En Sıcak Konular

Jetini sat öyle gel kardeşim!

25 Kasım 2008 09:45 tsi
Jetini sat öyle gel kardeşim!
Erdoğan'ın 'zulaları çıkarın' çağrısı dünya gündeminde...

ABD ve Avrupa'da hükümetler, ' Bizi kurtarın' diye para isteyen CEO'ların jetlerini sattırdı, maaşlarını indirtti.

Başbakan Erdoğan’ın krizden yakınan işadamlarına kızıp “zulalarında 2 yıl yetecek paraları var” çıkışına benzer tartışmalar dünya gündemine damgasını vurdu. ABD’de hükümetten para istemeye özel uçağıyla gelen CEO’lar ‘jetleri satın da öyle gelin’ denilerek kibarca kapıdan kovuldu. İngiltere’de de CEO’ların Başbakan’dan 100 kat fazla maaş alması kriz yarattı

Tüm dünyada etkisini gittikçe güçlü bir şekilde göstermeye başlayan küresel mali kriz hükümetlerle işadamları ve astronomik ücret alan CEO’ların arasını açtı... Bu tartışmaların en ilginç örneği yakın zamanda Türkiye’de yaşandı... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde krizle ilgili sert uyarı ve eleştirilerde bulunan varlıklı Türk işadamlarına sinirlenerek, “Her yıl kâr ediyorlar, bazılarının da zulalarında 2 yıl yetecek kadar para var. Zulaları çıkarın” diye çıkışması ortalığı karıştırdı. Başbakan’ın bu çıkışı sonrası işadamları, “Kimsenin zulası yok” açıklamasını yaptı. Başbakan Erdoğan özel bankaların kredileri geri çağırma açıklamalarına da ‘Kalkıp da kredi vermiyorum şu kadar faiz veriyorum gibi faizleri farklı bir şekilde yükseltme yoluna gitmeyi tehdit olarak görüyorum” tepkisini göstermişti.


Jetini sat öyle gel kardeşim!

İFLASIN eşiğindeki ABD’li otomotiv devleri General Motors (GM), Ford ve Chrysler’in CEO’ları da hükümetten 25 milyar dolarlık yardım talep etmeye lükslerinden ödün vermeden özel jetleriyle gelince başkent Washington’da kıyamet koptu. Senato üyeleri CEO’ları adeta Başbakan Erdoğan’ın o çok eleştirilen tarzıyla çocuk gibi azarlayarak “Ellerinde para kutusu bulunan dilenciler gibisiniz ama ayrı ayrı sadece bir uçuş için 20 bin dolar yakıt masrafı harcayarak özel jetle geliyorsunuz. Bir de utanmadan yardım istiyorsunuz. Eğer o kadar paraya sıkıştıysanız önce jetlerinizi satın sonra bizden para istemeye gelin” dedi.

1 SAATLİK GİDİŞ DÖNÜŞ 20 BİN DOLAR

Senatodan sert bir dille kovulan ve halkın da büyük tepkisini çeken GM CEO’su Rick Wagoner 36 milyon dolarlık Gulfstream 4 model jetini satışa çıkarma kararı aldı. GM’in Tayland’daki fabrikasını kapatma kararı, Ford ve Chrysler’in de işçi çıkartmayı düşündüğü bir ortamda CEO’ların lükse olan düşkünlüğü ABD’de büyük tartışma yarattı. Ford CEO’su Bill Mullaly ve Chrysler CEO’su Bob Nardelli’nin sadece özel harcamaları için şirket kasasından 23 milyon dolar gibi bir ödeneğe sahip olması öfke yarattı. CEO’ların özel jetleriyle Detroit’ten Washington’a 1 saatlik gidiş dönüş maliyetinin 20 bin dolar olduğu, bunun normal bir ticari uçuşun 70 katı olduğunun altı çizildi.


Fransa’da da maaş krizi

AVRUPA’nın en fazla kazanan CEO’larının Fransa’da olması Fransızların bu konuyu tartışmaya yol açmasına sebep oldu. Fransız CEO’ların ortalama yıllık geliri 2 milyon 85 bin euro, yani yaklaşık 3 trilyon lira düzeyinde. Bu rakama, maaş ve performansa göre belirlenen primler dahil değil. Avrupa ülkeleri CEO’larının aldığı ortalama maaşlar ise şöyle: İngiliz CEO’nun yılda 2 milyon 55 bin euro, Hollanda’da yıllık 2 milyon 37 bin euro, Alman CEO’lar 2 milyon 18 bin euro, İtalyanlar bir milyon 5 bin euro ve İsveçliler ise 980 bin euro kazanıyor.


Başbakan sizden ucuza çalışıyor

AVRUPA’da krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere’de de devlet dairelerinin yöneticilerinin Başbakan Gordon Brown’dan bile fazla maaş aldığının ortaya çıkması İngilizleri ayağa kaldırdı. İşsizlik ve ekonominin durgunluğa girmesiyle boğuşan İngiltere’de Brown yıllık 200 bin pound maaş alırken Kraliyet Demiryolları Genel Müdürü Iain Coucher’in yıllık 1 milyon pound maaş alması kriz ortamında ‘yeni bir krize’ yol açtı. İktidardaki İşçi Partisi yöneticileri bu yöneticilerin maaşlarının tırpanlanmasını talep etti. HSBC, Barclay’s ve özel şirket CEO’larının da bir akşam yemeğinde binlerce dolara bir şişe kırmızı şarap açtırıp dolarları saçması krizden sonra tarihe karıştı. Bu banka CEO’ları yılbaşı bonusu olarak bile Başbakan Brown’un yıllık maaşının 100 katını alıyordu.

Singapur’da bakan maaşlarına tırpan

Akşam'da yeralan habere göre dünyada en yüksek ücreti alan politikacılar arasında yer alan Singapurlu bakanların maaşları da, ekonomik kriz kurbanı oldu. Bakanlardın maaşının çok yüksek bulunduğu ülkede gelen tepkiler üzerine maaşlara gelecek yıl % 19 kesinti yapılacak. Ülkede gelecek yıl ekonomik durgunluk beklendiği ve yılda milyonlarca dolar alan Singapurlu bakanların maaşlarındaki ekonomik büyümeyle bağlantılı maddede yer alan oranın düşeceği belirtildi. Hükümetin Kamu Hizmeti Bölümü’ne dayandırılan haberde, buna göre, bu yıl maaşı 2.46 milyon dolara çıkarılan ve ABD Başkanı George Bush’tan 5 kat fazla maaş alan Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong’un ücretinin, 1.99 milyon dolara düşeceği kaydedildi.

 



Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs