En Sıcak Konular

CHP'li kadınlar çarşafa dolandı!

25 Kasım 2008 09:38 tsi
CHP'li kadınlar çarşafa dolandı! CHP’deki çarşaflı katılımlar, partinin kadın milletvekilleri arasında kutuplaşmaya neden oldu.

Arat, Mumcu ve Serter'in çok sert çarşaf tartışması
 
CHP'nin ‘çarşaflı üye’ açılımı kadın vekilleri böldü. Necla Arat ve Güldal Mumcu, süreci laikliğe aykırı bulurken, cumhuriyet mitinglerinin önde gelen isimlerinden Nur Serter "Bu konu abartılmamalı" dedi.

CHP’deki çarşaflı katılımlar, partinin kadın milletvekilleri arasında kutuplaşmaya neden oldu. Çarşaflı katılıma ilk tepkiyi, cumhuriyet mitinglerinde en önde yer aldıktan sonra CHP’den TBMM’ye giren Prof. Dr. Necla Arat verdi.

Çağdaşlığa uymuyor

Arat,  yaptığı açıklamada, kendisini partili kadınların aradığını ve tepki gösterdiğini belirterek, "CHP ilke ve değerleri, tarihsel çizgisi ile bağdaşmadığını belirtiyorlar. Bana göre de çağdaş kadın imajına uymuyor. Anayasa Komisyonu’nda biz türbanla ilgili mücadeleyi niye verdik. AİHM kararları ortada. Bu açılım hepimiz için sürpriz oldu" dedi. CHP’nin geçen haftaki grup toplantısına katılmayan Arat, Ankara’ya geldiğinde CHP lideri Baykal ile görüşeceğini, Parti Meclisi’nde konuyu gündeme getireceğini belirtti.

Arat, dün bir gazetede yayınlanan röportajında da, "Parti Meclisi’nden 'çarşaf politikasını' destekleyen bir karar çıkarsa CHP’den ayrılır mısınız?" sorusunu, "Ne yapılacağına bağlı. Gerçi genel başkanımız ipuçlarını verdi. 'Biz laikliği tartışıyoruz' dedi. Biz laikliği mi tartışıyoruz hakikaten? Bunu merak ediyorum. Tartışıyorsak neden tartışıyoruz? Biz o kulvara herhalde girmedik ve girmeyiz diye düşünüyorum. Ama bütün bunları bir araya gelince anlayacağız" diye yanıt vererek, kapıyı açık bıraktı.

Serter'e sert tepki

Arat, cumhuriyet mitinglerinde beraber yer aldığı İstanbul Milletvekili Nur Serter’e de tepki gösterdi. Arat, Serter’in "fanatik davranmamak lazım" sözlerine tepki göstererek, "Kendisini çok severim ama maalesef bu sözü ile beni çok yaraladı" dedi.

KADIN KURULLARI BAYKAL'I DESTEKLEDİ

CHP İstanbul İl Kadın Kurulları, son günlerde sıkça tartışılan ve parti içinde bölünme yaratan CHP'nin çarşaflı ve türbanlı yeni üyeleri açılımına destek verdi. Türkiye'nin sorununun örtü ve kılık-kıyafet değil, yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlik olduğunu ve kadınların da bu sorunları yoğun yaşadığının belirtildiği açıklamada, ''Kendisi, eşi, çocukları, kardeşleri işsiz ve aşsız kalan örtülü ve örtüsüz tüm kadınlarımız CHP'yi bir umut olarak görüyor. CHP'nin görevi de bu umuda karşılık vermektir'' denildi. Açıklamada şöyle denildi:

"1.5 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz alan çalışmaları, mahalle toplantıları ve ev ziyaretlerinde, gerek yaşadıkları yer ve gelenekler nedeniyle gerekse koca ya da baba baskısıyla örtünmüş, çarşafa bürünmüş ama beyni çarşaf gibi kara olmayan nice kadınlarla tanıştık.''

ABARTMAYA GEREK YOK

Bir gazeteye yaptığı açıklamada, "Fanatik yaklaşılmamalı. Genel Başkan’ın niyeti konusunda bir tereddüt yok" diyen İstanbul Milletvekili Nur Serter, BUGÜN'e yaptığı açıklamada ise, Arat'ın sözlerine tepki gösterdi.

Serter, "Basın aracılığıyla konuşmamalıyız. Necla Hanım'ı severim. Bana kırılması için neden yok. Aynı partideyiz. CHP halkın partisi. Bir ilkesi de halkçılık. CHP'ye o gün 8 bin kişi katıldı 3'ü çarşaflıydı. Bu işi abartmamak gerek. Biz de benzer şeylere tanık oldu. Şehit ailesinin evine başsağlığına gitmiştik. Üstelik aile Alevi'ydi, ancak anne çarşaflı, kızı başörtülüydü" dedi.

ATATÜRK ÖRNEKLi ÇIKIŞ

Çarşafla ilgili son çıkışı TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu yaptı. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 81 ilden gelen öğretmenleri TBMM Tören Salonu'nda kabul eden Mumcu, "Başöğretmenimizin istediği gibi, laik cumhuriyete yakışan, 'kafasının içi ve dışı örtülmemiş, bir eser ortaya çıkardım' diyebiliyorsanız, görevinizi layıkıyla yapmışsınız demektir" mesajı verdi.

Zihnen çağdaşlık

Atatürk'ün Kastamonu konuşmasında, "Bazı kadınlar görüyorum ki başına bir bez, peştamal veya buna benzer bir şeyler atarak yüzünü gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Bu tavrın manası neye delalet eder? Medeni bir millet anası, bir millet kızı bu garip şekle, bu vahşi vaziyete girer mi?” dediğini belirten Mumcu, "Kadınlarımızın hem zihnen hem dış görünümleriyle çağdaş olmaları" diye konuştu.

bugün



Bu haber 218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs