beklenen gün geldi | " /> beklenen gün geldi | "/>

En Sıcak Konular

İşte beklenen gün geldi

27 Kasım 2008 11:30 tsi
İşte beklenen gün geldi Seçilmiş başkan Obama’nın yardımcısı Joe Biden aylar önce söylemişti: Obama Başkan seçildiğinde altı ay içinde onu çok ciddi bir krizle sınayacağız. Demirhindi Bombay! Sadece Hindistan’da meydana gelen saldırı değil, ABD’yi bekleyen yeni

Bu kadar çabuk olmasını kimse beklemezdi... ABD’de Başkanlık seçimleri yaklaşırken Obama’nın yardımcısı Joe Biden ilginç açıklamalar yapmıştı. Radikal Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan’ın kaleminden Biden’ın sözlerini okuyalım: “Sözlerimi not edin: Barack Obama’nın tıpkı Kennedy gibi sınanması altı ayı bulmayacak. Dünya izliyor. 47 yaşında son derece parlak bir senatörü ABD başkanı seçmek üzereyiz. Başka hiçbir sözümü anımsamasanız bile bugün burada söylediklerimi unutmayın. İzleyin, bir uluslararası krizimiz olacak, bu adamın yiğitliğini sınamak üzere oluşturulacak bir kriz. Ve o hakikaten çok çetin kararlar vermek zorunda kalacak. Kararın ne olacağını bilmiyorum, fakat söz veriyorum bu gerçekleşecek. Bir tarih öğrencisi ve yedi başkana hizmet etmiş biri olarak bunu garanti ediyorum.”

Elbette bitmedi... Biden bu krizin nerelerden kaynaklanabileceğine dair ipuçları da veriyor kendisini dinleyenlere: “Size bu krizin nereden kaynaklanabileceğine dair en az dört beş senaryo çizebilirim..Ortadoğudan çıkabilir. Hint Altkıtası’ndan çıkabilir. Petrol denizinde yüzdükleri için yeniden şımarmış olan Rusya’dan çıkabilir.”

Joe Biden aslında açıkça söylüyor, “Obama’yı sınayacağız” diyor. İlk altı ay diyerek tarih veriyor, ardından yer tespiti yapıyor: Hint alt kıtası olabilir...

Dünya dün gece Hindistan’dan gelen saldırı haberleriyle sarsıldı. Hindistan gibi pek de terör saldırılarıyla gündeme gelmeyen bir ülkenin finansal kalbi Bombay eyaletinde yedi ila on altı hedefe saldırı düzenlendi. Saldırılarda 101 kişi öldü, 287 kişi yaralandı. Oldukça profesyonel gerçekleştirilen saldırılarda teröristler otomatik silahlar ve roketatarlarla otel, restoran, hastana, tren istasyonu gibi yerlere saldırdı. Taç Mahal ve Oberio Trident otelleri işgal altında. Haberin yazıldığı saatlerde yüzlerce rehinenin teröristlerin elinde olduğu haberleri geliyordu. Ajanslar rehinelerin elinde bir de Türk çiftin bulunduğunu belirtiyor. Aynı kentte bir Yahudi yardım kuruluşuna da saldırı düzenlendi ve biri haham üç kişi rehin alındı.

Peki, kim yaptı bu profesyonel saldırıyı? İsmi hiç duyulmamış, Deccan Mücahidin isimli bir örgüt. Hindistan'da hapsedilen tüm Müslümanların serbest bırakılmasını istedikleri için saldırmışlar. Bir saldırgan açıklamasında, "Hindistan'daki Müslümanlara zulüm edilmemelidir. Biz bu ülkeyi seviyoruz, ancak annelerimiz ve kız kardeşlerimiz öldürüldüğü zaman bizi kim koruyacak?" diye konuşuyor. Yani bu profesyonel ve kapsamlı saldırı bunun için yapılıyor.

Kimin elinin kimin cebinde olduğu belli olmayan dünyamızda –ki 11 Eylül saldırılarının ipliği pazara çıkalı çok oldu- bu tür olaylar artık kuşkuyla yaklaşılması gerektiğini hatırlatıyor. Elbette Hindistan karmaşık yapısı ve Müslüman nüfusuyla sürekli sorunların yaşandığı bir ülke. Zira geçtiğimiz aylarda kanayan yara Keşmir’de de olaylar çıkmıştı. Ancak oradaki Müslümanların bu kadar organize bir terör eylemi gerçekleştirdiği daha önce görülmüş şey değil.

Bu yüzden biz saldırılara daha geniş kapsamda bakmak durumundayız. Örneğin bu saldırıların ABD ile Hindistan arasında geçtiğimiz ay yapılan nükleer anlaşmanın ardından gelmesi sözkonusu... Hindistan’da saldırılar gerçekleşmeden bir gün önce FBI’ın büyük bir terörist saldırı tehlikesinden bahsetmesi önemli. Amerikalıları ikinci bir 11 Eylül’den korkuyor. Özellikle New York metrosuna düzenlenecek bir saldırı istihbaratının güçlü bir şekilde alındığı belirtiliyor. Peki, ABD neden şimdi büyük bir terör saldırısı bekliyor? Neden şimdi?

Uzmanlar bu soruya “Bush ile Obama’nın görev değişikliği yapacağı dönem çok riskli” diye yanıt veriyorlar. Bu nokta önemli. Çünkü hemen hatırlatmak gerekiyor: İki gün önce ABD İsrail’i Bush’un görev süresi bitmeden İran’a müdahale etmemesi için uyarmıştı.

Hindistan’da saldırı düzenleyen Müslümanlar El Kaide’yi tekrar hatırlatır mı? Hindistan’ın komşusu Pakistan bu saldırı sonrasında ABD’nin dikkatini daha çok çeker mi? Komşu Hindistan, Pakistan’a ne der? Afganistan ne olur? ABD tarafından terörizmi desteklediği iddiasıyla suçlanan İran bu süreçten zarar görür mü? Ve belki de en önemli soru: Acaba Çin hemen yanıbaşına yayılan kirli istihbarat savaşı ile ilgili acaba ne düşünüyor?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs