En Sıcak Konular

Şidet karşıtı sergiye müdahale

25 Kasım 2008 20:14 tsi
Şidet karşıtı sergiye müdahale 25 Kasım Kadın Platformu, kadına yönelik şiddeti konu alan bir sergi düzenledi. Sergi Galatasaray Lisesi'nin önünde açılınca, sergiyle en fazla ilgilenenler polisler oldu ve sonuçta, şiddet karşıtı serginin başına bakın neler geldi...

25 Kasım Kadın Platformu, Galatasaray Lisesi önünde kadına yönelik şiddet konulu fotoğraflardan, katledilen kadın isimlerinin yazılı olduğu listelerden, erkek şiddetinin sembolü objelerden oluşan bir sergi açtı. Ancak polis sergiye müdahale etti.

25 Kasım Kadın Platformu'nun beş saat sürmesi planlanan sergisi polis müdahalesiyle sona erdi.

Beyoğlu, Galatasaray Lisesi önünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında gerçekleştirilen Beyoğlu Emniyet Müdürlüğüne önceden bildirilmişti.

Acak yaklaşık 20 sivil polis yasalarda olmamasına rağmen "izinsiz gösteri" gerekçesiyle itiş kakış ve tekmelerle panoları dağıttı.

Kadınlar durumu oturma eylemiyle protesto ediyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nün 1960'da Latin Amerika’da Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin devletin kolluk güçleri tarafından tecavüz edilerek işkence ile öldürülmesi üzerine ilan edildiğini hatırlatan kadınlar "Bugün devlet, erkek, polis 25 Kasım sergimize müdahale etti, kadına yönelik şiddet uyguladı" dediler.

Polisin dağıttığı sergide ne vardı?
Kadınlar "silah, kemer, tornavida, çekiç, maşa, çaydanlık, çatal, bıçak, 'bekaret' kuşağı, dışkı dolu kavanoz, cep telefonu" gibi erkek şiddetini simgeleyen eşyaları sergilediler.

"Katledilmek için kadın olmak yeterli" yazılı pankartta katledilen kadınların isimleri yazılıydı.

Açılan stantlardaysa kadına şiddet temalı fotoğraflar sergilendi. Yaklaşık bir saatin sonundaysa polis sergiye müdahale etti.

İstiklal Caddesi'nde yürürken sergiyle karşılaşanlara nasıl bulduklarını sorduk.

Sergiyi izleyen erkek: Kadın olmadığıma sevindim

Elektrik tesisatçısı Oğuzhan Sanır kadın olmadığına sevindiğini söyledi.

" İlk defa bu tarz bir çığlığa şahit oldum. Bakış açımın çok tek taraflı olduğunu fark ettim. Bu topraklarda kadına 'dayağın' olmadığını kimse söyleyemez. Ancak en azından bundan sonra bunu yapan ya da övünerek anlatan erkeklerle karşılaştığımda kınayacağımdan eminim."

"Eşimi parasızlıktan dövdüm"
Hüseyin Gülen, 67 yaşında, Almanya'da işçi olarak çalışmış, şimdi emekli. Eşini beş yıl önce kaybeden Gülen gençliğinde eşine 'el kaldırdığını' ya da kötü davrandığını söyledi.

"Bir odada beş kişiydik. İş yoktu. Parasızlık vardı. Sinirlenip eşimi döverdim. Hep yoksulluktan. Sonra Almanya'ya gittim. Eşimi de aldırdım. Orada hiç dövmedim. Zaten devir de değişti. Bizim zamanımızda dövmek gelenekti. Şimdi olsa evi terk ederler."

Kadınlar akşam yürüyüş düzenliyor
Mühendis Aysel Kara ve kardeşi öğrenci Mustafa Kara da sergiyi görene kadar bugünün Kadına yönelik şiddetle mücadele günü olduğundan habersizleşmiş.

İki kardeş kendi aralarında anlaşamıyorlarç Mustafa Kara şiddet "eğitimsizliktendir" diyor, Aysel Kara "eğitimli erkek de şiddet uyguluyor" diyor.

Ama ikisinin birleştiği bir nokta var:

"Ekonomik özgürlüğü olan kadın kapıyı çarpar çıkar, ya yoksul, muhtaç kadın? O nedenle devlet sığınma evi sayısını yükseltmeli, başvuran kadını kesinlikle geri çevirmemeli. Ama devletin kadından taraf olacağına inancımız yok."

Kadınlar bu akşam saat 19:30'da Taksim Tramvay Durağında buluşup yürüyüş düzenleyecekler.

bia



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,120 µs