insiyatif kime geçer? | " /> insiyatif kime geçer? | "/>

En Sıcak Konular

DTP kapatılırsa insiyatif kime geçer?

26 Kasım 2008 15:33 tsi
DTP kapatılırsa insiyatif kime geçer? DTP lideri Ahmet Türk partisinin kapatma davasıyla ilgili olarak "son köprü" benzetmesini neden kullandı? DTP'nin bu gözdağı kime?

DTP lideri Ahmet Türk’le biraraya gelen Karma Parlamento Eşbaşkanı Lagendijk kapatma davası sonrası AKP’nin tavrının DTP’nin değerini daha iyi anlamalarını sağladığını söyledi. Türk ise “Bizi yalnız bıraktınız” dedi

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Lagendijk’in görüşmesinde, DTP hakkındaki kapatma davası, AB süreci, AKP’nin politika değişikliği konuları ele alındı. Türk, DTP’nin kapatılması durumunda, Kürt sorununun barışçıl çözüm imkanının da ortadan kalkacağını ifade etti. “AKP’nin “DTP ile uğraşan ama askerle uzlaşan” bir noktaya geldiğini, Kürtlere karşı tavrının değiştiğini, milliyetçi-şoven bir politika izlediğini” söyleyen Türk, bugüne kadar kurdukları partileri “köprüye” benzeterek, “Bir nehir var. DTP de son köprü, DTP kapatılırsa biz inisiyatifi kaybederiz” dedi.

AKP’DEKİ DEĞİŞİM

Lagendijk de,  “Bu Türkiye’nin AB sürecinin tıkanmasına neden olur. Kapatma davasından sonra AKP’nin takındığı tavırla, DTP’nin önemini daha iyi anladık. İyi ki DTP var. DTP’nin parlamentoda olması önemli” dedi.
Lagendijk, bundan sonraki AB raporlarında da DTP’ye açılan kapatma davası ve Kürt sorunu konusunda rahatsızlığın dile getirileceğini bildirdi. Lagendijk’in, “DTP kapatılırsa ve Kürt sorununda adım atılmazsa Türkiye AB’ye girmek istemiyor şeklinde yorumlanır” dediği belirtildi.
Türk ayrıca önceki gün görüştüğü Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Denetim Komisyonu Başkanı Schry Holovaty ve beraberindeki heyete de “Kapatma davasında AKP’ye gösterilen duyarlılığı neden DTP’ye karşı göstermiyorsunuz” diye tepki gösterdi.  Holovaty ise, “Biz bir açıklama yaptık. Bu konuyla ilgili gelişmeleri duyarlılıkla takip ediyoruz” karşılığını verdi.

‘REFORM SÜRECİ TIKANDI’ 

Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ile beraberindeki heyet, Başbakan Erdoğan’a, “Reform sürecinde üç yıldır süren tıkanıklığın yeniden canlandırılması gerekir” mesajını iletti.
Lagendijk ve AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı HannesSwoboda’nın başkanlık ettiği heyetler ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Denetim Komisyonu Başkanı Schry Holovaty önceki gün başladıkları Ankara turunu dün sürdürdüler.
Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Lagendijk ve Swoboda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da ayrı ayrı kabul edildiler.

SÜRECİ CANLANDIRIN 

Erdoğan ile Lagendijk öncülüğündeki AB heyeti arasındaki görüşmenin gündemi, reform sürecinde yaşanan tıkanıklık oldu. Lagendijk ve arkadaşları, görüşmede Türkiye’deki reform sürecinin yavaşlamasına dikkat çekti ve bu yavaşlamanın üç yıldır sürdüğünü belirtti. AKP’nin bu yavaşlamadaki sorumluluğunun son bir yıldır arttığını belirten Lagendijk, bunun, Türkiye’nin AB üyeliğini savunanları da zor durumda bıraktığını vurguladı ve “Bir an önce sürecin canlandırılması gerektiği” uyarısında bulundu.
Heyet, TCK 301. maddede yapılan değişiklikten sonra Adalet Bakanlığı’nın yargılama izni verdiği 47 davayla ilgili de bilgi aldı.

BRÜKSEL’E GİDEBİLİR

Erdoğan’ın ise, Hükümet’in, reform sürecine ilişkin kararlılığının sürdüğünü vurguladığı ve aldığı davet üzerine yakın bir tarihte Brüksel’e giderek, bu kararlılığı orada da dile getirebileceğini anlattığı öğrenildi.

BAHÇELİ’DE DEĞİŞİKLİK YOK 

Lagendijk ile birlikte görüntüsünün alınmasına izin vermeyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleştirilen görüşmenin ise yapıcı bir hava içinde geçtiği, ancak Bahçeli’nin, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin muhalefetinde bir değişiklik olmadığı yönündeki fikirlerini, bu görüşmede de yinelediği öğrenildi.
Bahçeli ile Lagendijk’in gündemlerini de DTP davası, AB süreci ve Ermenisten ile ilişkiler oluşturdu.
Edinilen bilgiye göre, Bahçeli, Lagendijk’in, “MHP‘nin AKP’nin kapatma davası sürecindeki tutumu, DTP için de geçerli mi?” sorusunu yanıtlarken, siyasi partilerin kapatılmasının güçleştirilmesi konusundaki anayasa değişikliği önerilerinin, “terörü ve şiddeti destekleyen partiler için” geçerli olmadığını, bunun Venedik kriterleri arasında da yer aldığını söyledi. Bahçeli, anayasa değişikliği konusunda CHP’nin ikna edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

“AB SAMİMİ DEĞİL”

Devlet Bahçeli, AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusunda samimi olmadığını söylerken, Lagendijk, “301 değişikliği ve Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesini olumlu buluyoruz. Ancak bunları da MHP olumsuz buluyor” dedi.
Devlet Bahçeli ise Ermeni sorununun maç seyretmekle çözülemeyeceğini söyledi.

Taraf



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs