En Sıcak Konular

AB heyeti: Azınlık sorunu.. Türk vekil: Terör sorunu

25 Kasım 2008 09:08 tsi
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ve beraberindeki bir heyet dün TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Mehmet Ceylan'la bir araya geldi. Görüşmede 'Kürt sorunu var mı yok mu' tartışması çıktı.

Ceylan, "Terör örgütünün konuyu, bir Kürt sorunu, etnik bölgesel sorun gibi ifade ediyor. Sayıları az da olsa Avrupalı dostlarımız da bu ifadelere inanmaktadır. Türkiye’nin Kürt sorunu diye bir sorunu yoktur. Bu tamamın terör ve terör örgütü sorunudur" diye konuştu.
Reform sürecinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Swoboda ise terör konusunda şunları kaydetti:
"Konu, sadece, bölgenin geri kalmışlığı ve sosyal, ekonomik sorunlar olmuş olsaydı, o zaman Türk hükümeti kültürel konularda, televizyonda Kürtçe yayın konusunda bir şeyler yapmazdı. Terörizmi, son zamanlarda kınadığımız kadar bu kadar kuvvetli kınamamıştık. Tabii ki ekonomik ve sosyal sorunlar da var. Ama, belli bir Kürt azınlık, özellikle entelektüel anlamda kendilerine yeteri kadar saygı gösterilmediği görüşünde. Nasıl AKP'ye karşı başlatılan gayrı adil süreç çözüme kavuştuysa, DTP ile ilgili sürecin de aynı şekilde çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz."
DTP'nin kapatılmayacağını umduklarını söyleyen Swoboda, "Biz DTP temsilcilerine, Kürt sorunu ile terörizm arasında çok net ve kesin çizgi çekmelerini, kendi halkları için somut bir şeyler yapmalarını, Öcalan ile aralarına mesafe koymalarını daima söyledik" dedi.
AP İnsan Hakları Alt Komisyonu ile AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyeleri de İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunacak. Heyetler, siyasi reformlara yeniden ivme kazandırılmasının önemini vurgulayarak, Türkiye'nin reform sürecindeki yavaşlamalara "bahane" üretmemesi gerektiği üzerinde duracak.
AP İnsan Hakları Alt Komisyonu üyeleri, işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber ve polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Soner Çankal vakalarını araştırmak üzere İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunacak.

Milliyet



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs