'Ergenekon' görmezden gelindi | " /> 'Ergenekon' görmezden gelindi | "/>

En Sıcak Konular

Danıştay davasında 'Ergenekon' görmezden gelindi

26 Kasım 2008 08:35 tsi
Danıştay davasında 'Ergenekon' görmezden gelindi Danıştay davasında 11 yıla mahkûm olan Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener, karar öncesi çarpıcı açıklamalar yaptı. Yargıtay, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılarla ilgili davanın temyiz duruşmasına yarın başlayac

Danıştay davasında 11 yıla mahkûm olan Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener, karar öncesi çarpıcı açıklamalar yaptı. "Mahkeme, bombaları ve kamera kaydını görmezden geldi." diyen Ener, soruşturmanın genişlemesi için yaptıkları bütün başvuruların reddedildiğini söyledi. Ener, Arslan'ın, cezaevinde Esen'in adını vermesinin tek sebebinin soruşturmaya Salih Kunter ismiyle 'dinî bir motif katmak' olduğunu kaydetti. Bununla Ergenekon'u işaret eden Ener, "Biz, mahkemeye herhalde fili anlatamadık ki müvekkilim ceza aldı. İstan- bul savcıları bu fili ortaya koydu." dedi.

"Danıştay saldırganı Alparslan Arslan cezaevine girdikten sonra arkadaşı Süleyman Esen'in de ismini verdi. Süleyman Esen'in Salih Kunter'le ilişkisi vardı. Tetikçinin Esen ismini vermesinin sebebi, saldırıya 'dinî bir motif' katmaktı.

Soruşturmanın genişletilmesi için mahkemeye yaptığımız başvuruların tamamı reddedildi. Mahkeme, bombalar ve kamera kayıtlarını da görmezden geldi."

Yukarıdaki sözler, Danıştay davasında 11 yıla mahkum olan avukat Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener'e ait. Danıştay saldırısının ardından yakalanan Alparslan Arslan, ilk ifadesinde eylemi 2. Daire üyelerinin başörtüsü kararı sebebiyle gerçekleştirdiğini söylüyordu. Cezaevine gönderildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Bu süreçte ilginç isimler ortaya atıldı. Tetikçi, cezaevine konulduktan 36 gün sonra ifadesini değiştirdi. Arslan'ın, 'Süleyman (Esen) benim liderimdir' sözü üzerine Esen gözaltına alındı, ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Esen'in avukatı Mehmet Ener'in davanın görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, araştırmanın derinleştirilmesi yönündeki 12 dilekçesi geri çevrildi. Mahkeme heyeti, Arslan'ın ifadesini değiştirmesine sebep olduğu iddia edilen şüpheli cezaevi ziyaretleri, bombaların kaynağı ve emniyetin elinde olan kamera kayıtlarının dahi incelenmesine gerek görmedi.

Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener, yaşanan süreci Zaman'a değerlendirdi. Ener'in anlattıklarına göre, her şey büyük bir kurgunun parçaları. Arslan, Esen'in okul arkadaşı. Psikolojik sorunları var. Bunun için sık sık Esen'in yanına gelip gidiyor. Esen de Arslan'ı Salih Kunter'le tanıştırıyor. İşte, Arslan'ın cezaevine girdikten sonra arkadaşı Esen'in ismini vermesinin nedeni soruşturmaya Salih Kunter ismiyle 'dini bir motif katmak'.

Mehmet Ener, Ergenekon'u işaret ederek şunları söylüyor: "Biz, mahkemeye fili anlatmaya çalıştık. İstanbul savcıları bu fili ortaya koydu." Ener, mahkemeden, müvekkilinin temin etmekle suçlandığı bombaları araştırmasını istiyor ancak gerek görülmüyor: "Bombaların kaynağı belli: Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE). Ertesi celse Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatları da 'Arslan'ın bombalarla ilgisini araştıralım' dediler. 15 Mayıs 2006 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla ilgili ekspertiz raporunda 'bu bombaların dışarıdan temini mümkün değildir' ifadesi yer alıyor. O zaman MKE tarafından TSK'ya parti parti teslim edildiğine göre bunların zimmeti vardır. Araştırılmasını istedik. Mahkeme heyeti, gerek görmedi."

Mehmet Ener, Ümraniye'de 27 adet el bombasının ele geçirilmesinden sonra yeni bir dilekçe vererek buna göre araştırma yapılmasını istiyor. Ancak bu da uygun görülmüyor. Genelkurmay Askerî Savcılığı'na 22 Ocak 2008'de söz konusu bombaların araştırılması için yazılı başvuruda bulunuyor. Savcılık da konunun araştırılması için KKK'ya evrakın gönderildiğine dair bilgi veriyor. Ener, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarında kullanılan bomba ve silahlarla ilgili olarak ilginç bilgiler veriyor: "17 Mayıs 2006'da Danıştay saldırısı oluyor. İki dakika sonra bazı telefon dinlemeleri kaydediliyor. Arslan, bombaları ve silahı İstanbul Maltepe'de tanıdığı birinden aldığını söylüyor. Ergenekon sanıklarından Mehmet Zekeriya Öztürk'e göre Maltepe, Hüseyin Görüm'ün yeri."

Mehmet Ener, Ergenekon operasyonunda ele geçen bombaların birbiri ile bağlantılı olduğunun saptanması halinde örgütsel bağlantıyı da ortaya çıkarabileceğini vurguluyor. 21 Mayıs 2006'da cezaevine giren Arslan, 26 Haziran 2006'da mahkeme savcılarına Esen'le ilgili iddiaları sıralıyor. Mehmet Ener, aradan geçen 36 günde kimlerle görüştüğünü savcıların Arslan'a sorduğunu; 'avukatım ve ailem dışında kimseyle görüşmedim' cevabını aldığını belirtiyor: "Haricen edindiğimiz bilgilere göre kendi avukatı dışında bazı avukatlarla görüşüyor. O zaman dedik ki bunları bir çıkaralım. Maalesef mahkeme bu talebimi de kabul etmedi."

Mehmet Ener, yargılamada Danıştay'ın girişini gören Sıhhiye Orduevi'nin 26-29 numaralı kamera kayıtları ile iki bankanın kayıtlarının da incelenmediğini söylüyor. Yargıtay Başsavcılığı'nın gerçekleri bir nebze gördüğünü söyleyen Ener, "İnşallah Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bunu görür." diyor. Bu arada, Ener, Yargıtay 9. Dairesi'nde yarın görülecek temyiz duruşması öncesi dilekçeyle müvekkilinin tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Temyiz duruşması

yarın görülecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay davasında 'Ergenekon' soruşturmasına ait tüm belge ve beyanların getirtilerek yeniden bir karar verilmesini istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tebliğname doğrultusunda bir karar verirse davalar birleşecek. Daire, tebliğnameye aykırı bir karar verirse, Başsavcılık isterse dosya yerel mahkemeye gitmeden karara itiraz edebilecek. Davanın temyiz duruşması yarın yapılacak.

 
zaman



Bu haber 196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs