En Sıcak Konular

3 marka tarih olacak

28 Kasım 2008 09:10 tsi
Küresel mali kriz, Amerika’nın en büyük otomobil üreticilerinden General Motors’un 3 markasının sonunu getirdi.

Krizle beraber bıçak gibi kesilen satışlar nedeniyle uzun zamandır nakit sıkıntısı çeken şirket maliyetlerini azaltmak için 3 markasından vazgeçiyo

Uzun zamandır, mali krizin etkileriyle boğuşan General Motors, Amerikan hükümetinden 12 milyar dolarlık yardım alabilmek için maliyetlerini kısmayı planlıyor. Plan kapsamında, şirket Saturn, Saab ve Pontiac markalarında üretimi durduracak. Amerikan Hükümetinden yardım bekleyen şirket, maliyetlerini kısarak, hükümetten kredi alması halinde geri ödeme yapabileceğinin garantisini vermek istiyor.

25 MİLYAR DOLARLIK PAKET

Amerikan Kongresi’nde otomobil endüstrisini kurtarmak amacıyla bir süredir görüşülen 25 milyar dolarlık kurtarma paketinin 8 Aralık’ta oylanması bekleniyor. Hükümetin, bu plandan yararlanmak isteyen şirketlere planlarını sunmaları için koyduğu son tarih ise 5 Aralık. Amerikan Kongresi otomobil üreticilerine, bayiliklerini azaltmaları halinde yardım yapılabileceği sinyalini vermişti. General Motors bu nedenle geleceğe yönelik üretim planlarında değişikliğe gidiyor.

8 MARKASI VARDI

Amerika’da otomobil endüstrisinin devi olan General Motors’un 8 adet markası bulunmaktaydı. Chevrolet, GMC, Buick, Cadilliac, Saturn, Saab, Pontiac ve Hummer’ın üretimlerini yapan şirket, en son düşen satışları nedeniyle Hummer markasını satışa çıkarmıştı. Pazardaki diğer üreticilerden Ford’un 4, Chrysler’ın ise 3 markası bulunmakta.

73 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Amerika’da kriz sonrasında düşen otomobil satışları General Motors markalarına da yansımıştı. Pontiac satışları bu sene yüzde 21 oranında düşerken, Saturn modelinin satışları ise yüzde 19 geriledi,  Saab satışlarında ise bu oran yüzde 31 oldu, Satışlarda yaşanan bu azalmalarla beraber General Motors’un 2004’ten bu yana olan kaybı da 73 milyar doları buldu. GM, üçüncü çeyrekte 2.5 milyar dolar zarar etmiş ve elindeki hazır varlık toplamı 16.2 milyar dolara düşmüştü. Şirketin iflasın eşiğinde olduğu söylentilerine karşılık GM Başkanı Rick Wagoner, “İflasın sonuçlarının korkunç olacağına inanıyoruz. Bu dönemi atlatmaya odaklandık” demişti. ABD’de her 10 kişiden birinin işi bir şekilde otomobil endüstrisine bağlı. Olası iflasının milyonları etkileyeceği, yaklaşık 2.5 milyon kişinin işsiz kalacağı konuşuluyor.

TIGER WOODS DA İŞİNDEN OLDU

Kayıplarını azaltmaya çalışan General Motors, dünyaca ünlü Golf yıldızı Tiger Woods’la da yollarını ayırıyor. Şirketle 9 yıldır çalışan Woods’un sözleşmesine gelecek ay son verilecek.  Kayıpları azaltmak için alınan bir diğer önlemse bayilere ödenen teşvik primlerinin iptali olacak. Şirket ayrıca bazı fabrikalarını kapatacak. Bunun sonucunda ise 3600 kişinin işsiz kalması bekleniyor.

OTOMOBİL ENDÜSTRİNİN KALBİYDİ

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan GM, 1908 yılında ABD’nin Michigan eyaletinde kuruldu. 35 ülkede 266 bin çalışanıyla otomobil ve kamyon üreten GM’nin merkezi ABD otomobil endüstrisinin kalbi Detroit’te. Şirketin adı Amerika ile özdeşti.

Gazeteport



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs