En Sıcak Konular

Baykal: Çarşaflıların katılması laikliğe uygun

25 Kasım 2008 22:31 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, çarşaflı üyelerin katılımında hiç bir tereddüt yaşamadığını belirterek “Çarşaflıya gelince ‘siz elbisenizi değiştirin öyle gelin’ demiş olsaydım; demokrasiye inanmayan ve insani duygulardan kopmuş biri haline gel

Baykal, Adalet Bakanı’nın Öcalan’la ilgili sözlerinin ise tecrite son vermenin altyapısını hazırlamak için söylendiğini belirtti. Baykal “İmralı’da Öcalan’ın statüsünün değişeceği anlaşılıyor. Tavır değişikliğinin ardında sergilenen eylemler yatıyor. PKK hükümeti Öcalan’ın konumuyla ilgili tavır değişikliğine yöneltmeyi başarmıştır. Üzülerek söylüyorum ama bu böyle.” dedi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan Baykal, ekonomiz kriz, İmralı’yla ilgili girişimler ve çarşaflı üye tartışmasına değindi.

Deniz Baykal şunları söyledi:

EKONOMİK KRİZ KÖTÜ YÖNETİLİYOR
“İktidar krizi çok kötü yönetmiştir. Önümüzdeki dönemde de bu süreci yanlış yönetmeye devam edeceği ortaya çıkmıştır. İktidar krizi inkar etmeyi yeterli bir politika olanak gördü. Krizin bize teğet geçeceğini ifade ettiler. Bu anlayışla bir tedbir arama ihtiyacı hissedilmedi. Dünya hareketi geçti. Ciddi önlemler ortaya koydular. Kriz darbesini vurmaktadır. Bizimkiler ise ekonomik aktörleri suçlamayı adet haline getirdi. Başbakan satmaya niyetlendiği kamu bankalarıyla özel bankaları tehdit ediyor. Kamu bankalarının elinde ne kaldı ki onları devreye sokacaksın.

Kriz tartışmalarının ortasında başbakanın birşey yaptığına şahit olamadık. Dışarıdan para getireceğim dedi, gelmedi. Yapılması gereken şeyleri söyledik. KDV’yi düşürün yüzde 13’e düşürün. İngiltere düşürüyor. Hem üreticiyi hem tüketiciyi rahatlatır. Üretimi teşvit etmek için prim ve stopaj yükünü derhal ortadan kaldırmak lazım, İndirmek lazım. KDV tahsilatı konusunda işadamlarına 1 ay değil 3 aylık rahatlamayı sun. Somut öneri diyorsun, al sana somut öneri. Derhal gereğini yapmak lazım.
 

 


İMRALI TARTIŞMASI
İmralı’da Öcalan’ın statüsünün değişeceği anlaşılıyor. Bu konuda hükümetin tavrı hayal kırıklığı yarattı. İnfaz yasasında değişiklik noktasına geldilerse açıklıkla söylesinler. Adalet Bakanı doğruları söyleyebilmeli. Bu laflarla kimi aldatacaksınız. Tecrite son vermenin altyapısını hazırlıyorlar. Çıkın söyleyin, ne ezik ezik konuşuyorsun.

Buraya hükümetin kendi takdiriyle mi geldik yoksa bir süredir yaşanan olaylar hükümeti böyle bir karar almak zorunda mı bıraktı. Tavır değişikliğinin ardında Anadolu’da sergilenen eylemler yatıyor. O eylemler hükümeti tavır değişikliği içine soktu. PKK hükümeti Öcalan’ın konumuyla ilgili tavır değişikliğine yöneltmeyi başarmıştır. Üzülerek söylüyorum ama bu böyle.

Terörle uzlaşmaya kalkmayacaksın, müzakere etmeyeceksin, temasa geçmeyeceksin: Terörle uzlaşma da yanlış, sıkıntıya düştüğünde çek-git demesi de pompalı sözü de yanlış.

Adalet Bakanı ‘Öcalan bizim düşündüğümüzü söylerse bakarız’ diyor. Böylece müzakere masasına oturuluyor. Müzakere süreci işlemeye başlayınca terör yapanlara devam etmeleri için umutu ve cesaret veriyorsun. Tavizler daha büyük tehditleri doğurur.

ÇARŞAFLI ÜYE TARTIŞMASI
Türkiye’nin gündeminde katılım töreniyle ilgİli tartışmalar var. Biz tartışmaları dikkatle izliyoruz. Bence fevkalade yararlı ve hayırlı bir tartışmayı yaşıyoruz. Yeni üyelerin katılımında hiç tereddüt yaşamadım. Ben çarşaflıya gelince ‘siz elbisenizi değiştirin öyle gelin’ demiş olsaydım; demokrasiye inanmayan ve insani duygulardan kopmuş biri haline gelirdim.

‘Benim devletle, laiklikle problemim yok’ diyorsa ‘kıyafetini değiştir gel’ mi diyeceğiz, Hiçbirimizin kıyafet dayatmaya hakkı yok. Eğer sistemi tehdit etmiyorsa niye dayatalım.

CHP’nin derdi ne? CHP örtüyle mi kavgalı? Biz yemeniye yazmaya düşman değiliz. Önemli olan onu kim niçin kullanıyor, ona bakmak lazım. Bu uygulama insanidir, sosyal demokrasiyle ters düşmez. Asıl tehdit aydın görünen kesimin kafasında. Bu Türkiye’nin laikliği ile ilgili hiç bir çelişki yaratmaz. Siyasi hesapla yapılan bir iş değil. Hesabımımızı kime vermemiz gerekirse ona veririz.”

ntv



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs