iç savaş korkusu | " /> iç savaş korkusu | "/>

En Sıcak Konular

Tayland’da iç savaş korkusu

27 Kasım 2008 14:23 tsi
Tayland’da iç savaş korkusu Eski başbakanı Thaksin postmodern darbeye kurban gittiğinden beri krizdeki Tayland’da kraliyet yanlıları Bangkok’da dünyanın en işlek havaalanlarından birini ele geçirdi. Batılı turistler sefil oldu.

Genelkurmay Başkanı, Thaksin’in kayınbiraderi olan yeni lidere seçim yapması için ‘muhtıra’ verdi

 Güneydoğu Asya’nın ‘güleryüz ülkesi’ Tayland’da 2006’da askeri darbeyle başbakanlıktan devrilen Taksin Şinavatra’nın seçimlerle tekrar hükümete gelen taraftarları ile Taksin karşıtları arasında 10 aydır süren mücadele iç savaşa dönüşeceği korkusu uyandırırken, ordu sesini yükseltti. Genelkurmay Başkanı Anupong Paoçinda, hükümete, parlamentoyu feshetmesi ve yeni seçimlere gitmesi için ‘muhtıra’ verdi. Ancak çağrılarına, hem Halkın Gücü Partisi (PPP) hükümetinden hem de muhalif Halkın Demokrasi İttifakı’ndan (PAD) ret yanıtı geldi. İki taraf arasındaki çatışmalar şiddetleniyor.

‘Çözüm olsa darbe yapardım’

Dün Genelkurmay Başkanı, parlamentonun feshi çağrısının darbe teşkil etmediğini, derinleşen krizi çözmeye yönelik olduğunu, hâlâ tüm yetkinin hükümette bulunduğunu söyleyip, “Hükümet halka yeni bir seçimle karar verme şansı sunmalı. Darbe tüm sorunları bitirseydi, yapardım” dedi. Paoçinda, PAD eylemcilerini de işgal edip kapattıkları Bangkok’taki uluslararası havaalanından çekilmeye çağırdı. PAD ise, başbakan istifa edene dek havaalanının denetimini ellerinde tutacaklarını, hükümetle uzlaşma görüşmesi yapmayacaklarını, yeni seçimlerin işe yarayacağına da inanmadıklarını duyurdu. Ağustostan beri başbakanlığı işgal eden PAD, önceki gün kraliyete sadakat işareti olarak sarı giyinmiş 8 bin üyesini kamyonlara doldurup Suvarnabhumi Havaalanı’nı istila etti.

Güneydoğu Asya hava trafiğinin merkezi konumunda ve dünya hava taşımacılığı yoğunluğunda 18’inci sıradaki, yılda 40 milyon yolcunun geçtiği Suvarnabhumi’de seferler iptal edildi. Alanda mahsur kalan 4 bin turistten yüzlercesi dün tahliye edilip otobüslere bindirilerek otellere götürüldü. Turistlerin aç, susuz ve yorgun olduğu gözlendi.
Taksin’in kayınbiraderi de olan Başbakan Somçai Wongsawat’ın sözcüsü, “Başbakan, pek çok kez çekilmeyeceğini ve parlamentoyu feshetmeyeceğini, çünkü demokratik yollarla iş başına geldiğini dile getirdi. Konumunu değiştirmeyecek” dedi. Dün maskeli ve demir sopalı 50 eylemci Suvarnabhumi’nin kontrol kulesini basıp başbakanın uçuş programını öğrenmek isterken, Peru dönüşü başka havaalanına inen Somçai muhtıra için “Bilmiyorum, henüz kararımı vermedim” dedi. Selefi ve Taksin’in yakın dostu Samak Sundaravej, anayasa mahkemesinin televizyonda yemek programı yapıp para aldığı için istifaya zorlanınca başbakanlığı Somçai’ye devretmişti.

Galatasaray renkli bir kavga

Tayland turizmden yılda 16 milyar dolar kazanırken, ABD, Britanya, Avustralya vatandaşlarına bu ülkeye seyahat etmemeleri uyarısı yapıyor. Dün kuzeydeki Çiang Mai kentinde muhalif bir radyo önündeki kavgada, 50 yaşındaki bir adam otomobilinden çıkarılıp yerde sürüklendikten sonra vurularak öldürüldü. Suvarnabhumi Havaalanı’nda iki kişi yaralanırken, Bangkok’un başka yerlerinden de el bombalı saldırı haberleri geliyor. Önceki gün silahlı çatışmalarda 11 kişi yaralanmıştı. PAD eylemcileri sarı, hükümet taraftarları kırmızı giyindiğinden, ülke sarı-kırmızı olarak ikiye bölünmüş vaziyette.
Kralcılar, Bangkok’un eski elitleri ve orta sınıfı temsil eden PAD’da, ‘Tayland’a demokrasi fazla geldiğinden, parlamentodaki sandalyelerin sadece yüzde 30’unun seçimle sahiplerini bulması gerektiği’ görüşü hâkim.

En zengin monark

Telekomünikasyon imparatoru olup, Müslüman azınlığı ezmiş, yolsuzluk suçlamaları devrilmesine yol açmış Taksin, IMF ile yolları ayırıp yoksulları kalkındırma politikaları nedeniyle taşrada seviliyor. Darbe ile Britanya’ya giden ve bir ara Mancester City klübünü satın alan Taksin, bu ay Londra vizesini yenilemediğinden Katar’da sürgünde. En uzun süre tahtta kalan kral olan 80 yaşındaki Kralı Bhumibol Adulyadej ise 35 milyar dolarla dünyanın en zengin monarkı.

Radikal



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,429 µs