En Sıcak Konular

Koç'tan krizde moral olacak haber!

26 Kasım 2008 14:52 tsi
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, bu yılın ilk üç çeyreğinde, iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve yüksek faiz oranlarına rağmen yüzde 26 büyüdüklerini kaydetti

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, bu yılın ilk üç çeyreğinde, iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve yüksek faiz oranlarına rağmen, faaliyet gelirlerinde bir artış gerçekleştirdiklerini belirterek, “Portföyümüzden çıkan şirketlerden gelen kazançlar hariç yüzde 26’lık bir büyüme sağladık.

Bu kapsamda, 2008 yılı için planladığımız yatırımları programa uygun şekilde sürdürüyoruz. Dünyada yaşanan finansal belirsizliklerin azalmasına bağlı olarak, 2009 yılının özellikle ikinci yarısı için beklentilerimiz daha olumludur” dedi.

 Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, bu yılın ilk üç çeyreğinde, iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve yüksek faiz oranlarına rağmen, faaliyet gelirlerinde artış gerçekleştirdiklerini belirterek, “Portföyümüzden çıkan şirketlerden gelen kazançlar hariç yüzde 26’lık bir büyüme sağladık. Bu kapsamda, 2008 yılı için planladığımız yatırımları programa uygun şekilde sürdürüyoruz. Dünyada yaşanan finansal belirsizliklerin azalmasına bağlı olarak, 2009 yılının özellikle ikinci yarısı için beklentilerimiz daha olumludur” dedi.

Koç Topluluğu tarafından, farklı bölgelerdeki Koç bayileri ile bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulunmak ve fikir üretmek amacıyla düzenlenen “Anadolu Buluşmaları”nın on dördüncüsü Fatsa’da gerçekleştirildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, yaptığı konuşmada, ihraç pazarındaki daralma belirtileri ve hızla yön değiştiren sermaye akımları dolayısıyla ülke olarak zor bir dönem yaşanacağını kaydetti.

Koç Holding’in güçlü ortaklıklar, risk yönetimine ve verimliliğe verdiği önem sayesinde bu zorlu dönemi yine başarıyla tamamlayacağını ifade eden Koç, şöyle dedi:

“Topluluğumuz, dünyanın en stratejik sektörü olan enerji konusunda, yeni projelerle bölgenin en iddialı oyuncularından biri olmaya devam edecek.

Avrupa’nın yedinci büyük rafineri kapasitesine sahip olan Tüpraş’ta yatırımlarımıza hız vereceğiz. Hem Türkiye ekonomisinin hem de topluluğumuzun lokomotif sektörlerinden olan otomotivde başta üretim, ihracat ve Ar-Ge alanları olmak üzere bölgede doğacak yeni fırsatları ülkemize çekmek, pazar payını büyütmek için bu yeni dönemde azami çaba sarf edeceğiz.”

“EYLÜL VE EKİM AYI ÜRETİM VERİLERİ ALARM VERİYOR”

Türkiye ekonomisinin mevcut durumuyla ilgili görüşlerini de dile getiren Mustafa V. Koç, hükümetin ve karar vericilerin, verecekleri karar ve atacakları doğru adımlarla küresel mali krizin olumsuz etkisinin yönetilebilir olduğuna inandığını kaydetti.

Koç, bugünlerde açıklanması beklenen ekonomik önlemler paketiyle reel sektöre nakit girişi sağlanacağını belirterek, küçük ve orta ölçekli işletmelere nefes aldıracak bir açılımın iç talebe hareket getireceğini söyledi. Tüm yükselen ekonomiler gibi Türkiye’nin de ABD ve AB’deki mali kuruluşların iflası ve küçülmesi gibi küresel ekonomideki çalkantılardan etkilenmeye başladığını ifade eden Mustafa V. Koç, “Son beş yılda yüksek büyüme hızıyla ivme kazanan Türkiye ekonomisi, 2008’in ikinci çeyreğinde yüzde 1,9 büyüdü.

Henüz üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklanmamasına rağmen sanayide Eylül ve Ekim ayı üretim verileri üçüncü çeyrek büyümesi, alarm verici sinyaller göndermiştir” dedi.

“İYİ YÖNETİLMESİ GEREKEN BİR DARALMA SÜRECİNDEYİZ”

Para piyasalarında meydana gelen daralmanın sanayici ve tüketici açısından kredi kaynaklarında azalmaya sebep olduğunu ifade eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, “Bunun etkisiyle üretim ve iç talep olumsuz etkilenmiştir. Özel sektörün sıkıntıya girmesi bankaların aktif kalitesinde de bozulmaya sebep olabilecektir. İyi yönetilmesi gereken bir daralma süreci yaşıyoruz, henüz durulmamış çalkantılı bir dönem geçiriyoruz” dedi.

Mustafa V. Koç, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım sürecinde bir yavaşlamayı ve hükümet gündeminden çıkmış olmasını aksayan önemli bir nokta olarak gördüğünü belirtti. Kriz döneminde ihracatçı şirketlerin alternatif pazarlara yönelmesinin önemine işaret eden Mustafa V. Koç, “AB'nin ihracat taleplerinin asgari oranda düşmesi, üretim kapasitelerimiz açısından önemli bir temennimizdir. Ancak, bu dönemde ihracatçı şirketlerimizin alternatif pazarlara da yönelmeleri ve verimlilik artışları sağlayacak önlemler almaları, gelirlerinin sürekliliği açısından önemlidir” dedi.

KOÇ HOLDİNG CEO’SU BULGURLU: “YIL SONUNDA CİROMUZ 80 MİLYAR YTL OLACAK”

Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu ise, Türkiye’de Koç Topluluğu olarak bayilik sistemi ile sermayenin Anadolu’ya yayılmasının öncülüğünü üstlendiklerini belirterek, Koç Topluluğu’nun ülke ölçeğinde kombine cirosunun milli gelirin yüzde 9’una tekabül ettiğini ifade etti.

Topluluk olarak ülke toplam ihracatının yüzde 12’sini, vergi ödemelerinin yüzde 15’ini gerçekleştirdiklerini söyleyen Bulgurlu, şöyle dedi:

“Topluluğumuz sadece Türkiye’de değil, uluslar arası alanda da pek çok başarıya imza atıyor. Son 5 yılda yaklaşık 20 milyar YTL satın alma ve idame yatırımı yaptık. Bunun neticesinde, 2003 yılı sonunda kombine 25 milyar YTL olan ciromuz, bu yılın sonunda 80 milyar YTL olacak. Bu, 3 kattan fazla büyüme anlamına gelmektedir. Bu büyüme de bizi dünyada 186’ıncı, Avrupa’da ise 49’uncu sıraya taşıdı.”



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs