En Sıcak Konular

Biyodizel üretimini teşvik çabası

25 Kasım 2008 12:00 tsi
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, ekonomik yönden olduğu kadar çevreci yönüyle de son yıllarda ön plana çıkan biyodizel üretimine özendirmek ve cazip hale getirmek için çalışma yapıldığını bildirdi.

Kirişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizel motorlarda işleyen çevre dostu bir yakıt olan biyodizelin, bitkisel, hayvansal yağlar ve evsel veya endüstriyel atık yağlardan üretilebildiğini, en çok kullanılan ham maddelerin ise kanola ile soya yağı olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği ülkelerinde motorine biyodizel karışımını yıllar önce zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Kirişçi, ''bu ülkelerde biyodizelin motorinle karıştırılarak satılması zorunlu hale geldi. Bu karışımın oranı başlangıçta yüzde 2 olmasına rağmen, bugün yüzde 5-6'lara çıkaran ülkeler var'' dedi.

Kirişçi, Türkiye'de de biyodizele özendirmek için alınan bir kararla biyodizelin, motorine yüzde 2 oranında karıştırılması ve bunun da vergiden muaf tutulmasını sağladıklarını ancak, zorunluluk bulunmadığı için biyodizel üretimini artırmada yeterli oladığını savundu.

Petrolün varilinin 147 dolara çıktığı dönemlerde biyodizele daha yoğun talep olduğunu anımsatan Kirişçi, ''ancak, bugünlerde petrolün varilinin 50 dolara kadar gerilemesi geri adım attırmamalı. Düşen petrol fiyatları nedeniyle biyodizel bugün için parasal yönden özendirici olmasa da çevreci yönü göz ardı edilmemeli'' dedi.

-YÜZDE 2 ZORUNLU OLACAK-

Yüzde 2'lik karışımı zorunlu hale getirmek için Başbakan Yardımcısı Sayın Nazım Ekren'in başkanlığında, Maliye Bakanlığı ve EPDK gibi ilgili kurumların ortak çalışma yaptığını belirten Kirişçi, şöyle devam etti:

''Düşen petrol fiyatları nedeniyle biyodizel bugün için parasal yönden özendirici olmasa da çevreci yönü gözardı edilmemeli. Biyodizeli asıl öne çıkaran unsur ise atık yağlardan ve organik atıklardan üretilebilmesi. Bu nedenle biyodizel maliyeti düşürmekle kalmıyor, atıkların çevreye zarar vermeden yeniden değerlendirilmesine olanak tanıyor.''

-İKİNCİ NESİL BİYOYAKITLAR''-

Kirişçi, kasım ayı başında Belçika'da, tarım komisyonu başkanlarının katılımıyla geniş çaplı bir toplantıya katıldığını, bu toplantıda ortak tarım politikasının geleceği tartışılırken, ikinci nesil biyoyakıtlar üzerinde hassasiyetle durulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Toplantıda, biyoyakıtların doğrudan tarımsal ürünlerle değil de tarımsal atıkların değerlendirilmesi üzerinde duruldu. Biz buna 'ikinci nesil biyoyakıtlar' adını veriyoruz. Örneğin; mısırın kendisi yerine sapının, tanelerinden arındırılmış koçanının değerlendirilmesi gibi... Bir başka önemli ham madde atık yağlar. Bu yağların ekonomiye kazandırılmasına son derece büyük önem veriliyor. Türkiye'de de bu yönde çalışmalar yapılacak.''

Zaman



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs