En Sıcak Konular

Irak güvenlik oylaması yarına kaldı

26 Kasım 2008 22:44 tsi
Irak Meclisi, tüm Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonuna kadar ülkeden çekilmesini öngören güvenlik anlaşmasına ilişkin oylamayı yarına erteledi.

Irak Meclisi, tüm Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonuna kadar ülkeden çekilmesini öngören güvenlik anlaşmasına ilişkin oylamayı yarına erteledi. Meclis Başkanı Mahmud el Meşhadani, anlaşmanın biri hariç tüm maddelerinde uzlaştıklarını söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.

Ana Şii ve Kürt ittifak, anlaşmadan yana oy kullanacaklarını açıklamışlardı, ancak hükümet anlaşmaya Sünni gruplardan daha büyük destek toplamaya çalışıyordu.

Anlaşmaya karşı çıkanların büyük bölümü, ABD askerlerinin Irak'tan daha önce çıkmasını talep ediyor. Bazı Sünni politikacılar ayrıca anlaşmanın referanduma sunulması yolunda da görüş belirtmişti.

Yaklaşık bir yıl süren müzakerelerden sonra ortaya çıkan anlaşma, geçen hafta Irak Bakanlar Kurulu'nca onaylanmıştı.

Şiilerin denetimindeki hükümet, anlaşmanın parlamentodan rahatlıkla geçeceğini umuyor.

Önde gelen Şii milletvekillerinden Haydar El Ebadi, oylamada, salt değil, mutlak çoğunluğa ulaşma hedefinde olduklarını belirterek "Bu anlaşma, seçilmiş hükümetimizi, parlamentomuzu güçlendirecek. Önümüzdeki yıl iki seçim daha yapacağız. Irak doğru yönde ilerliyor " dedi.

Bununla birlikte Irak hükümeti, anlaşmaya destek vermeleri için Sünni partileri ikna etmeye çabalarını sürdürmeye kararlı görünüyor.

Sünnilerin en önemli taleplerinden biri, güvenlik güçleri içinde güçlü bir şekilde temsil edilmek.

Direnişçi Şii lider Mukteda es Sadr'ın partisine üye milletvekilleri de anlaşmaya karşı çıkıyor.

Sadr'ın partisinden milletvekili Akil Abdul Hüseyin, "Oylama yasadışı. Çünkü anayasamız, Irak ile başka bir ülke arasındaki anlaşmaları nasıl oylayacağımıza dair yasal düzenlemeler olmasını öngörüyor. Bizim ise böyle bir yasamız yok. Bu nedenle bu güvenlik yasası geçirilirse, mahkemeye gideceğiz. Daha sonra siyasi beklentilerimize yanıt vermeyen bu anlaşmaya karşı çıkan diğer siyasi gruplarla da bir araya geleceğiz." diye konuştu.

Sadr hareketi Amerikan askerlerinin bu yıl sonuna kadar ülkeden ayrılmasını istiyor, ayrıca din adamlarına yönetimde daha fazla söz hakkı verecek şekilde siyasi dengelerin yeniden kurulmasını talep ediyorlar.

Anlaşmaya göre ABD askerleri 2009 ortasında Irak sokaklarından çekilecek.

ABD'NİN IRAK'TAKİ ASKERİ VARLIĞI

ABD'nin Irak'ta güç bulundurmasına izin veren Birleşmiş Milletler kararının süresi 31 Aralık'ta doluyor. Şu anda ABD'nin Irak'ta 150 bin civarında askeri var. Varılan anlaşma sayesinde, 20 Mart 2003'ten bu yana Irak'ta bulunan Amerikan ordusu, 31 Aralık'tan sonra 3 yıl daha Irak'ta kalabilecek.

Güvenlik anlaşması, ABD ordusunun 2009 ortasına kadar kentlerden, 2011 yılı sonu itibariyle de ülkenin tümünden çekilmesini öngörüyor.

dunyabulteni



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs