Durdurun bu yasayı! | " /> Durdurun bu yasayı! | "/>

En Sıcak Konular

Durdurun bu yasayı!

25 Kasım 2008 13:53 tsi
Durdurun bu yasayı! Kamu İhale Kanunu Avrupa Birliği'nden yolsuzluğa Türkiye'nin tartışılan bir çok konusunda hayati önem taşıyor. Bir kez daha değiştirilmek istenen bu kanunu Taraf gazetesi enine boyuna inceledi. İşte nedenler ve nasıllar.

Kamu harcamalarının denetimini kısıtlayarak yolsuzluğa kapı aralayan ve Avrupa Birliği sürecini sekteye uğratabilecek Kamu İhale Kanunu değişiklikleri için son durak Cumhurbaşkanı’nın imzası. Meclis’ten geçen değişiklik kamu alımlarında ihale dışı istisnaları genişletiyor, büyük projelerin 50 biner YTL’lik dilimlerle ihalesiz verilmesine kapı aralıyor, şikayet hakkınıysa daraltıyor. TÜSİAD’ın “Keyfi uygulamaya ve suiistimale yol açar” diye karşı çıktığı değişiklikler mevcut ihale rejimi ile Avrupa Birliği müktesebatı arasındaki uyumsuzluğu da arttıracak. Cumhurbaşkanı Gül’ün değişikliği veto etmemesi halinde, Avrupa Birliği ile 2009’da açılması beklenen “Kamu Alımları ve Rekabet” faslının ertelenmesi gündeme gelecek

Başbakan Bülent Ecevit’in döneminde çıkan ve yürürlüğe girmeden önce 12 Haziran 2002’de ilk değişikliği yapılan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu (KİK) yürürlüğe girdiği 2003 yılından bu yana 16 kez değiştirildi. AKP iktidarı döneminde 14 değişikliğin yapıldığı kanunda 17. değişiklik 20 kasım tarihinde TBMM’den geçti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını bekliyor. Avrupa Birliği’nin (AB) bütün ilerleme raporlarında kanun eleştirildi ve hükümet uyarıldı. İlerleme raporlarında Birlik, yerli şirketlere ayrıcalık taşıyan maddeler ve kamu ihaleleri ile ilgili düzeni eleştirdi. Birlik 2008 İlerleme Raporu’nda ise, kamu ihalelerinin verilmesinde az ilerleme olduğunu belirterek, “Türk kamu alımı mevzuatı ceşitli açılardan müktesebattan farklı olmaya devam etmektedir. Kamu hizmet kurumları klasik kamu alımı prosedürlerine bağlı olmayı sürdürmektedir”görüşü dile getirildi.

MECLİS’TE GERGİNLİK YAŞANMIŞTI 

Meclis’te Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında sert tartışmalar yaşanmıştı. Hükümetin, yasada sık sık yaptığı değişikliklerle giderek daha fazla kuruluşun ihalelerini denetim dışına çıkardığı öne sürülerek, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal’ın AKP’lileri “ihale takipçiliği” ile suçlaması gerginliğe yol açmıştı.

SON DEĞİŞİKLİKLE NELER OLDU

20 kasım tarihinde TBMM’den geçen tasarıyla birlikte yasada şu değişikliklere gidildi:

• Kurul üyeleri, görevden ayrılmaları durumunda kazanılmış haklarına uygun bir kadroya atanıncaya kadar maaş almaya devam edecek. Bu kapsamdaki ödemeler, üç ayı geçemeyecek.

• Kurum gerekli gördüğü takdirde, bu kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddiaları da inceler ve sonuçlandırır” şeklindeki düzenleme yasadan çıkarıldı. Böylece KİK’in resen inceleme yetkisi elinden alınmış oldu.

• Kurul kararları, yerindelik denetimine tabi tutulamayacak. CHP’liler görüşmeler sırasında bu değişiklik nedeniyle kurum kararlarının idare mahkemesine taşınamayacağını öne sürdü.

• Kurul üyeleri telif ücreti karşılığı bilimsel yayın yapabilecek, ücret karşılığı ders verebilecekler.

• Sağlık hizmeti veren tüm idareler, birbirlerinden mal ve hizmet alabilecekler.

• Devlet Malzeme Ofisi, Et-Balık ve Makine Kimya’nın alımları kapsam dışı olacak.

• Savunma, güvenlik, insani yardım gibi durumlarda ortaya çıkabilecek acil ihtiyaçlar için önceden güvenceler alınmasına olanak sağlayan anlaşmalar veya sözleşmeler yapılarak, mal ve hizmet alımı yapılabilecek.

• İdarenin 50 bin YTL’ye kadar olan alımlarıyla, afet, salgın hastalık, can kaybına yol açacak olaylar veya savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması halinde yapılan alımlar için ilan yapılmayacak. En az üç istekli davet edilerek yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenecek.

17’İNCİ DEĞİŞİKLİK YOLDA 

KİK çıkarıldığı 2002 yılından bu yana toplam 16 kez değiştirildi. 17’inci değişiklikte Cumhurbaşkanı Gül’ün onayını bekliyor. KİK yürürlüğe girmeden bir kez, 2003’te iki, 2004’te üç, 2005’te iki, 2007’de beş ve 2008’de üç kez olmak üzere toplam 16 kez değiştirildi.

TÜSİAD: ŞEFFAFLIĞA GÖLGE

TÜSİAD’ın Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununa ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını bekleyen yasa değişikliğinin içerdiği bazı hükümler nedeniyle rekabete dayalı piyasa ekonomisini ve Türkiye’nin AB’nin ilgili müktesebatına uyumunu olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Tasarı’nın, ihaleye çıkan kamu kurumlarına verilmesini öngördüğü ‘ihaleyi iptal yetkisi’ ve bu tasarrufa karşı şikâyet yolunu kapatan maddesinin keyfi uygulamalara yol açacağı ve ihalelerde suiistimallere neden olacağı görüşünü savunan TÜSİAD şu görüşleri savunmuştu: “Tasarı ile Kamu İhale Kurumu’nun itirazen şikâyet başvurularındaki inceleme yetkisinin kısıtlanması, hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği gibi, ihalelerde yaşanan usulsüzlüklerin Kurum tarafından düzeltilmesi imkânını ortadan kaldıracaktır. Tasarı’da Kamu İhale Kurulu üyeleri için “şirket ortaklığı ve yöneticiliği” yasağına yer verilmemesi Kurul’un tarafsızlık ve şeffaflığına gölge düşürecektir. Böylelikle, Kurul üyelerinin bir şirkete ortak olmasının önünde herhangi bir engel bulunmayacaktır. İstisna tutulan alım türlerini de genişleten , bu haliyle ilgili faslın açılış kriterlerini karşılamamaktadır.”

AVRUPA BİRLİĞİ HEP ELEŞTİRDİ

Kamu İhale Kanunu’ndaki sık değişiklikler ve genişleyen muafiyetler AB’nin de dikkatini çekti. AB Komisyonu’nun son yıllardaki tüm ilerleme raporlarında bu konuya değinildi. Raporlarda yerli şirketlere ayrıcalık taşıyan maddeler ve kamu ihaleleri ile ilgili düzen sürekli eleştiri konusu oldu. 2004 İlerleme Raporu’yla başlayan eleştiri AB’nin yayınladığı 2005, 2006, 2007 ve 2008 yılı raporunda da devam etti. Birliğin 2008 raporunda şu görüşlere yer verildi: “Birlik 2008 İlerleme Raporu’nda ise, kamu ihalelerinin verilmesinde az ilerleme olduğunu belirterek, “Türk kamu alımı mevzuatı ceşitli açılardan müktesebattan farklı olmaya devam etmektedir. Kamu hizmet kurumları klasik kamu alımı prosedürlerine bağlı olmayı sürdürmektedir”görüşü dile getirildi ve şöyle denildi: “Bu fasılda bir miktar sınırlı ilerleme kaydedilmiştir. Türkiye kamu alımları alanındaki önceliklerini ele almaya başlamıştır ve bunu yapacak kapasitesi mevcuttur. Kamu alımlarında genel politika koordinatörü olarak Maliye Bakanlığı’nın görevlendirilmesi olumlu bir gelişmedir. Bakanlık, kamu alımları alanında uyumlu bir politika geliştirmeyi sağlamalı ve bunun uygulanmasını idare etmelidir. Türkiye’nin müktesebata uyum sağlaması için, bunun, yasal uyum açısından gerekli reformlar ve kurumsal kapasite inşasına ilişkin kapsamlı bir strateji ile desteklenmesi gerekmektedir.”

FASIL İÇİN TEHLİKE

Öte yandan AB uzmanı, Türkiye’nin mevzuatını AB’ye uyumlu hale getirebilmek için gerekli programlamayı planlarken, temel mevzuatların bir kısmında hala eksiklikler bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin AB’nin istediği uyumu gerçekleştirmemesi halinde 2009 yılında bu faslın açılmasının riske girebileceği kaydeden AB uzmanı, mevzuatın AB’Ye uyumlu hale getirilmesinin de “ciddi iyi niyet beyanı” olarak nitelendirileceğini ifade etti.

KİK ESKİ BAŞKANI DA PİS KOKULARDAN ŞİKAYETÇİ

Kamu İhale Kanunu’nda, yapılan son tartışmalı değişikliklere, Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) eski başkanı Sener Akkaynak da tepki gösterdi. Şemsiye niteliği taşıyan kanunun defalarca yapılan değişikliklerle delik deşik edildiğini, AB normları neyi gerektiriyorsa onun tersinin yapıldığını anlatan Akkaynak “İhalelerde yumuşak karın istisnalardı, onları genişlettiler, şikayet yolunu daralttılar” dedi. Bu değişikliklerin ‘benim müteahhidim iyidir’ mantığıyla yapıldığını, yeni Ali Dibolara kapılar aralandığını savunan Akkaynak, yasanın veto edilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Gül’den yana da çok umutlu olmadığını söyledi.
Avrupa Birliği, Türkiye’deki meslek örgütleri, TÜSİAD ve muhalefetin tepkilerine karşın geçen hafta TBMM’den geçirilen Kamu İhale Kanunu değişikliklerini, KİK’nin eski başkanlarından Akkaynak Taraf’a şöyle değerlendirdi: 

BENİM MÜTEAHHİDİM İYİDİR:

“Daha derli toplu iddialı şeyler için kanunun yayınını beklemek, bütün içinde değerlendirmek gerekir. Ancak, yine de söylenecek şeyler var: Kanunda başından beri, 2002’den beri benim görevde olduğum sürede bazı değişiklikler gerekiyordu, bazı eksikler vardı. Baştan yapılan 3-4 değişiklik kanun işleyişi için zorunluydu, kabul ama ya zorunlu olmayan bunca değişiklik, sayısını ben bile tam bilmiyorum. Olay hep hükümetlerin ‘benim müteahhidim iyidir, ben kamunun harcamalarını istediğime, bana hizmet edenlere yönlendiririm’ mantığı yatmaktadır.

ÇOK KAVGA ETTİM:

Dönemimde en çok kavga ettiğimiz konun başında bu mantık vardı, onun silinmesi, yeterliliği olan herkesin ihaleleri duyup onlara katılabilmesine imkan sağlamak. Bu çok hoşa gitmedi.

KAP-KAÇ BELEDİYE:

Kanun 2003 başında yürürlüğe girdi, 2002’nin sonunda belediye hizmetleri kanun kapsamı dışına kaçırıldı. Sincan metrosu alelecele yapıldı halen bitmedi, bu sadece bir örnek.

BU KADAR İSTİSNA MI OLUR:

Kanunda en önemli tartışmalı değişiklikler istisna kesiminin genişletilmesidir. Kapsamda bazı istisnalar normaldi, (TSK’nın alacağı savaş araç gereçleri, MİT’in bazı ihtiyaçları) ama o istisnalar o kadar artırıldı ki.

GÖKÇEK’İN ÇABASI:

Ancak, son değişiklikler istisna maddelerinde yapıldı en önemlisi de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önemli çabaları sonrası belediyeler bu kapsam dışına çıkarıldı.

ALİ DİBOLARA KAPI:

Ve en büyük ihale suistimalleri de oralarda, Ali Dibo olayları yani.

BU ŞEMSİYE SU TUTMAZ:

Şemsiye delinmeye başlayınca koruma özelliği kalmadı, ihale kanunu da bu hale sokuldu.

ŞİKAYETE SINIR:

Son değişikliklerde iki şeye özellikle dikkat çekmek isterim, öncelikle KİK’e gelecek şikayetler önüne iki baraj kuruldu, kimlerin başvurabileceğine ilişkin kısıtlama. Teklif vermiş kişiler ihaleye katılmamış ise şikayet hakkı da kalmıyor.

PARAN YOKSA SUS:

2. baraj ise, başvuruya getirilen parasal sınırlamalar. Teminat istenecek, Yani ‘parası olan şikayet etsin olmayan etmesin’ deniyor.

AB MERSİNE BİZ TERSİNE:

Değişikliklere AB normları açısından baktığımızda da umut kırıcı. Ben müzakere açılış sürecinde Brüksel’e iki kez gittim. Temel iki konu vardı eşik değer, belli miktar büyüklüğündeki ihalelerin yurtiçinden yurtdışı ihalelere dönüştürülmesi. Bu sınır yüksek bulunuyor ve düşürülmesi isteniyordu. Bunlar henüz daha değişmedi.

KISA SÜREDE İŞ BAĞLAMA:

AB raporlarında özellikle ihale (ilan dahil) sürecindeki sürelerin kısalığından da şikayetçiydi. Son değişiklikler ile bu süreler daha kısaltıldı, yani istenenin tersine gidildi. Kanunun amacı 40 gün düşünüp 4 günde ihale yapmak, şimdi gece rüyasında görüp ihale yapıyoruz, o iş de 40 yıl sürüyor.

ÇÖZÜM ELEKTRONİK İHALE:

"Evet, kurumun iş yükü çok fazla, tabii önüne gelen şikayet etmemeli, bana yar olmadı ona da olmasın, diye. Ama tüm başvuruların önünün kesilmesi de yanlış. KİK’nun iş yükünü hafifletmek için en ideali elektronik ihaleye geçilmesi. Şikayetler gerçek anlamda o zaman bitecek. Ancak bu alanda da 2 yıldır çok gelişme görmüyorum.

Kanunda yapılan değişiklikler ne AB normlarına uygundur ne de şeffaflık açıklık hedefleyen bu KİK’nun oluşturulma amacına.

Müteahhitler genelde siyasi partilerin bir nevi sponsorudurlar o sponsorluğun karşılığını da o parti iktidara geldiğinde geri almak ister. Kimse saadet zinciri kesilsin diye istemezler. Bu kanunun yumuşak karnı istisna maddesidir .

Bu yumuşak karın çok darbe alınca o kanun biter, düşer.  Aynı ringdeki boksörler gibi. Son değişikliklerin amacı belki de bu.

Kanunun bu sakıncalı halleriyle Cumhurbaşkanlığı’nca geri iade edileceğinden yana da çok umutlu değilim.

Yine de inşallah aklı selim olur. AB’ye hakikaten üye olmak istiyorsak bu değişiklikler herkesi rahatsız etmeli, özellikle bu kanun önemli."

Taraf



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,309 µs