En Sıcak Konular

UNICEF'ten 'vahim' açıklama

25 Kasım 2008 19:08 tsi
Dünya genelinde halen çok sayıda çocuğa AİDS virüsü bulaştığı, özellikle HIV taşıyan yeni doğan bebeklerin durumunun vahim olduğu bildirildi.

BM Çocuk Fonu'nun (UNICEF), BM AİDS ve BM Nüfus Fonu ile hazırladığı 2008 raporu, AİDS konusunda büyük gelişmelerin kaydedildiğini, ancak yeni doğanlar için harcanan çabaların yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor.

2005'de az ve orta gelirli ülkelerde tedavi gören çocukların sayısı 75 bin iken bu sayının 2007'de 200 bine yaklaştığının belirtildiği raporda, şimdiye dek ilk kez bu kadar fazla hamilenin HİV'in bebeklerine bulaşmasını önlemek için yardım aldığı ve ilk kez bu kadar çocuğun tedavi gördüğüne işaret edildi.

Ancak Paris'te sunulan raporda 15 yaşın altındaki 2 milyon çocuğun HİV ile yaşadığı, 2007'de 370 bin çocuğa virüsün bulaştığı ve bunların 270 bininin öldüğü vurgulanırken, az ve orta gelirli ülkelerde hamilelerin sadece yüzde 18'ine HİV testi yapıldığı da belirtildi.

Raporda, tedavi gören çocukların oranının tedaviye ihtiyacı olanların yanında düşük olduğu da açıklandı.

Geçen yıl, HIV pozitif annelerden doğan çocukların sadece yüzde 8'ine, 2 aylık olmadan test yapıldığına dikkat çekilen raporda, HİV pozitif çocukların tedaviye başlama yaşının 5 ila 9 olduğu kaydedildi.

Raporda, 1 yaşın altındaki bebeklerin tedavi göremediği belirtildi ve bu çocukların, teşhis konulamadan AİDS'e bağlı hastalıklardan öldüğü vurgulandı.

15-24 yaşındakilerde HİV'in bulaşmasında azalma olduğunun açıklandığı raporda, yine de bu sayının az olduğu, gençlerin ihtiyaçları göz önüne alınarak daha iyi önlem programlarının benimsenmesi önerisinde de bulunuldu.

UNİCEF'in Batı ve Orta Afrika'daki HİV/AİDS programları yetkilisi Eric Mercier, uygun tedavi olmadan, HİV taşıyan çocukların yarısının 2 yaşına gelmeden öleceğine dikkati çekti.

Güney Afrika'da yapılan bir araştırma da özellikle HIV pozitif yeni doğanların durumunun vahim olduğunu, doğumdan sonraki ilk 12 hafta içinde antiretroviral ilaçların verilmesinin yaşama oranını yüzde 75 artırabileceğini gösteriyor.

aa



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,811 µs