En Sıcak Konular

'Aynadaki' Türkiye...

25 Kasım 2008 21:33 tsi
'Aynadaki' Türkiye... Haftasonu açılanacak olan Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporu'nda neler var? Raportör RiaOomen-Ruijten, raporun "Türkiye'nin aynası" olacağını söylüyor. Peki aynadan Türkiye nasıl yansıyor?

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü RiaOomen-Ruijten, Türkiye'de reform sürecinde "gerçek bir durgunluk" gördüklerini vurgularken, gelecek hafta son taslağı sunacağı Türkiye Raporu'nun "Türkiye'yi yansıtan bir ayna" olacağını söyledi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü RiaOomen-Ruijten, Türkiye'de reformlarda "gerçek bir duraklama" gördüklerini belirterek, reform sürecine hız verilmesi gereğini vurguladı. RiaOomen-Ruijten, gelecek hafta son taslağı sunacağı "Türkiye Raporu"nun "dengeli ve objektif" olacağını vurgularken "Türkiye'yi yansıtan bir ayna olacak" ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini'nin Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi heyeti için Sheraton Oteli'nde düzenlediği resepsiyonda bir konuşma yapan RiaOomen-Ruijten, "Reformlarda gerçek bir duraklama görüyoruz. Reformların kalbinde olan siyasi kriterlerde bir duraklama görüyoruz" dedi.

Reformların yapılabilmesi için tüm partiler arasında konsensüs olması gerektiğinin altına çizen raportör "Siyasi reformlar, müzakere başlıklarının açılmasından önemlidir. Çünkü politik siyasi reform olursa o zaman fasıllar kendiliğinden açılır" şeklinde konuştu.

RiaOomen-Ruijten, gelecek hafta AB Dış İlişkiler Komisyonu'na sunulması beklenen raporunun bazı açılardan önceki rapora göre daha eleştirel, başka açılardan daha az eleştirisel olacağını belirtirken de "Ancak dengeli ve objektif olacak ve Türkiye'yi yansıtan bir ayna olacak" dedi. Raportör konuşmasını sona erdirirken Türkiye'ye mesajının "Reform ivmesini kaybettirmeyin" olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye raportörü konuşmasın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin laiklik ilkesini korumaya devam etmesinin önemini vurguladı, ancak bunu "yeni bir tarzla" yapması gerektiğini ifade etti. Raportör ayrıca anayasada reform yapılmasını istedi.

Resepsiyon'da da bir konuşma yapan heyet başkanı AP Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ise "Eğer Türkiye gerçekten AB'ye üye olmak istiyorsa reform sürecini sürdürmeli" dedi. Türkiye'nin "çok aktif" dış politikasından, özellikle Ermenistan'a yönelik açılımından çok memnun olduklarını ifade eden Swoboda, "Ancak dış politika hiçbir zaman reformun yerini alamaz" ifadesini de kullandı.

anka



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs