mucize bekliyor' | " /> mucize bekliyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Liberaller hükümetten mucize bekliyor'

26 Kasım 2008 13:23 tsi
'Liberaller hükümetten mucize bekliyor' New York Times gazetesi 25 kasım sayısında Erdoğan ve liberal aydınlar arasındaki soğukluğu yazdı.

New York Times gazetesi, 25 kasım tarihli sayısında yer alan haberinde Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan seçildiğinde, cesur ve yeni politikalarla liberallerin desteğini aldığını ancak vaat ettiği reformları hayata geçiremediği için bu desteği yavaş yavaş kaybettiğini yazdı: “Erdoğan AB ile müzakereleri başlattı, yıllardır devam eden Kıbrıs konusunda sarf edilen agresif söyleme son verdi ve çığır açan konuşmasında Kürtlerin varlığını kabul etti.” Türkiye’nin önde gelen köşe yazarları ve aydınlarının da görüşlerine yer verilen Sabrina Tavernise imzalı haberde, liberallerin, AKP’nin hukuki bir savaş verdiği kapatma davası nedeniyle arka plana ittiği ve ağırdan aldığı reformların bir an evvel gündemine alması gerektiği konusunda hemfikir oldukları ifade ediliyor.

“REFORMLARDA CESUR OLMALI”

Liberallere göre, Erdoğan’ın politika değişikliğinin en belirgin örneğinin Erdoğan’ın Hakkari’de yaptığı konuşma olduğunu ifade eden haberde, Başbakan’ın kullandığı üslubun “Ya Sev Ya Terk et “ zihniyetini benimseyen katı milliyetçilerden farksız olduğunun altı çiziliyor. Haberde ayrıca, konuyla ilgili olarak Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar’ın “Bu sözler bir reformcunun sözleri değildi” yorumuna da yer veriliyor.  AKP’nin kıl payı kapanmaktan kurtulduğu için çoğu liberalin Erdoğan’ın askerle iktidarda kaldığı sürece reformları yavaşlatması yönünde bir anlaşma içine girdiğini düşündükleri belirtilen haberde, Çongar’ın “Erdoğan muhtemelen ‘Beni bir daha yakalarlarsa, yasaklarlar’ diye düşünüyor. Ancak bu korkuyla liderlik yapamaz. Reformlar konusunda cesur davranmalı” sözlerini hatırlatıyor. Star gazetesi köşe yazarı Mehmet Altan’ın AKP konusunda daha karamsar olduğunu belirten gazete, Altan’ın “Ankara’nın statükosu yakasına yapışmış durumda ve değişim neredeyse imkansız” sözlerine yer veriyor.

KÜRTSORUNU ÇÖZÜLMEDİKÇE

Türkiye’nin, 1923’ten bu yana   Kürt nüfusuyla  ‘kederli’ ilişkisinin sürdüğünü ifade eden gazetede, liberallerin Kürt sorunu  çözülmedikçe Türkiye’nin hiçbir zaman tam anlamıyla özgür bir demokrasi olamayacağını savundukları belirtiliyor.
Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni yardımcısı Yasemin Çongar’ın “Bir alternatifi olmamasına güveniyor”, Today’s Zaman Gazetesi köşe yazarı Yavuz Baydar’ın “Şimdiki Erdoğan 2005’teki Erdoğan’dan çok farklı” ve Milliyet Gazetesi’nden Hasan Cemal’in “Erdoğan söylemini tümüyle değiştirdi” sözlerine de yer veren gazete, Erdoğan’ın adını açıklamak istemeyen bir danışmanının ise bu görüşlere cevap olarak, “Kürt sorunu asırlardır devam eden bir hadisedir. Liberaller hükümetten mucize bekliyor” şeklinde açıklamasına da yer verdi. Gazete ayrıca en büyük hayal kırıklığının AB ile müzakerelerde ortaya çıktığına da dikkat çekiyor.

Taraf



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,606 µs