En Sıcak Konular

Osmanlıca tapularla akıl almaz dolandırıcılık

26 Kasım 2008 20:23 tsi
Antalya'nın Korkuteli ilçesi Duraliler yaylasındaki alanlara ait Osmanlıca tapuların, 1996 ile 2002 yılları arasında, Antalya il merkezindeki Duraliler köyünde bulunan hazine ve ormana ait arazilerin şahıslara devri için kullanıldığı ortaya çıkarıldı.

Savcılık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ulusal bir gazetedeki bir köşe yazarının yıllar önce Antalya'daki bazı vatandaşlarının ihbarlarının yer aldığı yazısını ihbar kabul eden Antalya Cumhuriyet Savcılığı, yıllar süren bir araştırma ve soruşturmaya imza attı.

Köşe yazısında, aynı ismi taşıyan Antalya'daki iki bölgede Osmanlıca tapularla arazi devri sağlandığına yönelik iddiaları araştıran savcılık, kapsamı, mahkeme kararlarının da beklenmesiyle yaklaşık altı yılı bulan bir soruşturma yürüttü.

Savcılık bu süreçte, ihbarcı vatandaşların da bilgisine başvurarak, Antalya'nın Korkuteli ilçesi Duraliler yaylasındaki alanlara ait Osmanlıca tapuların, Antalya kent içerisindeki Duraliler köyünde bulunan bir çok Hazine ve orman arazisinin şahıslara devri için kullanıldığını tespit etti.

DEVLET ARAZİLERİ ŞAHISLARA GEÇMİŞ

Savcılığın yıllar süren araştırmasında ortaya çıkan tespitlere göre, M.O'nun aracılık ettiği bazı şahısların ellerinde Duraliler bölgesindeki arazilerin sahibi olduklarını gösteren Osmanlıca tapu kayıt belgelerini, Antalya'da bir mahkemeye sundukları, isim benzerliğinden yararlanarak kent merkezinde bulunan Duraliler köyündeki arazilerde hak iddia ettikleri ortaya çıktı. Mahkemeye başvurularında, Osmanlıca tapularla arazilerinin bilgileri dışında Hazine ve orman tarafından kullanıldığını, bu alanların kendilerine ait olduğunu iddia eden şahıslar, davaları bilirkişi tespitlerinin ardından kazanarak, arazileri yasal yollardan devraldılar.

Mahkeme kararlarıyla Osmanlıca'dan günümüze uyarlanan tapu kayıtları sonucu devir yapılan kişilerin, aldıkları, bugün mahalleye dönüşen Duraliler bölgesindeki bir çok arazinin satışını farklı kişilere yaptıkları da iddia edildi. Aynı bölge ismini taşıyan Osmanlıca tapuları nedeniyle devletin 1996 yılından 2002 yılına kadar binlerce dönümü bulan arazi satışlarıyla dolandırıldığı iddia edildi.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI İNCELENDİ

Şahısların Osmanlıca tapularla Antalya'daki bir mahkemede açtıkları davaları kazandıkları da tespit edilirken, savcılık soruşturma kapsamında arazilerle ilgili bazı orman mühendislerinin hazırladığı mahkemeye sunulan tüm bilirkişi raporlarını da incelemeye aldı. Savcılık bu tespitlerle, 2002 yılından sonra aynı ismin kullanıldığı Duraliler bölgesinde kaybedilen bazı alanların yeniden devlete kazandırılmasını sağlarken, dolandırıcılık ve usulsüzlükle ilgisi olduğu iddia edilen kişilerle ilgili operasyon için de bu davaların sonucunun beklendiği bildirildi.

Antalya Cumhuriyet Savcılığı, altı yıllık süreci mercek altına aldığı olayla ilgili olduğu iddiasıyla kamu görevlilerinin de yer aldığı kişilerle ilgili operasyon talimatı verdi. Savcılığın koordinesinde başlatılan operasyonlarda, aynı bölge ismini taşıyan arazileri ellerindeki Osmanlı tapularıyla devraldıkları ve sattıkları iddia edilen M.O. S.S. ve N.K. gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyonlarda, Duraliler köyündeki Hazine ve orman arazilerinde çalıştıkları dönemde bilirkişi incelemesi yaptıkları belirlenen Antalya Orman Bölge Müdürlüğünden emekli orman mühendisleri M.P. ile R.K. ve halen Tapu Kadastro Müdürlüğü'nde kontrol mühendisi olarak görev yapan Ü.O' da gözaltına alındı.

“Resmi evrakta sahtecilik”, “Suç gelirlerini aklama” ve “Kamuyu dolandırma' suçlamalarıyla devam eden soruşturma kapsamında, 1996-2002 yılları arasında söz konusu tapu davalarıyla ilgili kararları veren dönemin mahkeme hakimi E.S'nin de ifadesine başvurulacağı bildirildi. Hakim E.S'nin emekli olduğu ve Antalya'da yaşadığı öğrenildi.

Gözaltındaki zanlılarla birlikte Osmanlıca'dan uyarlanan 15 kadar tapunun da ele geçirildiği, zanlıların ifadelerinin alınmasıyla soruşturmaya devam edildiği kaydedildi.

aa



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs