'kötüye kullanılır' mı? | " /> 'kötüye kullanılır' mı? | "/>

En Sıcak Konular

Yeni seçmen listeleri 'kötüye kullanılır' mı?

27 Kasım 2008 13:43 tsi
Yeni seçmen listeleri 'kötüye kullanılır' mı? Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre oluşturulan seçmen listeleri muhalefetin 'yığma kayıt olur' endişesini beraberinde getirdi.

Türkiye’de ilk kez gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimlerde kullanılacak olan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre oluşturulan seçmen listeleri tartışmaları beraberinde getirdi. Muhalefet, seçmen listelerinde değişiklik yapılması için muhtarlıkların devre dışı bırakılıp yalnızca ‘nüfus müdürlüklerine başvuru şartı’ getirilmesinin ‘yığma seçmen’ uygulamasının önünü açacağını iddia ediyor. AKP’ye görey sistem  mükerrer oyları engelleyecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın’sa “İtiraz olursa inceleriz” dedi

YSK  ‘Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Genelge’yi, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 29 Mart 2009’daki yerel seçimlerde kullanılacak, adrese dayalı nüfus sistemine göre hazırlanan seçmen listeleri de dün muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. En son oy kullandıkları adreslerden başka yere taşınanlar eskiden muhtarlıklara ikametgâh nakliyle başvurarak, yeni oy kullanacakları bölgeleri belirliyorlardı. Yeni sistemle muhtarlıklar devre dışı bırakılarak, nüfus müdürlüklerine başvuru koşulu getirildi.

Bu durum tartışma yaratırken CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’se eski usulde nakillerin partiler tarafından muhtar aracılığıyla takibinin mümkün olduğunu belirttikten sonra şunaları söyledi: “Nakillerin tamamen nüfus idaresi tarafından yapılması büyük sakınca yaratıyor. Diyelim AKP Çankaya’ya yükleniyor. O zaman Keçiören, Yenimahalle gibi garanti gördüğü yerlerden Çankaya’ya kolayca yığma kayıtlar yapabilir. Yüzlerce kişiyi evlerine gidip adreslerinden araştırmak mümkün mü?”
MHP  Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise şöyle dedi: “Bu sisteme göre vatandaş nüfus müdürlüğüne gidiyor ve adres bildiriyor. Nüfus müdürlüğünün milyonlarca insanı araştırmak imkansız.”
DTP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik de “Kötüye kulanmak için çok uygun bir sistem. AKP bu sistemle zayıf olduğu bölgelere, güçlü olduğu bölgelerden seçmen kaydırması yapabilir” dedi.


AKP Seçim İşleri Başkanı Necati Çetinkaya ise eleştirileri yersiz buluyor: “Seçmen son kayıtlı olduğu adres neresiyse orada oy kullanacak. Ayrıca mükerrer oy için de tedbirler alınmış. Mesela adresi taşıdı, il, ilçe seçim kurulu başkanları elektrik, su faturalarını kontrol edecekler. Eğer kişi ikametgâhını taşıdıysa, gidecek ve ben şurda kayıtlıyım diyecek. Bilgisayardan bakılacak ve eski adresi silinecek. Bu mükerrerliği önler.”
YSK Başkanı Aydın dünkü basın toplantısında eleştirileri şöyle yanıtladı:“Toplu nakillerde itirazlar olursa biz inceleyeceğiz. Nüfus müdürlüğüne kişi başvurudğunda, nüfus müdürlüğü  adrese dayalı kayıt sistemine girecek. Vatandaşın yeni adresi doluysa sen buraya gidemezsin diyecek. Eğer o adres boş ise o zaman beyanat esas alındığı için vatandaşın naklini yapmak mümkün olacak. Eğer bunlar hileli yapılıyorsa, yapan ve yaptıranlar için 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası var. 2004 seçimlerinde de o zamanda bu tür kaydırma şikayetleri yapıldı. Biz gerekli araştırmaları yaptık.” (Radikal)

Seçmen sayısı bir yılda 6 milyon arttı!

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, dün düzenlediği basın toplantısında 21 Ekim 2007’deki halk oylamasında 42 milyon 626 bin 733 kişi ile seçmen kütüğünün oluşturulduğunu, ancak 29 Mart yerel seçimlerinde bu sayının 48 milyon 265 bin 644 kişi olduğunu açıkladı.
Aydın yaklaşık bir yılda ortaya çıkan 6 milyon farkla ilgiliyse şu değerlendirmeyi yaptı: “En son 1997 yılında yazım yaptık. Bundan başka yazım yapamadık. Kişi kendisi gelip yazıldıysa biz yazdık. Gelmediyse biz yazmadık. Bu nedenle 6 milyon fark var. Bana göre gelmemesinden kaynaklanıyor olabilir.”

Radikal



Bu haber 1,379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs