kırmızı çizgi'yi hatırlayan kaldı mı? | " /> iyibilgi ankara kırmızı çizgi'yi hatırlayan kaldı mı? | "/> iyibilgi ankara

En Sıcak Konular

O 'kırmızı çizgi'yi hatırlayan kaldı mı?

25 Kasım 2008 12:30 tsi
O 'kırmızı çizgi'yi hatırlayan kaldı mı? Türkiye'de, Irak'ta ABD gittikten sonra 'kiminle muhatap olacağız' tartışması yaşanıyor ama, asıl konu bu mu? Düne kadar ABD'nin Irak'ı böleceğine inanılıyordu.. Şimdi? Çekilerek bölüyor işte! iyibilgi ankara

Irak'ta "post-Amerika" dönemi başlıyor. Yani, ABD şu veya bu tarihte çekilecek, az veya sınırlı bölgede asker/üs bırakacak ve Irak'ı terk edecek. Bağdat-Washington arasındaki anlaşma bu.

Sonra?.. Sonrası şu; bu anlaşmaya ülkedeki Şii kesimlerle beraber, Sünni bazı odaklar da "ciddi" itiraz ediyor. Ülke üzerinde ağırlığı bulunan İran gibi ülkelerin de katkıları var tabi bu muhalefete.

İtirazcıların en önemli argümanlarından biri de, ABD'nin merkezi hükümetle değil, Kuzey Irak'la anlaşma yaptıkları iddiası. Mesele o kadar önemli ki, ABD sonrası ülkede bir iç savaşın çıkacağına inananlar çok.

Esasen bunun şartları da var. Bir çok alanda bölünmüş bulunan Irak'da, Araplar da Kuzey'deki Kürtleri diş biliyor. Ama tüm bunların varlığı, ABD'nin ülkeden çekilmesini durdurucak etkinliğe sahip değil.

Beyaz Saray'ın yeni patronu Barack Obama'ya neredeyse seçim kazandıran sözlerden biri de zaten, ordunun çekilecek olması. Bu konu hiç şüphesiz Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor, etkiliyor.

Türkiye'de şu sıralar, "Amerika çekildikten sonra, terörle mücedelede sınır ötesi operasyonlar, hava harekatları için kiminle muhatap olunacağı" sorusu tartışılsa da, bu aslında en önemsiz konulardan biri.

Türkiye, Irak savaşının ilk gününden bu yana, ülkenin "toprak bütünlüğünden yana oldu" ve bunu en önemli "kırmızı çizgisi" saydı. Bölgedeki bir çok ülke de aynı fikirde.

Süreç içinde yine hem Türkiye'deki etki gruplarının ve bölgedekilerin önemli bir inancı, ABD'nin ve İsrail'in Irak'ı böleceği inancıydı. Bununla ilgili iddia ve tartışmaların boyutu binlerce kitabı doldurur mahiyette.

İşte bugün ABD'nin çekilmesi ile birlikte bu olasılık en ciddi imkanına kavuşuyor gibi. Tabir yerindeyse, "ABD Irak'tan çekilerek, ülkeyi bölüyor"!

Ve kabul etmek gerekir, bunu ustalıkla yapıyor. Zira, küresel ve bölgesel psikoloji Ortadoğu'da sorunu yaratanın ABD olduğu ve buradan gitmesi yönünde uzun zamandır.

O da gidiyor!



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs