'askeri mesafe' ayırmış | " /> 'askeri mesafe' ayırmış | "/>

En Sıcak Konular

Solda yolları 'askeri mesafe' ayırmış

25 Kasım 2008 08:12 tsi
Solda yolları 'askeri mesafe' ayırmış Türk solunun önde gelen isimlerinden Mihri Belli'den çarpıcı açıklamalar: Doğu Perinçek, askere yakın olmadığımız için bizden ayrıldı

Türk solunun önde gelen isimlerinden Mihri Belli (93), 'derin devlet'in gün yüzüne çıkması için Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerin araştırılması gerektiğini belirtiyor. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'le yollarını ayırmasının sebebini ise şöyle özetliyor: "Perinçek, yeterince askere yakın olmadığımız için bizden ayrılmıştı." 
 
Hayatının değişik dönemlerinde toplam 11 yılını cezaevlerinde geçiren Mihri Belli, yüzyılın davası Ergenekon'la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Asıl örgütün hâlâ gizlendiğini ve kendilerinin de kontrgerilla mağduru olduğunu belirterek, Ergenekon'un kontrgerillanın küçük bir parçası olduğunu ifade ediyor: "Bu kontrgerillanın sadece atılan bir safrası olsa gerek. Esas gövde görevde. Bu davanın gidişi Türkiye'de demokrasiden yana olanların ağzına bir parmak bal çalmak gibi geliyor bana. Asıl örgüt hâlâ gizleniyor. Ama bu davayı genişletip, Hrant Dink cinayetine karışan polis ya da subay kim varsa, 12 Eylül ve 12 Mart öncesi provokasyonları kimler örgütlemişse, Güneydoğu'da binlerce faili meçhul cinayetin emrini kim vermişse, bu davaya katmak ve kullanılanlar ile kullananları ortaya çıkaracak şekilde yargılanmalarını sağlamak her demokratın görevi."

Mihri Belli, sayıları son 4 yılda katlanarak artan kuvayı milliye derneklerinin geçmişte Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren örgütlerle benzerliğinin olmadığını anlatıyor. Günümüzdeki Kuva-yı Milliye derneklerinin Gladio tipi bir örgütlenme gibi göründüğünü ifade ediyor: "Yani yıllardır illegal olan bir yapının legal bir kolu gibi. Fakat bütün bunu Doğu'nun (Perinçek) küçücük partisine mal etmek hayal gücünü fazla zorlamak olur. Ordu ve derin devletin içindeki bazı kişiler İşçi Partisi'ni kullanmış olabilir. Darbe günlükleri yazan o general tutuklanmaması başka bir oyunun işareti gibi."

Deniz Gezmiş'in tarafını tuttuk

Geçmişte Türk solunu birleştirmek için çok büyük gayret gösterdiğini belirten Belli ile Perinçek'in yolları bu birleşme sürecinde kesişmiş. Fakat Perinçek'in askere yakın siyaseti benimsemesi kısa sürede yolların yeniden ayrılmasına neden olmuş: "Perinçek bizden askere 'yeteri kadar ve eleştiri yapmaksızın' yakın olmadığımız için ayrıldı. Deniz Gezmiş ile Doğu Perinçek arasındaki çekişmede biz Deniz'in tarafını tuttuk. Perinçek işçi sınıfının zayıf olduğu yerde asker-sivil aydın zümre öncü rol oynamalı düşüncesinde idi. Bugünkü dünyada darbeler asla çözüm değil. Ordu, halkı arkasına alsa da almasa da asla bağımsızlık getirmesi mümkün olamaz. Türkiye'nin olası bir darbeyi kaldırması da mümkün değil. Darbecilik yapacak kişi, bunu ordu içinde yapacaktır. Perinçek'in yayınladığı yazılarla darbe kışkırtıcılığı yaptığı iddia ediliyorsa bu olabilir."

Eski Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu'nun, 12 Eylül ihtilalini gerçekleştiren Kenan Evren ve kuvvet komutanları hakkında iddianame hazırlaması ve ardından Kayasu'nun görevinden alınması çok konuşuldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran ve burada haklı bulunan Kayasu'yu destekleyen açıklamalar yapan Belli, Türkiye'nin 12 Eylül'ü yapan darbecilerle yüzleşmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de darbeye karşı güvence isteniyorsa önce 12 Eylül darbesini planlayanların yargılanması gerektiğini savunan Mihri Belli, "Bak o zaman başka kimse darbeye teşebbüs edebiliyor mu?" diye konuşarak demokratik olmayan bu hareketlerin ülkeye büyük zararlar verdiğine değiniyor.

Ergenekon sanıklarından Mehmet Zekeriya Öztürk, Danıştay saldırısıyla ilgili alınan ifadesinde Belli'nin beyanlarını doğrular nitelikte açıklamalarda bulunmuştu. İddianamede yer alan bilgilere göre Öztürk, Perinçek ve lider grubunun 2003'ten itibaren TSK'nın yanında gözükmesinin gerçek sebebinin mevcut siyasi yapının dağıtılarak Meclis'te kendilerine birkaç sandalye edinmek olduğunu anlatıyordu. Öztürk, 2003 yılından itibaren İP'nin bir askerî darbeyi dört gözle beklediğini aktarıyordu.


Evimin penceresinden Yassıada'yı seyrediyorum
Mihri Belli, Marksist düşünce ile 1936 senesinde eğitim için gittiği Amerika'da tanıştı. 1940'ta döndüğü Türkiye'de Türkiye Komünist Partisi ile ilişkiye girdi. 1960'lı yıllarda yazdığı yazılar nedeniyle iki kez tutuklandı, aylarca hapis yattı. 12 Mart muhtırasının ardından yakalanmamak için yurtdışına kaçtı. 1974 Af Yasası'ndan sonra arkadaşlarıyla birlikte 1975'te Türkiye Emekçi Partisi'ni kurdu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, 1981 sonlarına doğru yurtdışına çıktı. Bir süre Ortadoğu'da kaldı. 'Faşizme Karşı Birleşik Cephe'nin kuruluşuna katıldı. Kürt hareketini yakından izledi. 1992'de Türkiye'ye döndü. 1996'da ÖDP, 2002'de de SDP kurucusu oldu. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul birinci bölgeden aday oldu. 29 Aralık 2007 tarihinde SDP'den istifa etti. Ömrünün yaklaşık 11 yılını cezaevlerinde geçirdi. 18 yıl sürgün hayatı yaşadı. Belli, bugün 93 yaşında. Aktif siyasetten yaşının bir hayli ilerlemesi nedeniyle uzak kalan Belli, Kadıköy'de 14 katlı bir binanın en üst katında bulunan evinden Yassıada'yı seyrederken 27 Mayıs'ı hatırladığını anlatıyor.
 
zaman



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs