Ergenekon sorgusu | " /> Ergenekon sorgusu | "/>

En Sıcak Konular

Albayın eşine Ergenekon sorgusu

27 Kasım 2008 19:35 tsi
Albayın eşine Ergenekon sorgusu 1995’te öldürülen Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in eşini cinayetten bir yıl sonra Ergenekon zanlıları bir odada beş saat boyunca sorgulamış. Bakın nasıl...

Ergenekon savcılarına ifade verdikten sonra eşini kimin öldürttüğünün nihayet ortaya çıkacağına inanan Özden, Ergenekon sanığı Ü. Oğuztan ve şüphelisi T. Güney tarafından Flash TV’ye çağrılıp sorguya çekilmiş.

Tomris Özden o sorguyu Taraf gazetesine anlattı: Programa çıkartmak yerine beni bir odaya kapadılar. Cinayetle ilgili bildiklerimi sordukları dört-beş saat boyunca Veli Küçük Paşa’yla birkaç kez telefonda konuştular. Özden’e göre, eşini “JİTEM’in öldürdüğü” ve cesedine “PKK ölüsü” muamelesi yapıldığı bilgisine sahip olup bunu aktaran herkes daha sonra kuşkulu biçimde öldü

Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in 1995 yılında “PKK ile girdiği çatışmada öldürüldüğü”nün açıklanmasından bu yana, konu kapanmadı. Kışlanın dışında, Kanas silahla alnının ortasından vurulduğu söylenen Albay Özden’in eşi Tomris Özden, kocasının cenazesini almaya gittiği andan itibaren yapılan tüm açıklamalara karşı çıkarak yetkilileri “gerçeği açığa çıkarmaya” çağırdı.

13 YILDIR BEKLİYORDU

Tam 13 yıldır, yetkililere başvurma, medyadan çağrı, kitaplar, bu kitaplar aracılığı ile savcılıklardan soruşturma açılmasını talep etme gibi her yolu deneyen Tomris Özden hiçbirinden sonuç alamadı. İnsan hakları ve barış aktivisti oldu. Polisten dayak yedi. Tehditlerle uğraştı. En yakınlarından, ailesinden bile baskı gördü. Hatta ona “Sen PKK’ya mı çalışıyorsun” bile dediler. Ama yılmadı. Kendisinin deyişiyle “inatçı bir kadın.” Oysa kocasının ardından annesini, onun ardından iki kardeşini kaybeden Özden, yaşadığı stres ve üzüntü sonucu dört yıl da hastalıklarla uğraştı. Bir dönem hep yanında olanların, o sıkıntılı günlerde bir kez bile kapısını çalmamalarına kırgın olsa da, yaptıklarından pişmanlık duymadığının altını özenle çizdi.

VE SAVCILAR DİNLEDİ

Bugünlerde yeni kitabı için çalışan Özden heyecanlı. Bu heyecana, yıllar süren uğraşlarının sonucu olarak gördüğü; Rıdvan Özden dosyasının Ergenekon soruşturmasına alınmasının yarattığı umut da eşlik ediyor. İlk ve öncelikli talebi; Rıdvan Özden’e otopsi yapılması. Bugüne kadar onu dinlemeyen, duymayan savcıların aksine Mehmet Ali Pekgüzel ve Zekeriya Öz’ün ona neredeyse bir günü ayırmaları umutlarını tazelemiş.

KENDİM GİTTİM

Tomris Özden, Rıdvan Özden dosyasının Ergenekon kapsamına alınmasını ise o hep koruduğu inatçılığı ile sağladığını söyledi. Çıkan haberlerin aksine savcıların çağırmadıklarını, kendisinin gittiğini vurgulayan Özden, şunları anlattı: “Soruşturmasının daha birinci dalgasıydı. Tuncay Güney, Ümit Oğuztan ve Veli Küçük’ün adları ilk kez gündeme gelmişti. Ben bu isimleri 13 yıl önce yazmışım, bu isimleri telaffuz etmişim. Nisan sonu, mayıs başı falandı. Savcıların adını bile bilmiyorum. Girdim savcılığa, devlet hakkında suç duyurusunda bulunmak istiyorum, dedim. Adının daha sonra Mehmet Ali Pekgüzel olduğunu öğrendiğim savcı dilekçemi aldı. Önce pek ilgilenmediler. Hatta beni Eşref Bitlis’in karısıyla karıştırdılar. Ama sonra sürekli soru sormaya başladılar. Kitaplarımdan bahsedince onları da istediler. O gün eve Terörle Mücadele polisleri bir kaç kez gelip gitti. Evdeki bütün yazılı dokümanları verdim. Neredeyse akşam saat 19.00’a kadar onlarla birlikteydim.”

GÜNLÜKLERİ BİR GAZİ GETİRDİ

Özden, “Savcılığa verdiğim günlükleri bana bir gazi getirdi” dedi ve bir dönem kendisini suçlayanların daha sonra bilgi ve belge getirmeye başladıklarına dikkat çekti. Savcılığa verdiği bölümün 15-20 sayfa olduğunu söyleyen Özden, eşinin ölüm haberi üzerine gittiği misafirhanede eşinin odasının talan edildiğini, bütün dolaplarının boşaltıldığını, ortalığa saçıldığını anlatarak, bu ortamda günlüklerin de darmadağan edildiğini söyledi.
“Anlaşılan bir bölümünü de bu gazi almış” diyen Özden, önce kendisine yardım etmeye çalıştığını zannettiği, ama sonra kendisini tehdit eden üsteğmen hakkında da suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

ÜSTEĞMEN L.G. UYARDI

Üsteğmen L.G’nin kendisine “Rıdvan Albay çok sevdiğim bir insandı. Size söyebileceğim tek şey, elbiselerini isteyin. Özellikle de kepini. Çünkü dendiği gibi kepinin ön tarafında kurşun izi yoktu. Elbiselerini mutlaka isteyin“ dediğini ama bunun duyulması üzerine bu kez de kendisini tehdit ettiğini anlatan Özden, söz konusu üsteğmenin ağır baskı yaşadığını da ekledi.

KONUŞUNCA ÖLDÜRÜLDÜ

Tomris Özden, Albay Rıdvan Özden’in postası olan Erhan’ın ise konuştuğu için öldürüldüğünü idda etti. Özden, bir polis memurunun bir gösteri sırasında yanına geldiğini ve Erhan’ın dayısı olduğunu ve Erhan’ın öldüğünü söylediğini aktardı: “Erhan bize, ‘Rıdvan Albay’a PKK ölüsü gibi davrandılar, soydular, son kuruşuna kadar aldılar. Anıları, defterleri, herşeyi’ dedi. Bu konuşmadan sonraydı. O polis memuru Erhan ile iki arkadaşını bir otomobilin biçtiğini ve sonra da kaçtığını söyledi. Olayın kaza olduğuna inanmadığını da ekledi.”

KOCAMIN KATİLİNE EMANET ETTİLER

Eşinin cenazesini almak üzere Mardin’e gittiğinde, kendisini hastaneye, havaalanına götürüp getirmesi için yanına verilen kişinin kimliğini yıllar sonra öğrenen Tomris Özden, bu kişinin ‘Zeki’ kod adlı İ.Y. olduğunu, itirafçılar Murat İpek ve Murat Demir’den öğrendiğini belirterek, yaşadıklarına ilişkin çarpıcı bilgiler aktarıyor: “Yanımda dolaşan, sözüm ona beni sağa sola götürsün diye verdikleri bir adam vardı. Ben de eşimin vurulduğunda üstünde olan eşyalarını araştırıyorum. Bu adam bana ‘Onların hepsi yakıldı, boşver bacım. Onlar kötü anılar. Al işte yenilerden. Hadi bacım hadi...’ deyip duruyordu. Bu adamın tarifini, yıllar sonra itirafçılar Murat İpek ve Murat Demir sordu. çizdirdiler bana adamı. zaten çok ilginç bir tipti. Seyrek sakallı, köse gibi bir adamdı. Benzi sarı, Tatar suratlı bir çocuk. Elmacık kemikleri çıkıktı. Eşinizi işte o vurdu dedi itirafçılar. Bana tipini çizdirdiler. Kısa boylu, elmacık kemikleri çıkık, sapsarı. Adamı tanımlayınca, ‘tamam işte o Zeki kod adlı İ.Y’ dediler.”

EŞİNİN YARDIMCISINI SUÇLADI

Tomris Özden, İ.Y’yi eşinin yardımcısı Binbaşı C.K’nın tetikçi olarak kullandığını öne sürerek gerekçelerine ilişkin de şunları anlattı: “Benim eşim dürüst ve savaşa karşı bir insandı, ancak eşimin yardımcısı olan C.K. haraç ve uyuşturucu gibi kirli işlere karışıyordu.
Eşim bu kirli işleri öğrenince C.K., sürekli yanında bulunan İ.Y. isimli tetikçiye eşimi öldürttü. İ.Y’nin Mardin’de askerlik yaparken dört kişiyi daha öldürdüğünü de öğrendim. Bendeki bu bilgileri, kısa bir süre önce basına açıklamalar yapan PKK itirafçısı Murat İpek de yüzyüze görüşmemiz sırasında doğruladı.”

ERGENEKON KAPSAMINDA

Davası görülen Ergenekon soruşturması kapsamına savcılığa teslim edilen Rıdvan Özden’in dosyasında Murat Demir ve Murat İpek’in itiraflarının yer aldığı kaset de bulunuyor.

ARİF DOĞAN’IN EŞİYLE GÖRÜŞÜRDÜM

Çıkan haberlerin aksine Albay Arif Doğan’la ailece görüşmediklerini eşi Fethiye hanımla kendisinin görüştüğünü söyleyen Tomris Özden, Rıdvan Özden’e JİTEM’den gelen teklife tanıklığını da anlattı: “Fethiye hanım çok iyi bir hanım, o da beni severdi. Ankara Anıttepe’de biz altı yıl kaldık. JİTEM kuruldu, 89’da Rıdvan’ı almak istediler. Arif Doğan, Fethiye Hanım aracılığı ile dolaylı olarak Rıdvan’a haber yollardı. Fethiye Hanım ikide bir ‘Arif, Rıdvan’ı çok sever, niye JİTEM’e girmiyor’ derdi. Rıdvan zaten tavrını koydu. Allah’tan Aydın’a çıktı tayini de, kurtulduk.”

GÜNEY’LE OĞUZTAN BENİ SORGULADI

Ergenekon’un ünlü isimleriyle ilginç anlar yaşayan Tomris Özden, bu isimler tarafından saatlerce sorgulanışını ve Tuncay Güney’in düğününe davet edilişini şöyle anlattı: “Tuncay Güney o sıralar beni çok sık arıyordu. 1996 falandı. Sıradan bir gazeteciydi benim için. Önce Akşam Gazetesi adına bir röportaj yaptık. Sonra birgün de, Barış Otobüsü eyleminden sonra aradı. Flash TV’de çalıştığını söyledi, programa davet etti. Ben de elbette sesimi duyurabildiğim kadar duyurmaya çalışıyordum. Gittim, Ümit Oğuztan’la ikisi beni bir odaya kapadı. Ve 4-5 saat sorguladılar. O süre içinde bir kaç kez Veli Küçük Paşa’yla da telefonla konuştular. Sonra bir kez Oğuztan arayıp, ‘yanlış anlamayın falan’ dedi. Tuncay Güney’le ise bir daha hiç görüşmedim.”

DÜĞÜNÜNDE ALTIN TAKTIM

“Düşünün, o kadar ilgiliydi ki Tuncay Güney, Rıdvan’ın öldürülmesiyle, beni hemen her gün arıyordu. Birgün geleceğini söyledi ve düğününe davet etti. Hatta bana, ‘Ama benim eşim türbanlı, siz türbanlılarla biraraya gelmezsiniz ki’ dedi. Ben de, benim için önemli olanın insan olduğunu belirterek, tabii ki gelirim dedim. Gerçekten de bütün davetliler, gelin bile türbanlıydı. Geline de altın taktım. Ben hâlâ inanamıyorum. O kadar efendi, o kadar duygusal bir çocuktu ki.”

KATLİAM SANIĞINI ALT KATIMDA SAKLADILAR

Tomris Özden’in oldukça ilginç bir tesadüf de var ki yaşamında, o sıralar buna kimseyi inandıramamış. Herkesin ona ‘paranoyak’ gözüyle baktığı olay ise ünlü Bahçelievler katliamı sanığı Ünal Osman Ağaoğlu ile ilgili: “Güzelçam’daki evimin alt katında Ünal Osman Ağaoğlu oturuyordu, düşünebiliyor musunuz? Benim altımda Bahçelievler katliamı sanığı oturuyor diyordum, kimseyi inandıramadım. Sonra Güzelçam’da yakalandı, başka bir isimle.”

taraf



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs