En Sıcak Konular

Belediyeler artık burs vermiyor

27 Kasım 2008 12:01 tsi
Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusu üzerine aldığı burs kararı Meclis'te tartışmalara yol açtı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bundan sonra belediyeler öğrencilere burs veremez." dedi.

Çelik, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın gündem dışı konuşmasını cevaplarken mahkemenin kararına atıf yaptı. Buna CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol'dan sert tepki geldi. Anadol, 'CHP'nin başvurusu üzerine belediyelerin üniversite öğrencilerine burs verme yetkisi iptal edildi' şeklindeki algının doğru olmadığını savundu. Anadol, "Gerçek şudur, 2004'te çıkan yasayla üniversitelerin burs verme yetkisi elinden alınmıştır ve yetki belediyelere verilmiştir. Kömür dağıttığınız gibi burs dağıtmaya teşebbüs ettiniz. Bu teşebbüs iptal oldu." dedi. Bunun üzerine tekrar söz alan Çelik, üniversitelerin burs vermelerinin yasaklanmadığını, sistemin disipline edildiğini belirtti. Çelik, "Üniversiteler, hallerinden memnun. O kanun çıkmadan önce 1 burs veriyorlarsa, şu anda bu 6 katına çıktı." ifadesini kullandı. Çelik, mahkemenin burs kararıyla ilgili de şunları kaydetti: "Belediye, burs vermek istediği öğrencilerin listesini üniversiteler gibi bize gönderir. Parasını da bize aktarırlar. Biz de gençlere burslarını veririz. Bu açıklamamdan sonra birçok belediye başkanı beni aradı ve 'Sayın bakan buna engel var' dedi. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı çıktıktan sonra iktidarı ve muhalefetiyle oturup değerlendireceğiz. Bu kararla CHP, DTP, MHP ve AK Partili be- lediyelerin verdiği burslar iptal edilmiştir. Bundan sonra belediyeler öğrencilere burs veremez."

ANADOL'DAN İTİRAF

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, belediyelerin üniversite öğrencilerine burs vermesini olanak sağlayan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle AK Parti'nin kömür dağıtması gibi burs dağıtmasını engellediklerini savundu.

Meclis Genel Kurulu'nda Mİlli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e cevap vermek için kürsüye gelen Anadol, CHP'nin, 2004'de çıkartılan bir yasa maddesinin iptali için başvurduğunu ve bunun da yeni sonuçlandığını söyledi. Anadol, iptal kararının basına 'CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, belediyelerin üniversite öğrencilerine burs verme yetkisi iptal edildi' şeklinde yansımasından şikayet ederek, şunları söyledi. 'Gerçeği yansıtmayan ve sadece yüzeysel bir açıklama olarak ortaya çıkan bu durum, elbette öğrenci ve eğitim camiasında bir takım yakınmalara neden oldu. Gerçek şudur, sizin iktidarınızda o gün çıkan yasayla üniversitelerin burs verme yetkisi elinden alınmıştır ve yetki belediyelere verilmiştir. Kömür dağıttığınız gibi burs dağıtmaya teşebbüs ettiniz. Bu teşebbüs iptal oldu.

CİHAN



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,763 µs