Laşkar-i-Tayyiba | " /> Laşkar-i-Tayyiba | "/>

En Sıcak Konular

Dekkan'ı unutun! İsmi Laşkar-i-Tayyiba

28 Kasım 2008 10:00 tsi
Dekkan'ı unutun! İsmi Laşkar-i-Tayyiba Hindistan'ın 9/11'i olarak adlandırılan son terör olaylarını sahiplenen Dekkan Mücahidin bakın hangi örgüte bağlı çıktı.

İsmi Urdu dilinde "Saflığın/Doğruluğun Ordusu" anlamına gelen bu terör örgütü, Afganistan'ın Kunar eyaletinde Hafız Muhammed Sayyid tarafından kurulmuş. Pakistan'ın Lahore şehrinde konuşlanmış olan örgüt, ayrıca Pakistan kontrollü Kaşmir bölgesinde de çeşitli askeri eğitim kamplarına sahip.

Daha önce de Hindistan'da kanlı eylemlere imza atmış bu örgütün esas amacı kısa vadede Kaşmir'deki Hindistan yönetimini sona erdirmek, uzun vadede ise tüm Güney Asya'da (Rusya, Çin dahil) İslam'a dayalı tek bir yönetim kurmak.

Aynı örgüt sadece Hindistan'a karşı değil, aynı zamanda 2002'de, Pervez Müşerref yönetimi tarafından kanun dışı ilan edilince, Pakistan içersinde de terör eylemlerine başvurdu. Laşkar'a ilişkilendirilmiş bir de vakıf var: adı Cemaat-u Dava. Bir çok Avrupa ülkesinde konuşlanmış, hayır işleriyle ilgilenen bu vakıf, batılı kaynaklarca örgütün esas para kaynağı olarak görülüyor. Örgütün en çok ses getiren operasyonlarından biri de 2001 yılında Yeni Delhi'deki Hindistan Meclisi'ne yaptıkları saldırı. Örgüt İslam'ın esas düşmanları olarak Hinduizm ve Yahudi'liği görüyor.

The New York Times'ın haberine göre Hindistan hükümeti ve medyası, son terör olaylarından adını açıkça koymasa da Pakistan'ı, özellikle de sicili hiç de temiz olmayan istihbarat servisi ISI'yi (Inter-Services Intelligence) sorumlu tutuyor. Son zamanlarda Hindistan-Pakistan arasındaki yakınlaşma, bu olay sonrası tekrar gerginleşeceğe benziyor.

İyibilgi



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs