En Sıcak Konular

Kosova'daki krizde MİT devrede

28 Kasım 2008 09:14 tsi
Kosova'da 3 Alman'ın bombalı bir eylem sırasında yakalanmasıyla patlak veren krizde MİT devreye girdi. MİT'ten bir heyet Kosova'ya gitti

Geçen hafta Kosova'da, Avrupa Temsilciliği'ne bombalı saldırıda bulunup, "ülkede düzeni bozmaya çalışmakla" suçlanarak gözaltına alınan ve Alman Gizli Servisi (BND) üyesi oldukları iddia edilen 3 kişinin sırrı hala çözülemedi. Milli İstihbarat Teşkilatı, Kosova gizli servisinin davetiyle Almanya ve Kosova arasındaki krizde devreye girdi.

Kosova, olayların hemen ardından Türk gizli servisinden destek isteyince, Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan bir heyet  birkaç gün önce Kosova’ya gitti. Kosova’daki  esrarengiz bomba olayının araştırılmasında Kosova gizli servisiyle iş birliği yapan Milli İstihbarat Teşkilatı elemanları, bombalama olayının esrarını çözecek önemli bulgulara ulaştı.

Kosova ile Alman devletlerini karşı karşıya getiren olayda Milli İstihbarat Teşkilatı elemanları yakalanan 3 kişinin Alman gizli servisine bağlı çalışan ajanlar olduğunu teyit etti.
Alman devletinin ısrarla bombalama olayına karışan 3 Alman’la ilgili “ajan değildir” açıklamasına rağmen, Milli İstihbarat Teşkilatı krizde Kosova’nın elini güçlendirecek önemli bilgileri paylaşarak, 3 kişinin Alman gizli servisi (BND) elemanları olduğunu tespit etti.

Kosova ile Almanya arasında patlak veren ve büyük krize neden olaylar şöyle gelişti:
Kosova polisi geçtiğimiz çarşamba günü Alman Dış İstihbarat Kurumu'na (BND) bağlı olduğu öne sürülen 3 kişiyi AB'ye ait Uluslararası Sivil Ofis'e atılan bombadan sorumlu tutarak gözaltına aldı.  Cumartesi günü sorguya çekilen 3 şüpheli Alman, gözaltına alındıkları sırada olay yerinde inceleme yapmakta olduklarını söyledi. Priştine Bölge Mahkemesi, gözaltı süresini 30 güne çıkarırken, zanlıların avukatı bu 3 kişinin terörist faaliyette bulunmaktan sorgulandığını belirtti. Savcı Feti Tunuzliu, ajanların Avrupa Birliği'nin Kosova'da yerleştirmeye çalıştığı yeni polis gücünü engellemeye çalıştığını iddia etti. Almanya hükümeti sözcüsü Thomas Steg ise Berlin'in terör saldırısında parmağı olduğu iddialarını "saçma" olarak nitelendirdi. Şahısların kimliği konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Steg, olayın detayları hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi. BND teşkilatı da olay hakkında yorum yapmadı.

Gözaltına alınan üç Alman'dan birinin binaya dinamit attığı, diğerlerinin de gözcülük yaptığı ileri sürülmüş, Almanlar ise olay yerine "ne olduğunu öğrenmek için gittiklerini" savunmuşlardı. Olayda ölen olmamıştı.

HaberTürk



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs