En Sıcak Konular

Ruysa ABD’nin arka bahçesinde

26 Kasım 2008 11:22 tsi
Ruysa ABD’nin arka bahçesinde Rusya, Karadeniz’e gelen ABD ve NATO gemilerine, en büyük nükleer savaş gemisi Deli Petro ve başka savaş gemilerini yollayarak misilleme yaptı.

Kafkasya krizinin ardından ABD’nin arka bahçesindeki Latin Amerika ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeye ağırlık veren Rusya, Venezüella’ya nükleer kruvazör Büyük Petro liderliğinde 4 savaş gemisi gönderdi. Soğuk Savaş döneminden beri ilk kez Karayipler’e demir atan Rus gemileri Venezüella ile ortaklaşa düzenlenecek deniz tatbikatına katılacak. Venezuela’nın La Guaira Limanı’na ulaşan savaş gemileri limana girişlerinde top atışıyla karşılandı. Tatbikat 1 Aralık tarihinde başlayacak. Rusya geçtiğimiz ay da Venezüella’ya Tu-160 bombardıman uçakları göndermişti. Rus askeri uçakları da Küba füze krizinin ardından ilk kez güney yarımküreye geçmişti. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, savaş gemilerinden oluşan Rusya filosunun, ülkesiyle ortaklaşa gerçekleştirilecek deniz tatbikatına katılmak amacıyla Venezüella’ya geldiklerini belirtti. Rusya ile yapacakları ortak deniz tatbikatının Washington yönetimini sinirlendirme amacını taşımadığını belirten Chavez, “Bunda hiçbir kışkırtma yok. Bu sadece ilişkilerin bina edilmesi ve en önemlisi çok kutuplu dünyanın doğuşu’’ dedi. Rusya’dan 4 milyar dolarlık silah, Sukhoi savaş jetleri, helikopterler ve 100 bin adet Kaleşnikof satın alan Chavez, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile yarın yapacakları görüşmede Rus tankı ve diğer Rus silahlarından satın almak istedikleri yönünde taleplerini iletecek. Chavez, Rusya’nın petrol konusunda yatırımını bekliyor ve Moskova’dan nükleer reaktör kurması için yardım istiyor.

ABD gemilerle dalga geçti

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Rus donanmasının Venezuela’yı ziyaretini, “Rus savaş gemilerini çekmek için römorkörler de refakat ediyor mu merak ediyorum’’ diyerek küçümsedi. Sözcü, “Bölgedeki askeri ve ekonomik gücün kim olduğu konusunda kimsenin şüphesi bulunmadığını’’ belirterek, tatbikatı izlediklerini söyledi.

Soğuk Savaş anılarını canlandıran sert lider

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Brezilya ve Küba’yı da kapsayan Güney Amerika gezisi çerçevesinde Venezüella’yı ziyaret edecek ilk Rus lider olacak. Newsweek, Rus lideri “Medvedev Doktrini” başlığıyla kapağa taşırken, Rus liderin dışarıda çetin, ülkesinde liberal olduğu belirtildi. CBS haberinde de Rus liderin ABD-Rusya ilişkilerini düzelteceğinin umut edildiği ancak gelişmelerin bunu göstermediğine dikkat çekildi. Vladimir Putin gibi KGB’de çalışmayan Medvedev’in liberal imajının dışında bir liderlik sergilediği ve Soğuk Savaş dönemi hatıralarını canlandırdığı belirtildi.



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs