En Sıcak Konular

AP'den Türkiye'ye uyarı

26 Kasım 2008 16:14 tsi
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü, Avrupa Birliği'nin enerji transit güzergahı olarak taşıdığı stratejik önem ve bölgede artan diplomatik gücü hatırına, Türkiye'nin reform sürecini yavaşlatmasına göz yummayacağını söyledi.

Hollandalı parlamenter Ria Oomen Ruitjen Reuters ile yaptığı söyleşide, "Türkiye uluslararası politika sorunları ve  bu bölgedeki gerginliklere yaklaşımıyla olumlu bir rol oynamıştır ama bu, politik gündemde hiçbir şey yapmaması için bir  mazeret olamaz" dedi.

AB üyelik müzakerelerine 2005 yılında başlayan Türkiye'nin katılım süreci, reformlardaki yavaşlama nedeniyle aksıyor.  Türkiye ise AB'nin, Avrupa'nın enerji güvenliği ve uluslararası politikadaki planları için çok önemli bir konumda olan  Müslüman bir ülkeyi üyeliğe almazlık edemeyeceği görüşünde.

Avrupa Parlamentosu'nun yakında açıklanacak olan Türkiye raporunu hazırlayan Ruitjen, uzun zamandır askıda kalan reformları hızlandırmazsa, Türkiye'nin AB üyeliği emeline erişemeyeceğini söyledi. Ruitjen, "Reform sürecinin siyasi kriterlerinde bir bozulma görüyoruz. Reform sürecinin can alıcı noktası siyasal reformlardır" diye konuştu.

Ruitjen ve diğer parlamenterlerden oluşan bir heyet, bilgilenme gezisi için Ankara'ya gelmişlerdi.

Avrupa Parlamentosu'nun gelecek hafta açıklayacağı raporda Türkiye'yi, özellikle Ermenistan'la yakınlaşmasının yer  aldığı dış politikası için takdir etmesi, ancak insan hakları, adli reformlar ve silahlı kuvvetlerin etkinliğinin kısıtlanması  gibi konulardaki uygulamalarını iyileştirmesini istemesi bekleniyor.

Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasındaki ortak komisyonun eş başkanı olan Joost Lagendijk da, özellikle Türkiye'de  ifade özgürlüğü ve Kürt kökenlilerin daha çok etnik haklara kavuşması konularındaki gelişmelerin yavaşlığından kaygı  duyduğunu söyledi.

Lagendijk ,"Türkiye stratejik olarak böylesine önemli olduğu için, hükümetteki bazı kişiler reformların  geciktirilebileceğini ve hükümetin ne isterse yapabileceğini sanıyorlar. Ancak sonuçta kararı verecek olan Başbakan Tayyip  Erdoğan'dır" dedi.

Gazeteport



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,854 µs