AB yardımını kaybetti | " /> AB yardımını kaybetti | "/>

En Sıcak Konular

Bulgaristan AB yardımını kaybetti

25 Kasım 2008 17:28 tsi
Bulgaristan AB yardımını kaybetti AB Komisyonu yolsuzluk ve suçla mücadelede başarılı olamadığı gerekçesiyle daha önce dondurduğu 300 milyon dolarlık kalkınma amaçlı yardımı Bulgaristan'a vermeyeceğini açıkladı.

Komisyon, Bulgaristan'ın ulaştırma ve tarım altyapısını geliştirmeye yönelik yatırımlar için ayrılan yarım milyar doları aşkın bir fonu geçtiğimiz Temmuz ayında, yolsuzluk nedeniyle, doğru ellere geçip geçmeyeceğinden emin olamadığı gerekçesiyle dondurduğunu bildirmişti.

Şimdi Bulgaristan'ın bu yardımın 300 milyon dolarlık kısmını tamamen kaybettiği anlaşılıyor.

Ekonomik krizin etkileri Avrupa'da da ağır bir şekilde hissedilmeye başlanırken, bu daha önce örneği görülmemiş adımın bir amacı da muhtemelen, AB Komisyonu'nun bütçesini düşüncesizce çarçur etmediğini göstermek ve hem yeni hem de potansiyel üyelere, yapısallaşmış yolsuzlukla mücadele konusunda bir uyarı göndermek.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Bu karar beni üzüyor çünkü Bulgaristan aslında bir ekonomik başarı öyküsü. Son derece kararlı ve yapıcı bir üye devlet. Ama kurallara uygun davranmak zorundayız. Mali yönetim konusunda koyduğumuz kurallara saygı göstermemiz şart. Bu yüzden başka çaremiz yoktu" diye konuştu.

Bulgaristan, yarım milyar dolarlık yardımın dondurulduğu Temmuz ayından bu yana bazı adımlar attı. Fakat, genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn, atılan adımların çoğunun vaadlerden ibaret kaldığını ve gerçek sonuçlar yaratmadığını söylüyor.

Bulgaristan'da savcılar, şu anda 80 civarında zimmete para geçirme davasını inceliyor ama şu ana kadar hiç bir üst düzeyde kamu görevlisi yolsuzluktan hüküm giymedi.

Ayrıca yüzü aşkın Mafya tarzı cinayetin dosyaları hala faili meçhul olarak raflarda bekliyor.

Olli Rehn yapılan son değerlendirmelerde yeni yolsuzluk olaylarına rastlandığını hatırlattı ve Bulgaristan'ın yargıya siyasi müdahele tehlikesi bulunduğunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu Bulgaristan'ın bu konuda attığı adımları izlemeye devam edecek ve izlenimleri olumlu olmazsa, yüzlerce milyon dolarlık yardım daha tehlikeye düşebilir.

Fakat şu ana kadar dondurulan ve verilmeyeceği açıklanan miktarların aslında denizde damla kadar küçük olduklarını da hatırlatalım.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından Avrupa Birliği'nde yolsuzluğun en yaygın olduğu ülke olarak tanımlanan Bulgaristan'a 2013 yılına kadar AB fonlarından 14 milyar dolarlık yardım yapılması öngörülüyor.

Gazeteport



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs