En Sıcak Konular

Amerika'da 'topal ördek yönetimi' sıkıntısı

26 Kasım 2008 12:20 tsi
Amerika'da başkanlık seçimlerinin geçiş dönemi sıkıntılı geçiyor.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan payını, daha göreve başlamadan kendisine yöneltilen "Obama nerede" eleştirileriyle şimdiden almaya başladı.

Obama başkan seçildi ancak görevini, 20 Ocak 2009 tarihinde düzenlenecek yemin töreninde ABD Başkanı George Bush'tan devralacak. Yemin töreni, yeni seçilen ABD başkanına, 4 yıl sürecek yönetimindeki kabinesini kurmasına zaman tanımak amacıyla seçim gününden 11 hafta sonra yapılıyor.

Yeni başkan göreve başlayıncaya kadar, ülkenin o sırada başkanlık görevini yürütenlere "topal ördek" (lame duck) deniliyor. Bu dönemde ülkede işler yavaşlıyor, erteleniyor, hatta aksıyor. Bugün ABD Başkanı Bush'un, 1929 ekonomik bunalımından bu yana ülkenin en ciddi finansal krizle karşı karşıya bulunduğu bir dönemde "topal ördek" yönetiminin başında olması bir sıkıntı olarak görülüyor.

Barack Obama, "değişim" sloganıyla kazandığı seçimin ardından, gerek ülkede gerekse uluslararası alanda büyük bir beklenti yarattı.

Halkın ve şirketlerin kötüye giden ekonomik duruma ilişkin beklentileri de çok yüksek. Acil önlemler alınmazsa sıkıntıların iki ay sonra altından kalkılamaz bir duruma gelebileceği yönünde yorumlar bulunuyor. Obama, başkan seçilmesinin ardından verdiği mesajlarda "ABD'nin bir tane başkanı var. O da Bush" fikrini işledi ve ilk başta fazla görünür olmaktan kaçındı. Bunu, Başkan Bush'a saygısından yapmış olmasına karşın, özellikle ülkedeki ekonomik sıkıntıların büyüklüğü nedeniyle Obama'nın ortadan kaybolması, "Barack Obama nerede" sözleriyle ifade edilen eleştirilere yol açtı.

Eleştirilerin dozunun artmasının ardından Obama, iki gün üst üste basın toplantısı düzenleyerek ekonomik planını duyurdu. Ayrıca, ABD'nin yeni Hazine Bakanı olarak atayacağı New York Merkez Bankası'nın başındaki Tim Geithner'ı ve diğer ekonomi ekibini kamuoyuna tanıttı.

aa



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs