En Sıcak Konular

Doğalgaz neden zehirler?

26 Kasım 2008 13:38 tsi
Doğalgaz neden zehirler?

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ) Genel Müdürü Bilal Aslan, baca gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Bu uyarılara dikkat:

 Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsimine girilmeden herkesin mutlaka baca temizliğini yaptırması gerektiğini, vatandaşların bu konuda ihmalkar davranması nedeniyle üzücü olaylarla karşılaştıklarını bildirdi.

Doğalgaz zehirlenmelerinin nedenleri ve alınacak önlemlere dikkati çeken Aslan, açıklamasında ''Doğalgaz zehirsiz bir gaz. Yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenmeler doğrudan doğalgazla ilgili değil. Zehirlenmeler, doğal gaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin standartlara tam uygun olmaması nedeniyle zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması veya iptal edilmesinden dolayı görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu olur'' görüşüne yer verdi.

Doğalgazın diğer yakıtlar gibi bacalarda kirliliğe neden olmadığına da işaret eden Aslan, şunları kaydetti:

''Çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı vs.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür ve odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla oluşan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır. Oluşan bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine ve cihazların, boruların bulunduğu kısma yayılmasına yol açmaktadır.''

İGDAŞ Genel Müdürü Aslan, ''Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez, kışa girmeden önce mutlaka, itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir'' uyarısında bulundu.

Doğalgaz kullanıcılarından İGDAŞ'a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamalarını isteyen Aslan, bu tür yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen olaylar yaşandığını, abonelerin mutlaka tesisat ve cihazlarını İGDAŞ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmeleri gerektiğini belirtti.

aa



Bu haber 2,187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs