En Sıcak Konular

Ermeni Diasporası barıştan rahatsız

25 Kasım 2008 11:51 tsi
Ermeni Diasporası barıştan rahatsız

Financial Times, Ermeni Diasporası'nın Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan görüşmeleri baltamaya çalıştığını yazarak şu yorumlarda bulundu.

Son zamanlarda Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan yakınlaşmayı değerlendiren İngiliz Financial Times gazetesi, iki ülke arasında Ermenistan'ın iddia ettiği soykırım konusunda önemli açılımların oluştuğunu, ancak Ermeni diasporasının bu gelişmelerin önünü tıkadığını bildirdi.

Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlarının dünyanın en istikrarsız bölgelerinden biri olan Kafkasya'daki gelişmeleri ele almak üzere İstanbul'da bir araya geldiğini yazan FT, iki ülkenin aynı zamanda yıllardır gergin olan ilişkilerini de onarmaya çalıştıklarını vurguladı.

Gazete ayrıca, geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçı için Erivan'a bir ziyaret gerçekleştirdiğini, bunun karşılığında Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın da Ekim 2009 yılında Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydetti.

Kafkasya'daki gelişmeler ve Türkiye'nin sınır kapısını kapatmasının Ermenistan'ı ekonomik açıdan zor bir durumda bıraktığını yazan gazete, "Bu gelişmeler bir taraftan Ermenistan'ı ekonomik açıdan zor durumda bırakırken, diğer taraftan Türkiye'nin uluslararası alanda bu davranışıyla kabul görmesini zorlaştırıyor" ifadesini kullandı.

Financial Times, haberin devamında şu ifadeler yer verdi: "Geçtiğimiz yaz Gürcistan'da meydana gelen çatışmalar, Türkiye'nin bölgede büyük bir role soyunmasına vesile oldu. Ancak Türk diplomatlar, Barack Obama'nın seçim kampanyası sırasında olduğu gibi Ermeni tezine destek vermesinden korkuyor"

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandiyan'ın Türkiye ile koşulsuz müzakere masasına oturmaya razı olduğu yönündeki açıklamalarına dikkat çeken FT, "Türkiye Azerbaycan'ı zor durumda bırakacak bir adım atamaz. Ama Türk Hava Yolları, Erivan seferlerine başlayarak belki küçük bir jest yapabilir. Aslında Erivan, son zamanlarda iddia edilen soykırım savına karşılık, Türkiye'nin yaklaşımına karşı daha açık bir tutum izlemeye başladı" ifadelerine yer verdi.

Haberde, Ermeni diasporasının baskıları sonucu son dönemde görülen olumlu gelişmelerin önünün kesildiği savunuldu.

cihan



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs