En Sıcak Konular

Unakıtan'dan Suudi işadamlarına çağrı

26 Kasım 2008 20:52 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Suudi iş adamlarının çok yat yaptıklarını belirterek, bunları Türkiye'de yaptırmaları çağrısında bulundu.

Türk-Suudi Arabistan İş Konseyi'nin 7. Ortak Toplantısı'nda konuşan Unakıtan, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri arttırmak istediklerini ifade ederek, bu toplantılar ile iş adamlarının önünü açmayı, problemlerini çözmeyi ve daha fazla iş yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Geçen seferki KEK toplantısından bu yana iki ülke arasındaki ticaretin iki kat arttığını ve toplam ticaretin 5 milyar dolara ulaştığını belirten Unakıtan, "bu yeterli mi?. Başbakanımız '2010 yılında bu 7 milyar dolar olacak' dedi. Buna imkan var mı? Var. Daha fazlasını yapacağız. Biz orta vadede bunu 20 milyar dolara çıkarırız" şeklinde konuştu.

Suudi iş adamlarının gelip Türkiye'de yatırım yapmaları için hiçbir engel bulunmadığını kaydeden Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada bir şirket kuracaklar. O şirket üzerinden istediği malı alır istediği işi yapar, istediği parayı getirir, götürür. Ha Türk şirketi ha Suudların kurduğu buradaki şirket. Hiç farkı yok. Ama gel gelelim, buradan bir şey almak istiyor. Bir ev, villa Boğaz'da bir yalı almak istiyor. Olmaz. Niye olmaz? Mütekabiliyet...Bu mütekabiliyet meselesini yeniden gözdem geçirmemiz icap ediyor. Bu konuda Anayasal bir engel var mı? Eğer Anayasal bir engel yoksa bu engeli aşmamız lazım"

-"AKLIMA GELİYOR BAZEN..."

Kemal Unakıtan, İspanya'yı ziyaretinde turistik bölgelerde yapılan villaların her yere satıldığını öğrendiğini ifade ederek "büyük bir villa, yanında cami var. 'Burası kime ait' dedim. 'Suudilere ait' dediler. 'Siz İspanyollar olarak bir şey alabiliyormusunuz?" dedim. 'Alamıyoruz' dediler. 'Siz de mütekabiliyet yok mu?' dedim. 'Ne mütekabiliyeti?' yanıtını aldım" dedi.

İspanya'ya ortalama 200 bin avrodan 400 milyar avro gelir girdiğini, Türkiye'ye bu şekil satışlardan da gelir gelmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, Türkiye'de cari açıktan bahsedildiğini, ülkenin böyle bir imkanı bulunduğunu kaydetti.

Unakıtan, "mütekabiliyet, mütekabiliyet diye tutturmanın alemi var mı?. Vallahi aklıma geliyor bazen. Eğer Anayasal bir şeyse Anayasa Mahkemesi üyelerini toplayıp İspanya'ya götüreyim. Orada bak nasıl yapıyorlar bu işi. Parası benden... Görsünler... Kimse gelip orayı işgal etmemiş" diye konuştu.

Türkiye'nin de buna başladığını, ancak yıllık 3 milyar dolar geldiğini dile getiren Unakıtan, "olmaz, fazla gelecek. Bazı bölgeleri ayırdık. TOKİ vasıtasıyla başladık. İnşallah kısa zamanda daha iyi neticelere ulaşırız" dedi.

-"KAFAYI ÇALIŞTIR, ON NUMARA ŞAPKA GİY"-

Global krizi de değinen Unakıtan, bu dünya krizinde her yerin toz duman gittiğini, böyle kritik bir zamanda Suudi Arabistan ile ilişkileri geliştirmenin fevkalade önemli olduğunu, iki ülke arasındaki potansiyelin çok fazla olduğuna inandığını ifade etti.

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin yüksek teknolojik ürünler üretmesi gerektiğini belirterek, "para nerede oraya bakacağız. Kafayı çalıştır. On numara şapka giy demişler" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan'ın petrol dışı gelirlerini arttırma politikası bulunduğunu, bunun için çok önemli projeler hayata geçirdiğini ve Türkiye olarak da birlikte yapacakları birçok proje bulunduğunu anlatan Unakıtan, iki ülke arasındaki mevcut işbirliği olanaklarına da değindi. Unakıtan, şöyle devam etti:

"Bütün Ortadoğulular, biz de dahil olmak üzere çocuklarımızı üniversiteye gidecekler veya doktora yapacaklar diye batıya, İngiltere'ye gönderiyoruz. Bunun için milyarlarca dolar veriyoruz. O okulları Türkiye'de birlikte yapalım. Harvard'ı da, Kaliforniya'daki üniversiteyi de hepsini buraya getiririz. Onlar da zaten istiyorlar. Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve Irak'tan her yerden (öğrenci) gelir. Bizim kültürümüz müşterek. Kendi kültürümüz içerisinde evlatlarımızı yetiştiririz. Şimdi yetiştiriyoruz. Bizi tanımıyorlar... ABD'li olmuşlar ya... Bunu ciddi ciddi düşünelim. Bu potansiyelimiz var."

-BİZ DE PARA BATMIYOR-

Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye denizcilik sektöründeki gelişmelere de işaret ederek "siz çok yat yaptırıyorsunuz. Bunları Türkiye'de yaptırın. Türkiye mega yatlarda birinci. Sayın Bakan değerli kardeşim. Siz ulaştırma bakanısınız. Sizinle iftihar ediyoruz. Yat alacak Suudlar parası bol kardeşlerimiz buraya gelsin. Onlara tavsiye et" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sağlık alanındaki başarılarına da değinen Unakıtan, burada AB tarafından akredite olmuş sağlık kuruluşları bulunduğunu, kalp ve diğer ameliyatlar yapıldığını, bir göz hastanesinin uçakla hasta getirtip göz ameliyatı ve üç gün tatil yaptırdığını anlattı.

"Avrupa'ya duman attıracağız. Korktukları başına gelecek" diyen Unakıtan Türkiye'de paranın batmadığını söyledi.

Unakıtan "siz bizim kardeşimizsiniz, canımızsınız, ciğerimizsiniz. Elinize diken batsa üzülürüz" dedi.

star



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,144 µs