En Sıcak Konular

Macaristan'dan dostluk mesajı

27 Kasım 2008 21:34 tsi
Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, Türkiye'ye "dost ve müttefik" olarak geldiklerini söyleyerek, ikili işbirliğini daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını söyledi.

Gyurcsany, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerde çok önemli konuları ele aldıklarını belirterek, "Türkiye'ye Macaristan adına dost ve müttefik olarak geldik" dedi.

Gyurcsany, Türkiye ve Başbakan Erdoğan'a yönelik dostane duygular içinde olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Macaristan'ın önemli bir ticari ortağı olduğunu, ticaret hacmi açısından Türkiye'nin AB ülkelerinin ardından 4. sırada bulunduğunu kaydetti.

Konuk başbakan, ikili işbirliğini daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını, bu çerçevede enerji alanında Nabucco projesinin anahtar önemde olduğunu bildirdi. Projenin ancak Türkiye ve diğer ilgili ülkelerin desteği ile başarıya ulaşabileceğini ifade eden Gyurcsany, projedeki bir sonraki adımın bu ülkeler arasında bir anlaşmaya gidilmesi olduğunu, bu anlaşmanın amacının da bazı ülkelerin projeye ne şekilde katılacağının netleşmesi olduğunu belirtti. "Önceden var olan bazı engellerin kaldırılacak olmasından memnunuz" diyen konuk başbakan, Türkiye ile AB arasında da enerji transferi konusunda ilerleme kaydedildiğini görmekten memnun olduklarını söyledi.

Gyurcsany, Ocak ayı sonrasında Budapeşte'de Nabucco projesi ile ilgili bir zirve düzenleneceğini hatırlatarak, Başbakan Erdoğan'ın katılımından da memnun olacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin AB müzakereleri çerçevesindeki reformlarını takdirle karşıladıklarını belirten başbakan, "Macaristan bu konuda Türkiye'ye verdiği siyasi ve pratik desteğini sürdürmeye devam edecektir ki böylece süreç başarıyla sonuçlansın" dedi.

Macaristan'ın IMF ile anlaşma imzaladığı hatırlatılarak, Türkiye'ye ve Erdoğan'a bu konuda ne gibi tavsiyeleri olabileceğinin sorulması üzerine Gyurcsany, şöyle konuştu:

"Dostunuz olarak diyebilirim ki, eminim, ne Türkiye ne de sayın başbakanın benim tavsiyelerime ihtiyacı var. Türkiye için en iyisi ne ise zaten kendileri onu iyi bilirler. Bildiği ve inandığı şekilde en iyisini yapacağına inanıyorum."

Nabucco projesi çerçevesinde Türkiye'nin gaz alımı konusunda yüzde 15'lik tercihli tarife oranını düşürüp düşürmeyeceği sorusuna karşılık da konuk başbakan, görüşmeler sayesinde Türkiye'nin pozisyonunu daha iyi anladığını belirtti. Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Gyurcsany, ilgili ülkeler arasında anlaşmaya varılmasının öneminden bahsetti. Gyurcsany, "Türkiye'nin tavrının son derece sorumlu ve esnek olduğunu görüyorum" dedi.

Konuk başbakan bir soru üzerine, vize başvuru merkezine ilişkin bilgi de vererek, bu merkezin Macaristan, Norveç, Letonya, Litvanya ve Slovenya'yı kapsayacağını bildirdi. Gyurcsany, bu ülkelerden vize almak isteyenlerin İstanbul'daki Macaristan başkonsolosluğuna başvurabileceklerini söyledi.



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,012 µs