En Sıcak Konular

Vatikan’da soykırım propagandası

27 Kasım 2008 13:49 tsi
Vatikan’da soykırım propagandası Lübnanlı Ermenilerin dini lideri I. Aram, Papa 16. Benediktus’la da görüştüğü üç günlük Vatikan ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında da, Ermenilerin soykırım tezinin propagandası niteliğindeki ifadeleriyle dikkati çekti.

Pazartesi günü Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benediktus’la da görüşmüş olan Lübnanlı Ermenilerin dini lideri I. Aram, ziyaretine ilişkin bu akşam Vatikan Radyosu’nda düzenlediği basın toplantısında, “Ermeni soykırımı tarihi bir vakıadır. Bunun ne tanıma ihtiyacı var ne de yoruma! Bu, birinci dünya savaşı sırasında, Türkler tarafından düzenlenen ve icra edilen eylem neticesinde birbuçuk milyon Ermeninin katledilmiş olması hadisesidir” dedi. 

1915 olaylarının “yüzyılın ilk soykırımı” olduğunu savunan I. Aram, “Yüzyılın ilk soykırımı olan bu hadise, bir hüküm değil, bir vakıadır. Ama bunun ötesine geçmeyi başarmamız gerektiğini düşünüyorum. Başka soykırımları önleyebilmek için, Ermeni soykırımının tanınması bizler için önemlidir. Bu bir adalet ve insan hakkı meselesidir” diye konuştu.

I. Aram, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Papa 16. Benediktus’un Pazartesi günü Ermeni heyete hitaben yaptığı resmi konuşmada “soykırım” kelimesini açıkça kullanmamış olmasının bir sorun teşkil etmediğini de kaydetti.

Ermeni dini lider I. Aram, Papa’nın huzurunda yaptığı konuşmada da 1915 olaylarıyla ilgili olarak, “Kiliseler, dinler ve devletler, Ermenilerinki dahil, tüm soykırımları tanımalı ve de halkların onur, özgürlük ve kendi kaderlerini belirleme haklarını kabul ederek yeni soykırımlar yaşanmasını önlemek için her şeyi yapmalıdırlar” demiş, buna karşılık 16. Benediktus ise Ermenilerin “söylenmesi güç acılar yaşadığı”na değinmekle yetinmişti.

Vatikan yetkililerinden Hristiyanlar Arası Birlik Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper ise Ermeni heyetin Papa’yla görüşmesi öncesinde Vatikan Radyosu’na verdiği demeçte, “Ermeni soykırımının bir vakıa” olduğunu iddiasında bulunmuştu. Kardinal Kasper, Papa II. Jean Paul’ün 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelediğini ve 2001’de Ermenistan’ı ziyaret ettiğini anımsatarak, “Vatikan’ın bu konudaki tavrı, II. Jean Paul’ün Ermenistan ziyareti sırasında açıklanmıştır. Papa, oradaki soykırım anıtını ziyaret etmiş, Türklerin hoşuna gitmese de soykırım kelimesini kullanmıştır” demişti.

ntv



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs