En Sıcak Konular

DTP'li Osman Baydemir, PKK'lılar için "hepsi bizimdir" dedi

25 Kasım 2008 16:50 tsi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, Büyükşehir Tiyatrosu oyuncularının sahnelediği Ariel Dorfman'ın ‘Dullar' (Kayıplar) adlı oyununun sonunda ağladı.

Sahneye çıkarak oyunculara sarılan Baydemir, “Yüreğimdeki acıyı ve gözlerimden akan gözyaşını saklamıyorum. Ben de analar gibi düşünüyorum. Alınıp götürülenler tekrar dönecekler, kapımızı çalacaklar. Ama döndüklerinde kendileriyle birlikte onurlu barışı ve özgürlüğü getirecekler” dedi. İHD yöneticiliği yaptığı dönemde karşılaştığı bir olayı anlatan Baydemir, PKK'lılar için isim vermeden, “Hepsi bizimdir” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu, Ariel Dorfman'ın ‘Dullar' (Kayıplar) adlı oyunu ile perdelerini açtı. Oyunu ilçe belediye başkanları ve eşi Reyhan Yılçındağ Baydemir ile birlikte izleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, oyunun sonunda sahneye çıkarak oyuncuları tek tek kutladı. Sahnede Kürtçe ve Türkçe konuşan Osman Baydemir, yüreğindeki acıyı ve gözlerimden akan gözyaşını saklamadığını belirterek, “Ben de analar gibi düşünüyorum. Alınıp götürülenler tekrar dönecek, kapımızı çalacaklar. Ama döndüklerinde kendileriyle birlikte onurlu barışı ve özgürlüğü getirecekler. Ve söz veriyoruz o gelecek olan özgürlük ve barışı bir daha hiçbir anne, hiçbir sevgili, hiçbir kadın acı yaşamasın diye asla ve asla özgürlüğü bir daha yitirmeyeceğiz. Bir daha yitimine izin vermeyeceğiz. Onların her bir tanesi aslında biziz. Bizim bir parçamızdır” dedi.

Baydemir, 1999 yılında ‘Aynı zamanda yoldaşım’ dediği eşi Reyhan Yalçındağ ile birlikte Bingöl'ün Yedisu İlçesi'nde bulunduklarını anlatırken, şöyle dedi:
“22 kişiydiler, yüzleri tanınmıyordu. (Çatışmada öldürülen PKKK’lılar) Bir anne ve bir baba bizimle beraberdi. Bir tanesi ‘bizim’ dedi. Ben biliyordum aslında değildi. Ona bir müddet sonra sordum; ‘Amca neden?' ‘Hepsi benimdir’ dedi. Hepsi bizimdir. Kin ve intikam duygusu için değil, bir gün gelecek ve hep birlikte acılarımızı o gün yakacağız. Ve etrafında barışın ve özgürlüğün halayını hep birlikte çekeceğiz. Biraz daha dayanışma, biraz daha birlik, biraz daha çaba. Özgür günler, özgür gelecek hepimizin olacak.”

OYUNUN KONUSU

Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Gündüz'ün yönettiği oyununda, Şili'de Pinoche döneminde gözaltında kayıp erkeklerini bekleyen kadınların gerilimli bekleyişi, birbiriyle, kadınlık halleriyle ve militarizmle yaşadıkları çatışmalar anlatılılıyor.
Oyunda kadınlar umutlarından doğan acı ve baskılardan kurtulmanın yolunu boş kalan erkeklerinin sandalyelerini yakarak acılarını yaktıklarını düşünüyor

Milliyet



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,470 µs