine ilişkin hiçbir açıklama yapmadı. Görünen o ki, herkes de onun bu konulara hiç girmemesiden memnun gözüküyor.

TOPAL ÖRDEK TERİMİ NERDEN GELİYOR?

Tarihçilerin yüzde yüz uzlaştığı bir teori olmasa da, yaygın bilgi bu terimin ilk kez 1700'li yıllarda Londra Borsasında borcunu ödemekte zorlanan borsacılar için kullanıldığı yönünde. 1800'li yılların son çeyreğinde, ABD'de seçimi kaybeden Kongre üyeleri için de kullanılmaya başlandı.

Amerikan kurucu Anayasasına göre aslında, kasım ayında seçilen başkan 4 Mart günü görevi devralıyor. Anayasanın yapıldığı dönemde ulaşım imkanları düşünülerek, yeni başkana yaklaşık 4 aylık bir devir teslim süresi verilmişti. Aynı şekilde kasım ayında yenilenen Kongre de ilk toplantısını mart ayında yapıyordu. O vakte kadar da eski başkan ve kongre üyeleri devam ediyordu ki bunlara da 19'ncu yüzyıldan itibaren bu dönemde "lame duck" denilmeye başlandı. 1934 yılında, bu sürenin oldukça uzun olduğu gerekçesiyle bir anayasa değişikliği yapıldı ve başkanlık devir teslimi 20 Ocak'a, Kongre'nin ilk toplantısı da 3 Ocak gününe alındı. Ancak öyle görünüyor ki, artık Amerika için bu devir teslim süresi de çok uzun.

111'nci Kongre'nin toplandıktan sonra bu konuda bir anayasa değişikliği çalışması başlatarak, başkanlık devir teslim törenini, Aralık ayı başına almasını isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bush'a 20 Ocak'ı beklemeden istifa ederek ülkeye son bir iyilik yapmasını isteyen yorumcular bile var.

haber7



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,490 µs