En Sıcak Konular

''IMF mali piyasalarda 'ince ayar' istiyor''

27 Kasım 2008 13:22 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''IMF mali ayarlamalar konusunda ısrar ediyor, 2001 yılında bu tür önlemler doğru olurdu çünkü Türkiye'nin sürdürülebilir bir borç sorunu vardı. Şimdi ise borçlarda sürdürülebilirlik sorunu yok'' dedi.

Şimşek, Sheraton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 60. toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin şimdiki şartlarının 2001 yılından farklı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin IMF ile 2001 yılından sonra çok başarılı iki anlaşma tamamladığını belirten Şimşek, şimdiki koşullarda kamu sektörünün çok iyi durumda olduğunu, sadece piyasaların likidite sorunu yaşadığını ifade etti. Şimşek bu çerçevede de IMF fonlarının güven artırmak için önemli olduğunu kaydetti.

Yatırımların azaldığı bir ortamda IMF ile yapılacak bir programın güveni yeniden tesis etmek ve likiditeyi canlandırmak için tercih edilebileceğini belirten Şimşek, IMF ile yapılacak programın Türkiye'nin lehine olması durumunda yararlı olacağını kaydetti.

Mevcut küresel finansal kriz ortamında piyasaların düzgün çalışamadığını vurgulayan Şimşek, ''eğer piyasalar düzgün çalışabilseydi IMF programına da gerek kalmazdı'' şeklinde konuştu.

Şimşek, IMF ile yapılacak bir programın piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesi ve kısa vadeli likidite sağlanması açısından önemli olduğunu
vurguladı.

IMF ile yapılan son anlaşmanın Mayıs ayında bittiğini hatırlatan Şimşek, bu tarihten sonra IMF ile yeni bir anlaşma yapılacağını, bunun da muhtemelen bir ihtiyati stand-by olacağını söylediklerini hatırlattı.
Türkiye'nin borçlarının milli gelire oranı, borçların sürdürülebilirliği ve kamu sektörü açısından iyi durumda olduğunun altını çizen Şimşek, yegane sorunun bankacılık dışı özel sektörde olduğunu, özel sektörün borçlarının da 3,5 yıl vadeli bulunması açısından pek acil bir sorun yaratmadığını, piyasaların normale dönmesi durumunda bu sorunun da giderileceğini ifade etti.

Şimşek, IMF ile muhtemel bir programda aradıkları unsurlar konusunda ise ''işleyecek bir program olsun. Türkiye'nin yararına olsun, reel ekonomi ve ekonomik büyümeye zarar vermeden likidite sorununu çözsün'' tanımlamasında bulundu.

Şimşek, Türkiye'nin mevcut koşullarda daha önceki stand-by anlaşmalarına göre daha farklı koşullarda olduğunu yineleyerek hem borç oranının düşük olduğunu hem de mali kural uygulandığını, ayrıca mali disiplinin yasal önlemlerle korunacağını kaydetti.

Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, kayıt dışı ile mücadele ettiklerini, istihdam gücünün kayıt altına alınması için gayret gösterdiklerini ifade etti. İstihdamda daha fazla esnekliğe ihtiyaç bulunduğunu belirten Şimşek, uluslararası çalışma standartlarına uyumlu, ancak verimlilik ve rekabeti de dikkate alan istihdam politikası üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Enerji konusuna da değinen Şimşek, Türkiye'nin enerji kaynaklarıyla Avrupa arasında doğal bir koridor olduğunu belirterek, enerji arzı güvenliği açısından Türkiye ve Avrupa için önemli olan Nabucco Projesine önem verdiklerinin de altını çizdi.

aa



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs