En Sıcak Konular

Bangkok'a hava trafiği durdu

27 Kasım 2008 13:59 tsi
Tayland'da hükümet karşıtı göstericiler, başkent Bangkok'daki ikinci havaalanında da ulaşımın kapanmasına neden oldu.

Demokrasi için Halk İttifakı adlı grubun destekçilerinin hükümet üyelerinin başbakanla görüşmek üzere ülkenin kuzeyine gitmelerini engellemek için Don Mueang havaalanı terminalini işgal ettikleri bildirildi.

Başbakan Somchai Wongsawat, Peru'dan dönerken başkentteki ana havaalanının dün yine eylemciler tarafından işgal edilmesi ardından ülkenin kuzeyindeki Chian Mai'ye gitmek zorunda kalmıştı.

Somchai, ordunun siyasi krizi sona erdirmek üzere seçime gidilmesi çağrısını da reddetti.

Tayland başbakanı, hükümetinin demokratik seçimlerle işbaşına geldiğini ve istifa etmeyeceğini söyledi.

Televizyonda konuşan başbakan, Bangkok uluslararası havaalanını işgal ederek hava trafiğini durduran muhalif protestoculara karşı alınacak önlemleri Bakanlar Kurulu'nda görüşeceklerini belirtti.

Tayland Genelkurmay Başkanı, dün sabah Bangkok havaalanını işgal eden hükümet karşıtı kraliyet yanlısı göstericilerden eylemlerine son vermelerini, hükümetten ise derhal erken seçime gitmesini istemişti.

TURİSTLER ASKERİ ÜSLERDEN TAHLİYE EDİLECEK

Tayland Turizm Bakanlığı, ülkede mahsur kalan binlerce turistin 48 saat içinde askeri üslerden tahliye edileceğini bildirdi.

Turizm Bakanı Weerasak Kohsurat, "acil ihtiyaç içindeki" turistlerin başkent Bangkok'un 140 kilometre güneydoğusundaki U-Tapao üssüne veya muhtemelen Kamphaeng Saen'deki üsse götürüleceklerini söyledi.

Weerasak, Tayland hava yollarının turistlerin ülkeden ayrılmalarını sağlayacak uçakları temin edeceğini, askeri üslerin yanı sıra turistlerin ülkedeki diğer havalimanlarına götürülmeleri için otobüs ve trenlerden faydalanılacağını bildirdi.

GÖSTERİLERE DEVAM

Göstericilerin son eylemi nedeniyle Bangkok uluslararası havaalanında bütün uçuşlar iptal edildi, çoğunluğu yabancı turist olmak üzere alanda mahsur kalan binlerce kişi otobüslerle tahliye edilmeye başlandı.

Ülkenin hayati önem taşıyan turist sektörü için en önemli çıkış noktası olan havaalanını kapatmanın, hükümet karşıtı kampanya yürüten Demokrasi İçin Halk İttifakı'nın en büyük eylemi olduğu söyleniyor.

Gösterileri düzenleyen kentlerde güçlü ve kraliyet yanlısı Demokrasi için Halk İttifakı hareketi, hükümeti yolsuzlukla ve Kral'a sadakatsizlikle suçlayarak istifasını talep ediyor.

KRİZ, TURİZM SEKTÖRÜNÜ FELÇ ETTİ

Tayland'da muhalif göstericilerin başkent Bangkok'taki havaalanlarını kuşatması ve işgal etmesi, turizm sektörüne ağır darbe vurdu.

4 milyar dolarlık uluslararası Suvarnabhumi havaalanının işgal nedeniyle kapanması yüzünden yüzlerce uçuş iptal edilirken, turizm işletmeleri rezervasyon iptalleri ve yeni rezervasyon olmaması yüzünden büyük zarar görüyor.

İşgal, binlerce turistin de havaalanında mahsur kalmasına ve ülkenin imajının büyük yara almasına yol açtı.

Yerel Seyahat Dernekleri Birliği Başkanı Maiyarat Pirayakoset, "Çok kızgınım, hiçbir rezervasyon yapılmıyor. Hiç turist yok. Tayland'a girişi kapatan bir grup insan yüzünden bütün sektör felç oldu" dedi.

Bayan Maiyarat, "Böyle bir durumdaki ülkeye kim gelir ki? Havaalanının 24 saat içinde açılması gerekir. Havaalanını kapatmak ülkeyi dışarıya kapatmaktır" diye konuştu.

İşgal altındaki Suvarnabhumi havaalanının bir günde 100 bin yolcuya hizmet verdiği, bunların yüzde 70'inin turist olduğu belirtildi.

Ülkenin güneyindeki bazı havaalanları da Ağustos ayında gösteriler nedeniyle bir süre ulaşıma kapatılmıştı.

Turizm ve Spor Bakanı Weerasak Kowsurat, Ağustos ayındaki olayları kastederek, "Geçen seferki olay kendi kendini topuğundan vurmaya benziyordu. Şimdiki ise kendi başına ateş etmek gibi" dedi.

Tayland Sanayi ve Ticaret Odası ise işgalin bir ay daha devam etmesi durumunda turizm sektörünün 2,2 ila 3,4 milyar dolar kayba uğrayacağını belirtti.

Turizm Bakanı, "Turizm hedeflerinin tarih olduğunu" kaydederek, "Ülkemizin imajı tamamen mahvedilmişken, kayıp rakamlarından söz etmiyoruz" diye konuştu.

Kasım ayının Tayland'da turizm mevsiminin en gözde zamanı olması nedeniyle, havaalanı işgalinin olumsuz etkisinin çok daha büyük olduğu kaydedildi.

HACI ADAYLARI MAHSUR KALDI

Bu arada, 700 kadar Müslüman hacı adayı da işgal nedeniyle 3 gündür havaalanında mahsur kaldı.

Hacı adaylarına eşlik eden tur şirketi rehberi Muhammed Yusuf, çoğunluğu yaşlı ve sağlığı bozuk hacı adayları için havaalanının kapanmasının çok kötü olduğunu söyledi.

Bazı hacı adaylarının yaşamları boyu bu fırsatı beklediğini belirten Yusuf, "Birçoğu uçağa ilk kez binecekti. Bu fırsatı kaçırırlarsa, belki de bir daha hacca gidemezler" dedi.

Havaalanını işgal eden muhalefet partisi yanlıları ise, neden oldukları rahatsızlıktan dolayı pankartlarla özür diliyor ve hacı adaylarına düzenli olarak yiyecek ve su sağlıyor.

SİYASİ İSTİKRARSIZLIK

Tayland, aylardır siyasi istikrarsızlık yaşıyor.

Ekim ayında yine aynı grubun protesto eylemleri sırasında çıkan olaylarda iki kişi ölmüş, 500 kadar kişi yaralanmıştı.

Kraliyet yanlısı ittifak, 2006'daki başarısını tekrarlamak istiyor. Bundan iki yıl önce yapılan kitlesel gösteriler, askerin müdahalesine ve zamanın başbakanı Taksin Şinawatra'nın görevden alınmasına yol açmıştı.

Milyoner bir işadamı olan eski başbakan Taksin Şinawatra yolsuzlukla suçlanıyordu. Ama 2007 sonlarında yapılan seçimleri yine Taksin yanlıları kazandı.

Kraliyet yanlısı muhalefet ittifakı, genel oya dayalı genel seçim sistemi yerine, mesleki ve sosyal temsile dayalı farklı bir sisteme geçilmesini istiyor.

Yeni hükümet muhalefetle görüşmeye hazır olduğunu söylüyor ama aynı zamanda anayasa değişikliği planlarını Meclis'ten geçirmeye çalışıyor.

Muhalefet, bu değişikliklerin eski başbakan Taksin Şinawatra'nın yeniden iktidara gelişinin yolunu açmaya yönelik olduğunu söyleyerek tepki gösteriyor.

Şu andaki başbakan Somçay Wongsawat'ın kayınbiraderi olan Taksin Şinawatra halen sürgünde yaşıyor.

A.A. / BBC



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,340 µs