En Sıcak Konular

ABD'den yeni teşvik paketi

25 Kasım 2008 20:32 tsi
ABD'den yeni teşvik paketi Amerika Birleşik Devletleri'nde Merkez Bankası piyasalara istikrar kazandırmak ve kredi almayı yeniden kolaylaştırmak amacıyla ekonomiye 800 milyar dolar daha enjekte edecek.

Yeni teşvik paketini Maliye Bakanı Paulson açıkladı

Yönetimin ekonomide canlanma sağlamaya yönelik son paketini açıklayan Maliye Bakanı Henry Paulson, paketin iki hedefe yöneleceğini söyledi.

Paranın 600 milyar dolarlık kısmıyla, konut kredilerinin önünü açabilmek amacıyla ipoteğe dayalı riskli kağıtlar satın alınacak.

Şu anda piyasada riskli ipoteklere dayalı çok sayıda senet yatırımcılara satılıyor. Merkez bankası işte bu riskli kağıtları veya doğrudan riskli ipotekleri satın alacak.

Bu yolla emlak kredisi piyasasının daha sağlam bir zemine oturtulması ve bankaların yeniden konut kredisi verebilir, tüketicinin de bu kredileri ucuz koşullarla alabilir hale getirilmesi planlıyor.

Paketin ikinci ayağı ise çeşitli tüketici kredilerinde yaşanan tıkanmayı aşmayı hedefliyor. Maliye Bakanı Paulson 200 milyar doların da, bankaları tüketiciye yeniden çeşitli türden kredi vermeye teşvik etmeye ve kredi maliyetini ucuzlatmaya ayrılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Paulson, Amerikan ekonomisinde kredi kartı, otomobil kredisi, öğrenci kredileri gibi çok temel borçların bile Ekim ayı itibariyle donma noktasına geldiğini söyledi ve yeni önlemlerle bu tür kredilerin yeniden normal düzeylerine getirilmesini hedeflediklerini anlattı.

Zorlukları aşmanın zaman alacağını ve yeni yeni güçlüklerle de karşılaşılacağını söyleyen Paulson, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Mali kuruluşlarımızın güçlü kalabilmesi ve finans piyasalarının istikrar kazanabilmesi dolayısıyla da krizin ekonominin diğer sektörlerine yayılmasının engellenmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız."

Amerikan yönetimi daha yaklaşık iki ay önce 700 milyar dolarlık bir banka kurtarma planını yürürlüğe koymuştu.

Küçülme beklenenden de büyük

Fakat, Maliye Bakanı bu açıklamaları yaparken Amerikan Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı rakkamlar mali krizin ekonomiye etkisinin tahminlerin de üzerinde olabileceğinin işaretini verdi.

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı rakkamlara göre, Amerikan Gayri Safi Yurt İçi Hasılası Temmuz ile Eylül arasındaki üç aylık dönemde yarım puan küçüldü.

Bu 2001 yılından bu yana yurt içi hasılada bir çeyrek içinde görülen en hızlı düşüş ve tahminlerin de üzerinde bir küçülmeye işaret ediyor.

Muhabirler, Amerikan ekonomisinin 2009 yılı başına kadar küçülmeye devam etmesinin beklendiğini söylüyorlar.

OECD de kötümser

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, bugün yayımladığı ve dünya ekonomisiyle ilgili tahminlerini sunduğu altı aylık raporunda, küresel mali krizin dünyanın en zengin ülkelerini 1980 lerin başlarından bu yana yaşanan en kötü gerileme ya da resesyon dönemine sokacağını bildirdi.

bbc



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs