En Sıcak Konular

Tony Blair'in mahrem dosyası ABD'de çıktı

25 Kasım 2008 15:43 tsi
Tony Blair'in mahrem dosyası ABD'de çıktı ABD'li eski istihbaratçı, Blair ve Yaver'in mahrem konuşmalarının dinlendiğini, Blair hakkında çok özel dosya tutulduğunu açıkladı.

ABD donanması eski muhabere operatörü David Murfee Faulk, Amerikan istihbarat yetkililerinin İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in özel hayatını izlediğini ve bununla ilgili bir dosya hazırladığını ileri sürdü.

Georgia, Fort Gordon'da dinleme görevi yapan David Murfee Faulk, ABCNews.com'a yaptığı açıklamada, 2006'da Tony Blair ile ilgili dosyayı gördüğünü söyledi.

Dosyadaki detaylar hakkında bilgi vermeyi reddeden David Murfee Faulk, dosyanın Anchory denilen bir istihbarat veri merkezinde tutulduğunu ve dosyada Blair'in özel hayatı ile ilgili kişisel bilgilerin olduğunu söyledi.

Amerikalı eski muhabere operatörü David Murfee Faulk, George, Fort Gordon'da 2003 ila 2007 yılları arasında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nda (NSA) ABD ordusu Arapça dil uzmanı olarak çalışırken, ABD'nin bir başka yakın müttefiki Irak geçici ilk devlet başkanı Gazi Yaver'in özel çok mahrem telefon konuşmalarını da duyduğunu söyledi.

İngiliz The Guardian'ın bildirdiğine göre, çeşitli eski ABD istihbarat yetkilileri ABC'ye yabancı liderleri gizli dinlemenin yasadışı olmadığını ancak ABD ve İngiltere'nin birbirleri hakkında bilgi toplamamaları konusunda söz verdiklerine dikkat çektiler.

NSA, İngiltere'deki Hükümet Haberleşme Merkezi (GCHQ) ile birlikte çalışıyor ve verileri paylaşıyor.

Eski bir CİA yetkilisi, "Blair hakkında bir dosya tutmuşsak, bu İngilizlerle yaptığımız anlaşmanın büyük bir ihlalidir." dedi.

Faulk, eski Irak geçici devlet başkanı Yaver ile ilgili olarak da Gazi Yaver'in sonradan evlendiği geçici hükümetteki kamu işleri bakanı Kürt asıllı Nesrin Berwari ile mahrem telefon konuşmalarını bizzat kendisinin dinlediğini kaydetti.

David Faulk, Yaver'in mahrem telefon konuşmaları ile ilgili olarak "evlilik yolunda, çok mahrem konuşmalardı" ifadesini kullandı. Yaver, 2004-2005 yılları arasında Irak geçici hükümetinin ilk devlet başkanı idi. ABD'liler Yaver'in telefonlarını dinlerken, aynı sıralarda ABD Başkanı Bush da Yaver'e özel ilgi göstererek, onu Oval Ofis'te ağırlamaktan büyük onur duyacağını söylüyordu.

NSA'dan bir sözcü ABC News'e ajansın bütün kanunlara uyduğunu ancak Faulk'ın iddiaları hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

Geçen ay, Faulk, Irak'taki Amerikalı gazeteciler, yardım çalışanları ve askerlerin özel telefon konuşmalarının ABD istihbarat yetkilileri tarafından dinlendiğini açıklayan iki kişiden biri olmuştu.

Dünya Bülteni



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs