En Sıcak Konular

İmralı'da hafriyat çalışmaları sürüyor

26 Kasım 2008 11:34 tsi
İmralı'da hafriyat çalışmaları sürüyor 

Abdullah Öcalan'ın hükümlü bulunduğu İmralı Adası'nda 6 mahkumun kalabileceği ceza infaz kurumunun hafriyat çalışmaları sürüyor.

İmralı Adası'nda başlanan çalışmalarda kullanılacak inşaat malzemeleri, Bursa'nın Mudanya ilçesinden gemilerle adaya taşınıyor.

Marmara Denizi'nde son günlerde etkili olan kötü hava şartlarının, malzeme taşıyan gemilerin seferlerinde aksamalara yol açmasının, inşaat çalışmalarının istenilen hızda ilerlememesine neden olduğu belirtildi.

Öcalan'ın Türkiye'ye getirildikten sonra konulduğu İmralı Adası'nda yaptırılan yeni ceza infaz kurumunun, 6 mahkumun kalabileceği şekilde inşa edildiği bildirildi.

Öcalan'ın hükümlü bulunduğu yerin yanında yaptırılan binanın hafriyat çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Gelecekte söz konusu binada başka mahkumların da cezalarını çekmelerine karar verilmesi halinde, bu mahkumların Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından belirleneceği kaydedildi.

Binada kalacak olası 6 hükümlünün, mimari yapı gereği hücrelerine ayrı kapılardan girecek olmalarından dolayı ne birbirlerini ne de Öcalan'ı görebilecekleri ifade edildi. Öcalan ve adaya konulması düşünülen diğer hükümlülerin, "iyi halleri" olması halinde kendileri için oluşturulacak ortak alanda bir araya gelebilecekleri öğrenildi.

Öcalan ile adada kalacak diğer mahkumların, cezaevi yönetimine saygılı olmaları, cezaevi şartlarına uymaları, burada görevli personele yürürlükteki mevzuat çerçevesinde davranmaları ve avukatlarıyla yapacakları görüşmelerde terör örgütüne yönelik herhangi bir talimat içeren mesaj vermemeleri gibi kurallara uymalarının, "iyi halli" sayılmalarının temelini oluşturacağı bildirildi.

Öcalan ve diğer mahkumların söz konusu şartları yerine getirmeleri halinde haftada 10 saat süreyle yararlanma hakkını kazanacakları ortak alana televizyon konulmasının ise şu an için düşünülmediği öğrenildi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazı

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 25. maddesi, terör örgütü elebaşının da mahkum olduğu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazını düzenliyor.

Buna göre hükümlü tek kişilik odada barındırılıyor ve hükümlüye günde 1 saat açık havaya çıkma ve spor yapma hakkı tanınıyor.

Risk ve güvenlik gerekleri ile iyileştirme ve eğitim çalışmalarında gösterdiği gayret ve iyi hale göre hükümlünün, açık havaya çıkma ve spor yapma süresi uzatılabileceği gibi kendisi ile aynı ünitede kalan hükümlülerle temasta bulunmasına sınırlı olarak izin verilebiliyor.

Hükümlü, yaşadığı yerin olanak verdiği ve idare kurulunun uygun göreceği bir sanat veya meslek etkinliğini yürütebiliyor, kurum idare kurulunun uygun gördüğü hallerde ve 15 günde bir kez olmak üzere belirli kişilere süresi 10 dakikayı geçmemek üzere telefon edebiliyor.

Hükümlüyü; eşi, altsoy ve üstsoyu, kardeşleri ve vasisi, belirlenen gün, saat ve koşullar içerisinde 15 günlük aralıklarla ve günde 1 saati geçmemek üzere ziyaret edebiliyor.

Hükümlü hiçbir suretle ceza infaz kurumu dışında çalıştırılamıyor ve kendisine izin verilmiyor, kurum iç yönetmeliğinde belirtilenlerin dışında herhangi bir spor ve iyileştirme faaliyetine katılamıyor.

Hükümlünün cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemiyor. Hükümlü hakkında uygulanacak tüm sağlık tedbirleri, tıbbi tetkik ve zorunluluklar hariç ceza infaz kurumlarında, mümkün olmadığı takdirde tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerinin tek kişilik ve yüksek güvenlikli mahkum koğuşlarında uygulanıyor.

cnnturk



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs