En Sıcak Konular

Gürbüz Çapan TBMM'ye başvurdu

27 Kasım 2008 18:25 tsi
Ergenekon Davası kapsamında tutuklu bulunan İstanbul Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın avukatları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna, başvurarak adil yargılanma hakkının ihlal edilmesinden yakındılar.

Avukatların Komisyon'a gönderdiği dilekçede; Çapan'ın 57 gündür tutuklu olduğu belirtilerek, Çapan hakkındaki soruşturmanın, "Cumhuriyet Gazetesi'nin sahibi olmak sıfatı ile sahibi olduğu gazetenin hisselerini yine aynı dava kapsamında tutuklu olarak yargılanan Veli Küçük'e bedelsiz vermek" suçlamalarına yönelik olduğu hatırlatıldı.

Dilekçede Çapan'ın, Cumhuriyet Gazetesi'nin sahibi olmadığı, ancak Cumhuriyet Gazetesi'ni yaşatmak amacıyla kurulan Yenigün Holding A.Ş'de hisse sahibi olduğu vurgulanarak, "Veli Küçük'e hisselerini bedelsiz devretmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi, hisselerin herhangi bir bedelle de kimseye devredilmediği rahatlıkla Ticaret Sicil Kayıtlarından da anlaşılabilecek bir husustur" denildi.

Dilekçede şu görüşlere yer verildi:

"Terör örgütü üyesi olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak suçları Ceza Muhakemesi Kanunu'nda tutuklamayı haklı sayabilecek suçlar arasında sayılmamıştır. Tutuklamaya ve tutukluluk halinin devamına ilişkin gerekçeler belirtilmemiştir.

Mahkemenin tutuklama ve tutuklamanın devamına ilişkin kararlarında gerekçenin belirtilmemiş olması, CMK'ya aykırı olduğu gibi, AİHM kararlarıyla da bağdaşmamaktadır. Bu dava nedeniyle de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye aleyhine çok sayıda dava açılması söz konusu olabilecektir. AİHM kararları hem Anayasanın, hem de Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu gereğince iç hukuk bakımından bağlayıcı kabul edilmelidir."

Çapan'ın, "adil yargılanma hakkının ihlali" ile karşı karşıya kaldığı ifade edilerek, İnsan Hakları Komisyonu'nun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni de göz önüne alarak, adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin yapılan başvurunun değerlendirmeye alması istendi.

anka



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs