En Sıcak Konular

Doğan'da Alman oyunu

28 Kasım 2008 08:12 tsi
Doğan'da Alman oyunu
Doğan Yayın, TV Holding'in yüzde 5,1'ini Almanlardan geri alacak. Buna karşılık Axel Springer'a Doğan Yayın'ın yüzde 10'luk hissesi satılacak.

Doğan Grubu, amiral gemi Doğan Yayın'ı 500 milyon avroluk toplam değerden satmasına karşılık, küçük şirket olan TV Holding'e 1,5 milyar avro üzerinden para verecek.

Aydın Doğan'ın Alman Axel Springer (AS) ile olan ortaklığı genişliyor. Daha önce Doğan TV'nin yüzde 25'ini satın alan AS, şimdi de Doğan Yayın Holding'in yaklaşık yüzde 10 hissesini almak için kolları sıvadı. Dün borsaya bildirilen açıklamaya göre Alman AS, Doğan Yayın'ın yüzde 10 hissesini alacak. Buna karşın, Axel Springer, yüzde 25 oranında ortak olduğu Doğan TV Holding'in yüzde 5,1 oranındaki hissesini de Doğan Yayın Holding'e satacak.

Alman AS, Doğan Yayın Holding'in, 78,1 milyon adet hissesine karşılık 47 milyon avro ödeyecek. Doğan Yayın Holding ise, bağlı ortaklığı olan Doğan TV'nin yüzde 5,1'ini 77 milyon avro karşılığında Alman medya kuruluşundan geri alacak.

FİNANSAL OPERASYON ŞÜPHESİ

Söz konusu hisse alış-verişinin finansal operasyon görüntüsü verdiği iddia edilirken, "Aydın Doğan'ın bu alış-verişi şapkadan tavşan çıkarma gibi bir durum arz ediyor” yorumlarına yol açıyor. Çünkü, Doğan Yayın Holding, Aydın Doğan'a bağlı medya kuruluşlarının amiral gemisi olma özelliği taşıyor. Ama amiral gemisinin yüzde 10'una yakın kısmına sadece 47 milyon avro değer biçilirken yüzde 75 iştiraki olan Doğan TV'nin yüzde 5,1'ine 77 milyon avro ödenecek.

KÜÇÜK ŞİRKET, BÜYÜKTEN DEĞERLİ

Alman AS şirketinden alınacak olan yüzde 5,1'lik hisseye ödenecek para üzerinden Doğan TV'nin piyasa değeri 1 milyar 500 milyon avroya denk geliyor. Satılacak olan yüzde 10'luk Doğan Yayın hissesi karşılığında 47 milyon avro alınacak olması da Doğan Yayın'ın toplam piyasa değeri olarak 500 milyon avroluk bir rakamı işaret ediyor. Uzmanlara göre amiral gemiye toplamda 500 milyon avro değer biçen Doğan Grubu, balıkçı sandalına 1,5 milyar avro para ödüyor.

Analistler ise bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: "2006 yılında Doğan TV'yi 1,5 milyar avro fiyat üzerinden Alman Axel Springer'e satan Doğan Grubu, şimdi aynı fiyat üzerinden hisseleri geri alıyor. Oysa o tarihte Doğan Yayın Holding'in piyasa değeri 1,6 milyar avro ortalama değerden işlem görüyordu. Aradan geçen sürede krizin de etkisi ile Holding'in değeri ciddi anlamda eridi. Şu anki borsa değeri üzerinden Doğan Yayın Holding'in piyasa değeri, 200 milyon avroya kadar geriledi. Amiral geminin fiyatı kriz nedeniyle erirken, balıkçı sandalına hâlâ kriz öncesi piyasa değeri üzerinden ödeme yapılıyor. Daha açık anlatımla, tavuğunu 3'e satan Doğan Grubu, karşılığında yumurta alıyor ve her yumurta için 10 lira ödüyor."

SPK DENETİMİNDEN GEÇECEK

Büyük şirketin hisselerini kelepir fiyata elden çıkaran Doğan Grubu, buna karşılık Almanlardan satın aldığı iştirak şirketine ciddi para ödeyecek. Bilindiği gibi Doğan Yayın Holding, halka açık olarak borsada işlem görüyor. Bu nedenle, söz konusu finansal işlemin SPK tarafından denetlenerek sonuca bağlanması gerekiyor.

YÜZDE 25'LİK RTÜK PAYINI AŞIYOR

Alman AS, görünürde Doğan TV'deki yüzde 5,13'lük hissesini satarak payını yüzde 19,87'ye indirmiş olacak. Burada kilit nokta ise Doğan TV'nin, Doğan Yayın Holding'e bağlı bir şirket olması. Bu çerçeveden bakınca, Doğan Yayın Holding'in yüzde 10'unu alan Almanlar, yüzde 5,1'lik satışa rağmen dolaylı yoldan Doğan TV'deki paylarını da artırmış olacak. Bu operasyon sonucunda Doğan TV'deki hisse oranını yüzde 25'in üzerine çıkaran Alman AS bu sonuçla RTÜK Kanunu'na aykırı işlemle gündeme gelecek. RTUK yasasına göre yabancıların medya oranının yüzde 25'i aşmaması gerekiyor.

AXEL BİLE BİLE LADES DİYECEK

Bu riskin farkına varan Doğan Grubu, borsaya gönderdikleri açıklamada bedelli sermaye artırımına gidileceğini bildirdi. Söz konusu bedelliye Alman AS'nin katılmayacağı belirtildi. Yani Almanlar Doğan TV'ye sermaye aktarmayarak hisse oranlarını da düşürmüş olacak. Böylece yüzde 25'lik yasal sınırlama da aşılacak.

yenişafak



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,435 µs