En Sıcak Konular

Dolar yükselirse doğalgaz zamlanır

27 Kasım 2008 10:50 tsi
Enerji Bakanı Güler, aralıkta doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Bu konuda net bir şey söyleyemem, çünkü ay bitmedi. Artırımın olmaması için dolar kurunun oynamaması lazım" dedi

Hollanda Enerji Ajansı Senter Novem ile ortaklaşa düzenlenen Rüzgar Enerji Çalıştayı'na katılan Enerji Bakanı Hilmi Güler, aralık ayında doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin, bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğini, çünkü yetkili kuruluş ile henüz görüşmediğini ve kasım ayının da henüz bitmediğini söyledi. Güler, "Artırımın olmaması için dolar kurunun oynamaması lazım, bazen bu bir günde bile değişebiliyor. Bu nedenle ay bitmeden herhangi bir şey söylemem doğru olmaz" dedi.

MALİYET 6 MİLYAR DOLAR

Bakan Güler, Türkiye-İsrail-Hindistan arasında kurulması planlanan Ceyhan-Kızıldeniz petrol boru hattının maliyetinin 5-6 milyar dolar olacağını, dünya piyasalarına göre maliyetin değişebileceğini ifade etti. Güler, Ceyhan'ı enerji merkezi haline getirmek için çalıştıklarını belirterek, bu noktada Hindistan'ın da önemli bir partner olacağı kaydetti. Burada Hindistan'ın büyük bir avantaj sağlayacağını dile getiren Güler, normal şartlarda 39 günde giden petrolün proje sonrasında Hindistan'a 16 günde gideceğini söyledi.

BOĞAZ BY-PASS EDİLECEK

Gemiyle Samsun'a gelecek petrolün Samsun-Ceyhan projesiyle Ceyhan'a taşınacağını ifade eden Güler, İstanbul Boğazı'nı by-pass edeceklerini vurguladı. Ceyhan'a gelen petrolün boru hattıyla İsrail'e geleceğinin altını çizen Güler, petrolün Kızıldeniz'den geçeceğini dile getirdi. Oradan da Hindistan'a, Malezya'ya, Japonya'ya ve Çin'e tankerlerle petrolün taşınacağını kaydeden Güler, bunun önemli bir "damar" olacağını söyledi.

RUSYA DA PROJEDE OLMALI

Güler, projenin fizibilite çalışmaları aşamasında olduğuna işaret ederek, "Teknik olarak ön çalışmalar yapıldı. Komşu ülkeler de faydalanacak" diye konuştu. Rusya'nın da bu projede yer almasını istediklerini belirten Güler, projenin önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Güler, görüşmelerin ve fizibilite çalışmaların sonunda projenin hızlanacağını ifade etti.

Norveçlilere yatırım çağrısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Norveç ile su, rüzgar, güneş ve Karadeniz'de petrol aramada işbirliği yapılabileceğini ifade ederek, bunun için hukuki alt yapının hazır, siyasi iradenin de "tam" olduğunu kaydetti. Yenilenebilir enerji konusunda da bilgi veren Güler, güneş yatırımlarının da Norveç ile birlikte yapılabileceğini söyledi. Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli olduğunu dile getiren Güler, rüzgar, jeotermalde de aynı çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Bunun aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak da görülmesi gerektiğini dile getiren

Güler, temiz enerji kullanılarak hem küresel ısınmada ve hem de ticari konuda önemli adımlar atılabileceğini kaydetti. Norveçli yatırımcılara Karadeniz'de birlikte petrol arama çağrısında bulunan Güler'e, Norveç Veliaht Prensi Haakon da, tecrübelerini paylaşmak istediklerini ifade etti. Hidroelektrik santralleri ile ilgili bin 600 projenin olduğunu, bu projelerin bir kısmının başladığını belirten Güler, bu yatırımlar için türbine ihtiyaç olduğunu kaydetti. 20 milyar dolarlık piyasanın hazır olduğunu vurgulayan Güler, ayrıca, barajların da yenilendiğini vurguladı.

Nükleer ihalesi yıl sonunda belli olur

Nükleer Santral ihalesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğinin altını çizen Enerji Bakanı Güler, TAEK'in firmaya ilave sorular sorduğunu, bunların değerlendirildiğini kaydetti. Güler, "Müspet cevap almaları durumunda üçüncü zarf açılacak. Yıl sonuna kadar ihale sonucu belli olur. Sinop'a hazırlanıyoruz" dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    29,243 µs