En Sıcak Konular

Babacan: Ermenistan'la yol alıyoruz

25 Kasım 2008 19:29 tsi
Babacan, Ermenistan ile görüşmelerde ileriye doğru mesafe katettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan ile görüşmelerde ileriye doğru mesafe katettiklerini söyleyerek, "Umuyorum ki makul bir sürede hem Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri hem de Türkiye-Ermenistan görüşmeleri bir sonuca bağlanır" dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan, Tacikistan ve Kırgızistan'ı kapsayan turu öncesinde Esenboğa havaalanında basın toplantısı düzenledi.

Babacan, Ermenistan ile devam eden sürece ilişkin soru üzerine, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile görüşmelerinin olumlu seyrettiğini söyleyerek, "Ermenistan-Azerbaycan görüşme sürecinin ilerlemesi kuşkusuz Türkiye-Ermenistan sürecine de olumlu katkılar sağlayacaktır" dedi. Ermenistan ile ilgili ikili sorunların çözümü için konuların hepsinin masaya yatırıldığını belirten Babacan, "Her bir görüşmede ileriye doğru mesafe katediyoruz. Umuyorum ki makul bir sürede hem Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri hem de Türkiye-Ermenistan görüşmeleri bir sonuca bağlanır" dedi.

Ankara'da bulunan Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu heyetinin temaslarına yönelik soru üzerine ise Babacan, "Avrupa Parlamentosunun en son hazırladığı raporun da Türkiye'nin gerçeklerini artık daha iyi anlamaya başlayan bir rapor olduğunu düşünmüştük. Umarız ki, önümüzdeki dönemde çıkacak rapor da Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşen, objektif değerlendirme içeren bir rapor olsun" dedi.

Babacan, AB'nin Türkiye'den beklentisinin reform sürecinin hızlı bir şekilde devam etmesi olduğunu, Türkiye'nin AB'den beklentisinin ise müzakere süreciyle alakası olmayan siyasi konuların engel olarak Türkiye'nin önüne çıkarılmaması olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda iradesinde ve kararlılığında en ufak bir eksilme olmadığını vurgulayan Babacan, özellikle 2007 ve 2008'de Türkiye'nin yaşadıklarına bakıldığında, reformların ne kadar şiddetle ihtiyaç duyulan reformlar olduğunun anlaşılacağını bildirdi.

Bakan Babacan, şöyle konuştu:

"İç siyasi ortamın ve iklimin müsait olduğu dönemlerde Türkiye çok hızlı bir şekilde bu reformları yapacaktır. Öte yandan, her dönemde aynı hızı beklememek lazım. Kuşkusuz, iç siyasi iklim reformlarımızın hızını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sadece Türkiye'de değil, bütün ülkelerde bir gerçektir.

Öte yandan AB'nin yapması gereken de Türkiye'yi reformlar konusunda daha çok cesaretlendirmektir. AB'den Türkiye'nin tam üyeliğiyle ilgili, çok daha somut bir duruş bekliyoruz. Bu sürecin sonucundaki hedefimizin açık seçik net bir şekilde muhafaza edilmesini bekliyoruz. Sürecin ilerlemesinde müzakere edilen fasıllarla hiçbir alakası olmayan siyasi konuların getirilip önümüze engel olarak konulmasını da kesinlikle kabul edilemeyecek bir yaklaşım olduğunu kendilerine söylüyoruz."



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs